Szőregi rózsaföldek videón

A végeláthatatlan szőregi rózsaföldek látványa feledhetetlen. A Szeged melletti szőregiek rózsa iránti tisztelete pedig példaértékű. A termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. A Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei. Az idén sajnos elmaradt. Kárpótlásul hoztam két videót a csodálatos szőregi rózsákról.

Szőregi rózsaföldek

Szőreg és a csodálatos rózsa

A szőregi rózsa egy fogalom egész Európában. Szőreg Csongrád-Csanád megyében, Szeged szomszédságában található. Szőreg környékén – Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében – évente mintegy 4,5-5 millió rózsatövet nevelnek. Ez a Magyarországon termelt rózsatövek 90 százaléka, melynek jelentős részét exportálják.

A szőregi rózsa története 1857-ben, a Maros szabályozásával kezdődött. Azóta igen nagy utat járt be és nemzetközi hírnevet szerzett. 2012. augusztus 5-én bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába.

A 2012. évi XXX. törvény értelmében a szőregi rózsatő közösségi oltalom alatt álló kiemelt nemzeti érték, 2013. január 31-én a szőregi rózsatő bekerült a Magyar Értéktárba. 2020 tavaszától pedig a Hungarikumok gyűjteményét gyarapítja.

Szőregi rózsaföldek és rózsa videón

Szőregi Rózsaünnep

A Rózsaünnep leglátványosabb és legtöbb látogatót vonzó programja a szombat délutáni karneváli felvonulás. Feldíszített hintók, lovaskocsik, mezőgazdasági haszonjárművek, katonai csapatszállító, veterán autók, triciklik, biciklik, tandemek vonulnak fel a környező települések vezetőivel és a rózsakertészetek képviselőivel. A hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát és milliónyi rózsaszirmot szórnak szét a lelkes nézők között. 

Rózsaünnep videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük