Orbán-nap – május 25

Május 25-e a kalendáriumban Orbán-nap. A szőlőművelők, kádárok és kocsmárosok védőszentjét az utolsó fagyosszentnek tartják. Orbán napjához is számtalan hiedelem és népi jövendölés kapcsolódik. Az országban több helyen szobrot, kápolnát emeltek tiszteletére, képmása szőlőprést, hordót, kádárcéh-zászlót díszített. Több szőlőtermő vidéken, például a Hajósi Pincefaluban rendeznek ilyenkor Orbán-napi borünnepséget, Szent Orbán, a védőszent segítségét kérve a jó szőlőterméshez.

Szőlő és más őszi gyümölcsök kosárban

Orbán-nap – május 25

Orbán napját, május 25-ét régen a nyár kezdőnapjának is tartották. A szőlőket azért helyezték oltalma alá, hogy védjen a kora nyári szőlőkároktól. Orbán-nap táján virágzik a szőlő, s ebben az időszakban még támadhat fagy, súlyos károkat okozva a szőlőkben.

Az Orbán (Urbanus) jelentése: ‚finom viselkedés’ (urbanitas), vagy az ur, azaz ‚világosság’ vagy ‚tűz’ és a banal, azaz ‚válasz’ szavak összetétele.

Szent Orbán életéről jóformán semmit sem tudunk, a II. vatikáni zsinat törölte is a római kalendáriumból. A hagyomány szerint I. Urbanus néven uralkodott 220–230 között. Uralkodása alatt nevéhez illően nyugalom honolt az egyházban. Legendája szerint mártíromságot szenvedett.

Középkori hagyomány szerint pápaként ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját nemesfémből, aranyból vagy ezüstből készítsék. Ezért kehellyel, később szőlőfürttel a kezében szokták ábrázolni.

Magyarországon is több felé, főleg a szőlőtermő vidékeken állítottak szobrot tiszteletére. Gyöngyösön templom, Bátaszék szőlőhegyén pedig kápolna áll a tiszteletére.

Orbán-napi népszokások

Orbánt a néphagyomány a fagyosszentek közé sorolja. Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább, ezért sokfelé szobrot emeltek számára a szőlőben, és Orbán-napon körmenetben keresték fel. A szőlőtermelő falvak a szőlőhegy védelmét és a bő termés biztosítását várták tőle.

Ünnep napján jó idő esetén egész nap óbort ittak, és Orbán szobrát vagy az őt jelképező tárgyat borral locsolták, dicsérték. Rossz idő esetén szidták, köpködték, locsolták, pálcával verték, a szalma vagy fa Orbán-jelképet elégették.

Adonyban virágokkal és zöld ágakkal feldíszített kápolnában tartották az Orbán-napi misét. A virágokból mindenki vitt egy keveset a présházba, hogy az Orbán-napi szentelt virág megvédje az épületet a villámcsapástól.

A Tolna vármegyei Bátaszék szőlőhegyének büszkesége a 18. századi nagy pestis járvány után épült barokk Szent Orbán-kápolna. Minden év május 25-én, a szőlőművelők, kádárok és kocsmárosok védőszentjének, Szent Orbán pápának ünnepén körmenet indul az Orbán kápolnához. A szentmise keretében gyümölcsöt áldanak, amelyet a szentmise végén szétosztanak. A kápolna előtt álló 300-400 évesre becsült, 2016-ban az Európai Év Fája címet elnyert molyhos tölgy törzsét borral meglocsolják a bőséges szőlőtermés és minőségi bor reményében.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük