Boldogság világnapja – március 20

2012 óta március 20-a a Boldogság világnapja. A boldodság napjának célja, hogy felhívják a kormányzatok figyelmét az állampolgárok jólétének, tényleges boldogságának fontosságára. A boldogság napjának történetén túl idézeteket is hoztam a boldogságról.

Boldogság világnapja – március 20

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben döntött arról, hogy március 20-át a boldogság nemzetközi világnapjává nyilvánítja. Határozatukban kiemelték, hogy „a boldogságkeresés az emberi lét egyik alapvető célja.”

A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis ázsia országtól, Bhutántól származik. A buddhista királyságban vezették be a világon elsőként a bruttó nemzeti boldogság fogalmát a lakosság jólétének mérésére. szerintük ugyanis a bruttó nemzeti boldogság többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP.

A boldogság szintet meghatározása nem szubjektív módon történik. Szigorú szabályok és kritériumok alapján összevethető az egyes országok boldogság szintje is.

A boldogság szintjének mérésére a World Happiness Reportot használják, amely komplex módon méri az egyes országok boldogságszintjét. Egy kilenc pontból álló index segítségével megbecsülhető, hogyan érzik magukat az emberek az országban gazdasági, társadalmi és érzelmi szempontból.

Felmérik a lakosság szubjektív jóllétét is, vagyis, hogy saját bevallásuk szerint mennyire boldogok az emberek. Ezenfelül vizsgálják a szociális ellátás színvonalát, a várható élettartamot, vagy az egy főre jutó GDP is. A végeredményt a lakosságot érő pozitív és negatív hatások is befolyásolják, hogy mennyiben tapasztalnak korrupciót vagy nagylelkűséget, mennyire érezhetik hogy szabadon hozhatják meg döntéseiket.

A boldogság rangsor végleges eredménye bonyolult mérések és számítások alapján jön ki.

A boldogság rangsort évek óta Finnország vezeti. A 2022-es lista alapján a top10-ben főként észak-európai országok találhatók: Dánia, Izland, Svédország, Norvégia. Szintén itt vannak a svájciak, a hollandok és a luxemburgiak is. Nem európai országok közül csupán Izrael és Új-Zéland fért be az első tízbe.

Olvasnivalók a boldogságról

Évről évre halljuk, hogy a Dánia a világ legboldogabb országa. De mégis mit tudnak, mit tesznek másképp a dánok, amivel övék a legboldogabb nemzet a világon? A titok nyitja a hygge (ejtsd: hüge), ami meghittséget, jóllétet jelent. Ennek megéléséhez azonban kell egy biztos háttér, anyagi biztonság, aggódás és fejfájás nélküli hétköznapok. Életvitelük, életszemléletük, nyitottságuk, kölcsönös bizalomra épülő szemléletmódjuk irigylésre méltó. Van mit tanulni tőlük.

Belegondoltál már, hogy mit jelent boldognak lenni? Az értelmező kéziszótár szerint boldog, aki lelkileg megelégedett, örömteli (személy, csoport), aki sikeresen halad a célja felé, és eredményeket ér el, emiatt tartós örömöt érez. Ferenc pápa megfontolandó gondolatai után most azt is megtudhatod, mit mond Ferenc pápa a boldogságról.

A Boldogság Művészete című könyv a Dalai Láma instrukcióit tartalmazza az élethez. Az általa megfogalmazott szabályok betartása közelebb visz egy boldogabb, teljesebb élethez.

Néha elég egy kedves szó, egy mosoly, egy egyszerű tárgy, hogy boldognak érezzük magunkat. A tartós boldogság titka azonban valami egészen más. Ez az indiai népmese talán téged is hozzásegít, hogy rátalálj a boldogságra.

A természetben szép számmal találunk olyan növényeket, amelyeknek varázserőt, mágikuserőt tulajdonítanak. Egyesek az egészség, a béke, a szerelem, a gazdagság, a jószerencse, a boldogság megtestesítői. Milyen egyszerű és nagyszerű is lenne, ha a növények képesek lennének megváltoztatni a sorsunkat és szerencsét, egészséget, pénzt vagy boldogságot varázsolni az otthonunkba. Egy próbát minden esetre megér, ezért mutatom is melyik a top10 boldogsághozó növény.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük