Új év, új hobbi – boldogító elfoglaltságok

Az új év kezdeténél nincs tökéletesebb alkalom arra, hogy átalakítsuk életünket, új dolgokat próbáljunk ki. Sokan ilyenkor kezdenek őrületes fogyókúrába, amit a legtöbben rövid idő alatt abba is hagynak. Fogadkozások helyett inkább azt ajánlom, ugorj fejest egy új hobbiba, ami boldoggá tesz. Néhány kézműves technikát felvonultatva segítek, hogy kitaláld melyik hobbi a megfelelő számodra, hogy rátalálj arra az elfoglaltságra, ami megszépíti a napjaid és segít az ellazulásban, a kikapcsolódásban.

juta filigrán, a kézműves hobbi

Új év, új hobbi – boldogító elfoglaltságok

A mobiltelefon nyomkodása helyett értelmesebb és hasznosabb dolgokra is használhatjuk az ujjainkat. Ráadásul az általam ajánlott hobbik ellazítanak, kikapcsolnak. Amíg az alkotásra koncentrálsz, elfeleded a napi gondokat, bánatokat.

A kézműves hobbival készült alkotások kitűnő ajándékok is lehetnek szeretteidnek.

Rajzolás

A rajzolás az önkifejezés legősibb formája. Gondolj csak az ősember barlangrajzaira. Bátran engedd el a fantáziád és vázolj, rajzolj vagy firkálj. Pont úgy, mint gyermekkorodban.

Festés

A festés remek módja annak, hogy felfedezd kreatívitásodat. Bármilyen festéket vagy módszert választasz, a színek játéka garantáltan kikapcsol. Akvarell készítésénél próbálj ki különböző pigmenteket és vízmennyiségeket, hogy rátalálj a saját stílusodra. Üvegfestéssel is gyönyörű alkotások készülhetnek.

Kintsugi

A japán művészeti ágban a kerámiákat aranylakkal javítják, hogy valami újat alkossanak.

Szobrászat

Készíts szobrokat. Ezt akár gyurmávall vagy akár sógyurmával is kezdheted a szobrászkodást.

Fafaragás

A fafaragás egy tapintható módja az emlékek létrehozásának.

Juta filigrán

A juta filigrán egy egyszerű kézműves technika, amivel csodálatos tárgyakat, lakásdekorációkat készíthetünk. Az ősi időkben a mintákat finom aranyból, ezüstből és rézből csavarták, napjainkban juta zsineg ragasztásával és egy kis fantáziával jönnek létre a különleges tárgyak.

Hímzés

Újra hódítanak a saját kezűleg készített dolgok. Egy szét terítő jó ajándék lehet, de a saját ruhád is egyedivé teheted néhány öltéssel. De nyugodtan próbáld ki a japán sashikót, a ruhadarabok díszítésének vagy javításának funkcionális és díszítő módját.

Foltvarrás, patchwork

A foltvarrás vagy foltmunkák eredetileg olyan kézimunkák, amelyeket az amerikai földművesek asszonyai készítettek főleg elhasznált ruhaneműek még használható részeiből. A különböző mintázatú anyagok egymáshoz illesztésével nagyon szép párnák, ágytakarók, stb készíthetők.

Horgolás, kötés

Ha imádod a másokon látott horgolt vagy kötött sapkát, pulóvert, babatarkarót, akkor ideje magad is kipróbálni a kötést vagy horgolást. A kitömött horgolt/kötött figurák különösen kedveletek, amiket a japán amigurumi technikával készíthetsz el.

Préselt virág képek

A virágok sosem mennek ki a divatból, legfeljebb a felhasználási módjukban jönnek elő újabb és újabb trendek. A préselt virág kompozíció készítése az én gyerekkoromban nagy divat volt, aztán valahogy elfelejtődött. Most viszont azt látom, hogy egyre többen választják ez hobbijuknak. Cikkünkben most Jolika avat be bennünket az egyszerű és látványos hobbi rejtelmeibe.

Makramé

A 70-es évek nagy divatja volt a makramé. A retro tárgyak kedevelői számára kihagyhatatlan például egy makramé virágtartó készítése. Bár egy egyszerű technikával virágtartó 5 perc alatt is elkészíthető.

Mozaik

A régi kerámiából, csempéből vagy üvegből csodálatos mozaik képek készülhetnek.

Az erkély, a balkon hangulatát nagyon jól feldobhatjuk sok színes kiegészítőve. A dekoratív kaspók, árnyékolók, függönyök mellett príma választás sok apró darabból álló mozaikkép vagy egyéb mozaikos tárgy. Ezeket akár saját magunk is elkészíthetjük. Mutatom is, hogy hogyan, hisz itt vannak a mozaik készítés trükkjei.

Bármibe is kezdesz, ne feledd, a lényeg, hogy szívből, szeretettel csináld, akkor biztosan örömet okoz.

További olvasnivalók hobbikról

Igazán egyszerű és valóban 5 perces újrahasznosítási ötlet a függő virágtartó pólóból. A makramé technikához hasonlóan, egyszerű csomózással készülő virágtartó által új értelmet és életet ad kap a megunt ruhadarab.

Az önetetős madáretető készítése a hideg idő beköszöntével nyer igazán fokozott relevanciát. A szóban forgó okos technikával ugyanis a kismadarak a téli hónapok során is folyamatosan eleséghez juthatnak, így nem fenyegeti őket az éhenhalás veszélye.

Mondják, hogy a kertészkedés drága mulatság. Na, de melyik hobbi nem az manapság? Ettől függetlenül a blogjaimban igyekszem megmutatni, hogy nincs szükség feltétlenül drága kellékekre a kertekben, a balkonokon. Az egyszerű kiegészítők is megteremthetik a megfelelő stílust és légkört. Virágtartók újrahasznosítással is készülhetnek, még akár a nagymama kicsorbult tálalóedénye is új életet kezdhet az erkélyen.

Nálunk is egyre népszerűbb a kokedama, a japán függő bonsai vagy egyszerűen csak mohagömb vagy mohagömböc. Az új irányzat kiszabadítja a növényeket a virágcserepekből és azokat nedvességet tárolni képes mohagolyóba helyezi. Az igen dekoratív növénybeültetést saját kezűleg is elkészíthetjük. Függő lakásdíszként a legmutatósabb, de lapos tálba is helyezhetjük. Videóban is mutatom a kokedama elkészítését és gondozásához is adok tanácsokat.

A nyaralás emlékeinek megőrzésére nagyon jó megoldás, ha az üdülőhelyen begyűjtött kavicsok vagy kagylók felhasználásával készítünk lakásdíszeket. A kagylódekorációk nagyon mutatósak és egyszerűen készülhetnek. Remélem, hogy az általam hozott ötletek beindítják a fantáziádat és neked is sikerül a nyaralási emlékeket konzerválni.

Beton virágtartó készítése egy olyan kreatív elfoglaltság, amihez azokban a napokban is hozzáfoghatunk, amikor még nem tudunk kertészkedni. Olvasónk, Bazsa Bettina tanácsaival gyerekjáték lesz az elkészítése és csak arra kell várni, hogy jöjjön a jó idő és végre beleültethessük valami szépséggel.

A kertészkedés örömeitől megfosztott téli időszak kitűnő alkalmat ad arra, hogy felkészüljünk a következő kerti és balkonszezonra. A megunt virágcserepek festése nemcsak hasznos, de kellemes szórakozás is. Olvasóink meséltek arról, hogyan varázsolták újjá az elszíneződött, unalmassá vált virágcserepeiket. Nézd meg a tanácsaikat és fogj hozzá magad is!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük