Weöres Sándor: Tiszavirág verse és a tiszavirágzás csodája videón

A tiszavirág és a tiszavirágzás egy természeti csoda, ami jó részt csak Magyarországon látható. A kérészek rendkívüli nászrepülése különlegességének köszönhetően 2020-ban bekerült a Hungarikum közé is. A 8-12 centis, csak egy napig élő rovarok rendkívül látványos rajzása, azaz násztánca (hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel) a Tisza több szakaszán megfigyelhető. A rendszerint mindössze néhány napig, legfeljebb egy-két hétig tartó természeti jelenségben a késő délutáni óráktól naplementéig gyönyörködhetünk. Weöres Sándor: Tiszavirág című versét és egy tiszavirágzást bemutató videót is ajánlok figyelmedbe.

tiszavirág, kérész kézben

Tiszavirág és tiszavirágzás

tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész, a kérészek (Ephemeroptera) rendjébe tartozik. Általában 2,5 – 3,8 ccentiméteres, de a fehér farksertéivel a 12 cm-es hosszt is elérheti. Különleges násztáncuk és egy napig tartó életük teszi őket különlegessé. Nekik köszönhető a kérészéletű kifejezésünk, amivel a nagyon rövid ideig tartó eseményekre, jelenségekre utalunk.

Az igen rövid életű, tömeges násztáncot járó rovarokról, a kérészekről már Arisztotelész (Kr. e. 384-322) is említést tesz. Az ókorban igen találóan egynapinak nevezték őket.

A tiszavirágzással a Tisza különböző szakaszain más-más időpontban, június elejétől a végéig találkozhatunk. Az egyes szakaszokon azonban csak pár napig élvezhetjük a látványt.

Weöres Sándor: Tiszavirág

Bóbitás hervadás
néz a fák mögül,
száraz, csörgő, szőke sás
kontyán fénylő álom ül.

Lég lobog, víz zubog,
menny szövi tele:
hullámzik, rezeg, ragyog
a föld árnyék-köntöse.

Lég ölén, víz körén,
mindenütt vagyok,
élő szem-szív-szövevény,
soha el nem lankadok.

Sokezer tetemem
gyűlik iszap-ágyon.
Vízirózsa-levelen
újra megrebben az álom.

Tiszavirágzás videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük