Titán buzogány (Titan arum), a világ legbüdösebb virága

A világ legnagyobb és legbüdösebbnek tartott virága a titán buzogány (titan arum), vagy egyszerűen csak óriás kontyvirág. Ez utóbbi név a növénycsalád nevéből származik. Latin neve Amorphophallus titanum, ami lefordítva óriás torz péniszt jelent. David Attenborough Titan arumnak nevezte el, hogy ne kelljen a különös jelentésű nevet használnia.

A világ legnagyobb és legbüdösebbnek tartott virága a titán buzogány (titan arum), vagy egyszerűen csak óriás kontyvirág.

Titán buzogány (Titan arum), a világ legbüdösebb virága

A titan arum nevet az 1990-es évek elején David Attenborough adta a virágnak a „The Private Life of Plants” filmjének forgatása közben, mivel nem akarta a filmben a torz pénisz nevet használni.

A titán buzogány Szumátra őserdeiben található természetes környezetben. A fajt Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban, neki köszönhetően ma már amerikai, kanadai, angliai és német botanikus kertekben is megtalálható. Nem véletlenül nevezik a föld legnagyobb virágának, egy csodálatos példánya a 3,1 méter magasságot is elérte.

A növényt Szumátrán kívül nem sikerült meghonosítani. Eredeti élőhelyén a titán buzogányt is a kihalás fenyegeti, mert az őserdő irtása következtében egyre kevesebb élőhely jut számára. Ennek és különlgességének köszönhetó, hogy a botanikus kertekben minden egyes példányt igazi kincsként őriznek.

A titán buzogány nemcsak magasságáról, hanem átható bűzéről is híres. Több hetes döglött hal vagy emlős szagára emlékeztet, már 3 km távolságból is érezhető. Orrfacsaró szaga miatt a szumatrai őslakosok sokáig emberevő növénynek hitték, ezért nem is merték megközelíteni. A borzasztó bűznek egyetlen a célja az, hogy még vonzóbbá tegye magát a növény a rovarok számára a beporzáshoz.

Nyíló virágok nagyon ritkán láthatók, mert csak kb. háromévente egyszer mutatják meg szépségüket. A növény fejlődése a föld alatt található kb. 70-80 kg súlyú gumóból indul.

A virág naponta 2-5 cm-t nő. A fejlett virágok súlya elérheti a 7-8 kg-ot is, átmérője pedig az 1-1,5 métert is. A virágzás egy-két napig csodálható, már ha valaki el tudja viselni a kellemetlen szagot.

Virágzás után, a gumóból kihajt egy levél, amely később egy kisebb fa magasságát is eléri. Később a levél elfásul és a teteje három részre oszlik, amelyből aztán újabb kisebb levelek nőnek ki. Ekkor a növény akár 6 méter magas és 5 méter széles is lehet. Aztán az elfásult levél elhal, következő évben pedig új levél nő a helyébe. Újabb virágzásra a gumó megerősödése után és 4 hónapi pihenés után kerül sor.

A titán buzogánynak több hazánkban is ismert rokona van, hisz a kontyvirág félék családjába tartozik, csakúgy, mint a nálunk oly népszerű kála, könnyező pálma, sőt a jól ismert vitorlavirág is.

Titán buzogány videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük