Jókedvfokozó tippek Európa más országaiból

A különböző népeknek más-más szokásaik vannal arra, hogy felderítsék magukat, amikor éppen nincsenek a topon. Ilyenkor télen, amikor még az időjárás is szürke és barátságtalan, különösen érdemes ellesni a hozzáállásukat. Szívesen mesélek néhány európai téli szokásról, amelyekkel az emberek felvidítják magukat és megküzdenek a hideg időjárással. Lehangoltság helyett jöjjenek a más népeknél már bevállt jókedvfokozó tippek!

jókedvfokozó tippek a dánoktól: a hygge

Jókedvfokozó tippek Európa népeitől

Mutatok néhány szokást, amelyek különböző európai kultúrákban gyökereznek, és az otthonosság, a kényelem és a szellemi egészség megélésére szolgálnak.

Nem zsigerekhetjük kis a szervezetünket, rendszeresen szükségünk van pihenésre, hogy regenerálódjunk. Ha megengedjük magunknak a tétlen kiakpcsolódást, akkor az agyunk képes feldolgozni az egész nap szünet nélkül ömlő információkat, és felhasználni őket, hogy kreatívabban végezzük a munkánkat.

A tanulásban, az olvasásban, de akár a házimunkában is érdemes rövid szüneteket tartani, amikor nem pürgetjük a közösségi média oldalait, és nem pörgünk azon, mennyi mindent kell még elintéznünk.

A pihenést ne korlátozzuk szabadságunk rövid heteire, akár egy dolgos hétköznapon is jusson időnk pár perc relaxálásra.

A boldogság rangsort évek óta Finnország vezeti. A 2022-es lista alapján a top10-ben főként észak-európai országok találhatók: Dánia, Izland, Svédország, Norvégia. Szintén itt vannak a svájciak, a hollandok és a luxemburgiak is. Nem európai országok közül csupán Izrael és Új-Zéland fért be az első tízbe.

Nézzük, hogy csinálják ezt Európa egyes részein! Most már tényleg jöjjenek a jókedvfokozó tippek!

Dánok és a hygge

A „hygge” dán kifejezés, amely az otthonos és kellemes légkört jelenti, amelyet az emberek megpróbálnak teremteni azáltal, hogy megosztják az időt szeretteikkel. Gyertyákat gyújtanak, forró italt fogyasztanak és kényelmesen öltözve, fesztelenül közösen lazítanak. A hygge lényege az, hogy megéljük a pillanatot, és élvezzük az egyszerű dolgokat az életben.

Évről évre halljuk, hogy a Dánia a világ egyik legboldogabb országa. De mégis mit tudnak, mit tesznek másképp a dánok, amivel övék a legboldogabb nemzet a világon? Hogy lehet, hogy a világon a legtöbb adót fizető dánok érzik a legboldogabbnak magukat? A titok nyitja a hygge (ejtsd: hüge), ami meghittséget, jóllétet jelent. A jelen önfeledt megéléséhez azonban kell egy biztos háttér, anyagi biztonság, aggódás és fejfájás nélküli hétköznapok. Életvitelük, életszemléletük, nyitottságuk, kölcsönös bizalomra épülő szemléletmódjuk irigylésre méltó. Van mit tanulni tőlük.

Franciák és a flanér

A flâneur (flanér) kifejezés az 1800-as években jelent meg, olyan személyt jelöl, aki lazán sétál az utcán, figyeli a városi életet, és élvezi a városi környezetet. Ez a fogalom jellemzően a 19. századi Párizsban volt népszerű, és a romantika és a modernitás korszakában volt a legjelentősebb.

A flâneur cél nélkül sétál az utcán, csak úgy, hogy élvezi a városi lüktetést és a körülötte lévő embereket. Nem siet, hanem lassan és nyugodtan járja az utcákat, figyelve az apró részleteket, az emberek mozdulatait, a városi hangulatot. Szorosan kapcsolódik a városi életfilozófiához és a modern városi életmódhoz. A lét megértésének és élvezetének egyik legmagasabb formája, és a városi élet romantikus és szabad szellemű aspektusát képviseli.

A szabadban tett séták feloldják a napi stresszt, a fényszegény hónapokban a D-vitamin pótlásáról, valamint a télhez köthető hangulati zavarok enyhítéséről is gondoskodnak.

Most csakúgy eszembe jutott, hogy talán ebből eredeztethető a mi flangálás szavunk is.

Finnek és a szaunázás

Finnországban a szaunázás mélyen gyökerezik a kultúrában. A hosszú, sötét téli napokon a szaunázás nemcsak a test melegének megőrzésére szolgál, hanem közösségi tevékenység is. Sokan rendszeresen járnak a szaunába, hogy felmelegedjenek, ellazuljanak és társalkodjanak.

Görögök merakija

A meraki görög kifejezés, amely az átadott szenvedély, az elkötelezettség és az energiabefektetés kifejezésére szolgál egy adott tevékenység vagy projekt iránt. Amikor valaki merakival valamit csinál, az azt jelenti, hogy teljes odaadással és lelkesedéssel végeznek valamit.

A görögök tehát azt vallják, hogy szeretettel,s zenvedéllyel, orommel tenni valamit, kreativitást, lelkesedét vinni a szorgoskodásba a legfontosabb. Jelenthet olyan hobbit, amit boldogan űzünk, vagy egyszerűen annyit, hogy odafigyelve végezzük a napi dolgainkat.

Akár munkáról, akár háztartásról van szó, a meraki szemlélete hozzásegít, hogy ne kellemetlen kötelességet, hanem szép és értelmes tevékenységet lássunk benne.

Hollandok semmit tevése: a niksen

A niksent a hollandok a semmittevés, az unalom és az elengedés kifejezésére használják. A niksen gyakorlása azt jelenti, hogy időt szentelünk a pihenésre, az elme kikapcsolására és az egyszerű jelenlét élvezetére anélkül, hogy bármit is tennénk vagy gondolkodnánk.

A világszerte a dolgosságukról híres hollandok rájöttek, hogy nem lehet folyton tevékenynek lenni. Néha egyszerűen szükslg van arra, hogy számdékosan ne tegyünk semmit, és egyszerűen csak legyünk. Épp a niksent, a passzív pihenést használják arra, hogy növeljék a hatékonyságukat.

Norvég koselig

A norvégok a koselig kifejezést használják arra, hogy az otthoni kényelmet és melegséget igazán megéljék. Ez az időszak a gyertyafényes estéket, meleg italokat és otthoni közösségi összejöveteleket jelenti. A hideg téli estéken az emberek előszeretettel ülnek össze barátaikkal vagy családjukkal, hogy együtt vacsorázzanak, beszélgessenek és melegedjenek együtt.

Olasz „apéritivo”

Olaszországban a téli időszakban is kedvelt a közösségi időtöltés, különösen az apéritivo nevű szokás. Ez egy olyan időszak, amikor az emberek munka után találkoznak egy pohár italra és könnyű harapnivalókra. Ez lehetővé teszi, hogy az emberek egy rövid időre kiszakadjanak a hidegből, és élvezzék egymás társaságát egy meleg kávé vagy koktél mellett.

Svéd fika

Svédországban a téli hónapokban gyakran fika néven ismert kávészünetet tartanak. Ez egy rövid kávészünet vagy teával való szünet, amelyet gyakran frissen sült sütemények vagy más finomságok kísérnek. Ez az időszak alkalmas arra, hogy az emberek kiszakadjanak a hidegből, és egy rövid időre felmelegedjenek egy meleg ital és a barátait, szeretteik társaságában.

Skótok és a coorie

A coorie egy skót kifejezés, amelyet az otthoni kényelem és a melegség kifejezésére használnak. Ez magában foglalhatja a melegítő italokat, takarókat, otthoni ölelkezést, vagy akár a természetben való kikapcsolódást is. A coorie olyan fogalom, amely a szellemi egészség és a boldogság javítására összpontosít, azáltal, hogy időt szentelünk az otthoni kényelem és a pihenés fontosságának.

Ez csupán néhány példa az európai kultúrák téli szokásaira, amelyek segítenek az embereknek felmelegedni és közösségben lenni a hideg évszakban. Ezek a tevékenységek mind azt hangsúlyozzák, hogy az emberek hogyan tudják élvezni az élet apró örömeit, kényelmét és a szellemi egészséget a mindennapi életben.Tanuljunk tőlük!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük