Ferenc pápa idézetek – Ferenc pápa megfontolandó gondolatai

2021. szeptember 12-én első alkalommal látogatott Magyarországra a jelenlegi katolikus egyházfő, Ferenc pápa. 2023. április 28 és 30 között ismét hazánba látogat és több helyszínen is találkozik egyházfőkkel, a kormány tagjaival és a hívekkel. A Ferenc pápa idézetek, amelyeket ma hoztam hívő és nem hívő emberek számára is fontos üzenetet hordoznak. 

Ferenc pápa a pápamobilon

Ferenc pápa rövid életútja

Az igazán népszerű Ferenc pápa (született: Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires, Argentína, 1936. december 17.) 2013 Róma püspöke és ezzel a katolikus egyházfő. Ferenc az első jezsuita pápa, az első Amerikából, az első a déli féltekéről, és az első Európán kívüli pápa a 8. században él III. Szír Gergely óta. XVI. Gergely óta ő az első pápa, aki vallási rend papja volt. I. János Pál pápa óta ő az első, aki eddig nem használt pápai nevet választott.

1969-ben szentelték katolikus pappá, 1973 és 1979 között pedig a Jézus Társaság (jezsuiták) argentin tartományi felettese volt. A Ferenc nevet nagy példaképe Assisi Szent Ferenc után vette fel.

Ferenc (latinul: Franciscus) nagy erénye, hogy sikerrel ötvözi az újat a régivel. Ezért is szeretik őt annyian és ezért megfontolandók a gondolatai.

Ferenc pápa idézetek

Aki nem hisz Istenben, (…) még viselkedhet jó vagy rossz emberként. A nem hívőknek a lelkiismeretüket kell követniük.


„A szolidaritás nem azt jelenti, hogy osztozunk az asztalon maradt morzsákon, hanem az, hogy mindenkinek helyet készítünk az asztalnál.”


„A hatalom olyan, mint gint inni éhgyomorra. Szédülsz, lerészegedsz, elveszíted az egyensúlyod, és a végén fájdalmat okozol magadnak és a környezetednek, ha a hatalmat nem kapcsolod össze az alázattal és a gyengédséggel.”


,,A szeretet nem romantika: a szeretet önfeláldozó, figyelmes, fáradságba kerül, a szeretet a szegények felé fordul, nagyobb öröme van abban, amit ad, mint amit kap.”


,,Nem szabad külön-külön meghatározni, hogy ki a felebarátom, és ki nem az. Legyél annak a fivérednek vagy nővérednek a felebarátja, akit nehézségben látsz…”


„A testvériség, a szeretet, a köztünk lévő bizalom útja ez. Imádkozzunk mindig egymásért, kölcsönösen. Imádkozzunk az egész világért, azért, hogy széleskörű testvériség valósuljon meg.”


,,…sok derék embert ismertünk és ismerünk. Szoktuk is mondani, ‘Ez egy szent!’ Ösztönösen ezt mondjuk. Ezek a mi szomszédos szentjeink. Azok, akiket hivatalosan nem avattak szentté – de akik velünk élnek.”

Boldognak lenni – Ferenc pápa szavai a boldogságról

Belegondoltál már, hogy mit jelent boldognak lenni? Az értelmező kéziszótár szerint boldog, aki lelkileg megelégedett, örömteli (személy, csoport), aki sikeresen halad a célja felé, és eredményeket ér el, emiatt tartós örömöt érez. Ferenc pápa megfontolandó gondolatai után most azt is megtudhatod, hogyan vélekedik Ferenc pápa a boldogságról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük