Mikor van? – változó dátumú, mozgó ünnepek 2023-ban

Míg a karácsony időpontja minden évben fix, addig például a húsvét és a pünkösd minden évben más dátummal található a Gergely-naptárban. Ugyanígy a farsangi időszak kezdőnapja állandó, de a vége és ezzel a hossza is évte változó. A szabadságok tervezésénél ehhez még hozzájönnek szökőév napjai, a hosszú hétvégék és munkanap átcsoportosítások is. Most segítek eligazodni naptár körüli kavalkádban, már is mutatom, mikor lesznek a mozgó ünnepek 2023-ban.

naptár - mozgó ünnepek 2023-ban

Ekkor lesznek a mozgó ünnepek 2023-ban

A mozgó ünnepeinkben egyetlen dolog közös, minden évben a hét ugyanarra a napjára esnek. Szép is lenne, ha mondjuk a húsvét hétfő szerdára esne!

2023 nem szökőév

2023 nem szükőév, tehát csak 365 napos. Legutóbb 2020-ban volt szökőév és legközelebb pedig 2024-ben lesz.

szökőévnek (latinul: annus bissextilis, azaz ‘szökőnapos év’) azokat az éveket nevezzük, amelyek a szokásos 365 napnál eggyel több napot, vagyis 366-ot tartalmaznak. Az egy plusz napra azért van szükség, hogy a naptár szinkronba kerüljön a csillagászati (tropikus évvel) vagy évszakok szerinti idővel.

Négy évenként egy plusz nap beiktatásával korrigálható az eltérés, ezért minden negyedik évben a február hónapunk nem 28, hanem 29 napos. Szökőnapnak azonban nem február 29-et, hanem február 24-et tekintjük. Erről, a kiszámítás módjáról és még több érdekességről a mikor van szökőév című bejegyzésemben írtam.

Farsang ideje 2023-ban – január 6 – február 21

farsangi időszak a fix dátumú, január 6-i vízkereszttel kezdődik. A báli szezon végét pedig a húsvét előtti negyven napos böjt kezdete jelöli.

A farsang utolsó napjain hág tetőfokára a mulatozás, a vasárnaptól keddig tartó időszakot farsang farkának hívjuk. Kedden van húshagyó kedd, amikor még fogyasztottak húst elődeink. Ez a farsang vége, 2023-ban február 21.

Nagyböjt – 2023. február 22 – április 8

A húshagyó kedd után következő napon, hamvazó szerdán kezdődik a húsvétig tartó nagyböjt, az idén hamvazó szerda február 22-re esik, a böjt vége pedig április 8-a, szombat.

Húsvét vasárnapja 2023-ban: április 9

húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőség (márc. 21) utáni első holdtöltét követő vasárnap. Minden évben egy március 22 és április 25 közé eső dátum.

2022-ben április 9-én lesz húsvét vasárnapja.

Pünkösd dátuma 2023-ban – május 28

A húsvét utáni hetedik vasárnapot és az azt követő hétfőt hívjuk pünkösdnek, ami a keresztény egyház megalakulásának ünnepe.

2023-ban május 28-án lesz pünkösd vasárnapja. Az Urunk mennybementele május 18-ra, míg az Úrnapja június 8 csütörtökre esik.

Adventi vasárnapok 2023-ban

Adventi időszaknak a karácsony előtti, négy egymás utáni vasárnapot hívjuk. A karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és karácsonykor, december 24-én ér véget. A vége ugyan fix dátumra esik, de a Gergely-naptár sajátosságainak következtében évente változik, hogy a hét melyik napjára esik. Mivel az előtte lévő 4 vasárnap az advent, így az adventi vasárnapok dátuma évről évre változik.

Advent első vasárnapja minden évben a november 30-án tartott Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, ami egyúttal az egyházi év kezdete is. Ebből következik, hogy advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik.

2023 adventi vasárnapjai:

  • első adventi vasárnap: december 3
  • második adventi vasárnap: december 10
  • harmadik adventi vasárnap: december 17
  • negyedik adventi vasárnap: december 24

Hosszú hétvégék és munkanap átcsoportosítások 2023-ban

A fix dátumú ünnepeink két egymás utáni évben sosem esnek a hét ugyanarra a napjára. Azért, hogy minél több szabadidőnk legyen egyben, ünnepeinkhez kapcsolódóan gyakran munkanap átcsoportosításra kerül sor. Így négy napos hosszú hétvégéink is lesznek, cserébe viszont egy-egy szombati napon is dolgozni kell.

2023-ban az a szerencsés vagy más szempontból szerencsétlen helyzet állt elő, hogy nem lesz egyetlen munkanap átcsoportosítás sem. Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb lesz a hosszú hétvégék száma.

Az alábbi táblázatban a hosszú hétvégék és munkanap átcsoportosítások 2023-as dátumait foglaltam össze.

ünnepnapok 2023-as táblázata

Tízmilliószoros napok

Van egy jó hírem: tízmilliószoros napok 2023-ban is lesznek. Ráadásul pont úgy, mint minden évben nem kevesebb, mint négy. A buddhizmus szent ünnepei, a tízmilliószoros napok külön alkalmat adnak arra, hogy világnézettől függetlenül jót tegyünk, hálásak legyünk mindazért, amit az élettől, a sorstól, az univerzumtól, az istentől vagy hívjuk bárhogy kaptunk. Mutatom 2023 tízmilliószoros napjainak dátumát, hogy időben felkészülhess a kivételes napokra.

Kínai hold újév

Kínai hold újév kezdete 2023. január 22-én lesz, ekkor kezdődik a Nyúl éve, ami a Tigris évét követi.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük