Indiai lótusz: a kerti tó királynője

A kerti tó csodálatos dísze lehet az udvarnak, de csak akkor szép, ha folyamatosan törődnek vele, ápolják, emellett figyelnek a megfelelő díszítésre is. Egy tavat ugyanis nagyon sokféleképpen lehet díszíteni. Kiemelt szerepet kap a közvetlen környezete: milyen burkolat, növények, világítás kerül mellé. De magáról a tóról se feledkezzünk meg: a benne élő halakon kívül a növényeknek is fontos szerepe van, élettani és dekorációs szempontból egyaránt.

indiai lótusz bimbóban

Indiai lótusz: a tó koronája

A lótuszvirágról alighanem a keleti kultúra kapcsán hallhattál eddig, és abban valóban igen komoly szerepet tölt be: a buddhista és a hindu kultúrában szent virágként említik. Szépsége miatt nagyon kedvelt motívum festményeken, ruhákon, tapétákon, füzetborítókon, szinte bárhol. Nálunk persze kulturális vonzata nagyon nincsen, minket, itt Európában, egyszerűen csak a szépsége babonáz meg.

Ha pedig ennyi helyen találkozunk vele a mindennapokban, miért pont a kerti tavunkból kellene hiányoznia? Hiszen a víz a természetes közege, tökéletesen érezheti magát a tóban, javíthatja az ökoszisztémát, nem mellesleg pedig igazán gyönyörű látványosság lehet a kertünkben. Sokan összekeverik a tavirózsával, pedig két teljesen különböző növényről van szó – ezzel nem árt tisztában lenni! Ahogy azzal sem, hogy kék lótusz nincs, ami ilyen, az valójában egy nílusi tavirózsafaj, nem lótusz. Az eredeti fehér, sárga, illetve rózsaszín lehet.

Hogyan érezheti jól magát az indiai lótusz?

Nem könnyű tartani, de szépségével meghálálja a gondoskodást. Nagyon fényigényes, a napsütést kedveli, ennek segítségével képes vastag, körkörös gyökérzetet növeszteni. Trópusi növény lévén, fagyérzékeny, 5 Celsius fok alatt már fagykár veszélye fenyegeti- Dézsában lehet teleltetni, fagymentes helyen. Ilyenkor leveleit elveszti, de hoz majd újakat. Amire figyelni kell, hogy télen is mindig legyen a földje víz alatt!

Nem szereti a szeles helyeket, tápanyagigényes, ezért mindenképpen trágyázzuk, tápoldatozzuk!

Az indiai lótuszról nem könnyű gondoskodni, de mindenképpen megéri az energiát, hiszen valódi éke lehet a kertnek! Ha Te is szeretnéd, a koimania.hu oldalon beszerezheted!

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük