Szomorú hétfő nem létezik – így éld túl a szürke januárt!

A januári rosszkedvünket sokszor az ünnepek előtti készülődés fáradtsága, az érzelmileg felfokozott időszak és az ünnepek alatti feszültségek okozzák. A 2010-es években elterjedt nézet szerint létezik az úgynevezett szomorú hétfő, ami január harmadik hetének kezdete, és egyben a legszomorúbb nap az évben. Elmondom, mit tegyél, hogy sem a harmadik, sem a többi januári hétfő, sőt egyetlen januári nap se legyen szomorú és egyszerűen túléld a sötét és hideg januárt.

naptár

Szomorú hétfő – létezik vagy sem?

A szomorú hétfő létjogosultságát azzal magyarázzák, hogy eddigre már eltűntek a szívünkből a karácsonyi fények, még messze a tavasz, viszont minden szürke és hideg. A felfokozott, várakozással teli időszak után törvényszerű, hogy beköszönt egyfajta kiüresedés. Az ünnepek előtt könnyen elcsábulunk, és gyakran többet költünk, mint ami megengedhető lehetne, és januárban szembesülünk ennek következményeivel.

Az évvégén sokan mérleget vonnak, átgondolják életűeket, az új év kezdetével ráadásul sokakban felmerül a „hogyan tovább” kérdés is. Már a munkahelyen is visszatért minden a régi kerékvágásba, elindult a mókuskerék, egyre több és minőségibb munkát várnak tőlünk.

Vannak, akiknek azért nehéz visszatérni a munkába, mert el kell válni szeretteiktől, és vissza kell térni a hétköznapokba. Míg mások a a rengeteg feszültséget cipelik magukkal a munkahelyükre.

A hírek szerint a Cardiff Egyetem kutatói számolták ki, hogy éppen január harmadik hétfője az a nap, amikor már túl távol van a karácsony ahhoz, hogy soknak tűnjön minden kis apró probléma is. Minderre a közösségi oldalak posztjainak elemzéséből jöttek rá.

Aztán pár év múlva kiderült a turpisság, nem készült ilyen felmérés, tehát nincs is szomorú hétfő. A cikket egy utazási iroda rendelte meg, aki rá akarta venni az embereket, hogy utazzanak napfényes vidékre a szürke mindennapokból.

Tehát nincs olyan, hogy szomorú hétfő, főleg, ha teszel róla, hogy ne legyen. Próbáld meg a negatív tényezőket kizárni az életedből. Necsak ezen a napon, hanem egész januárban. Ehhez nagyon jó tanács, hogy készíts túlélési tervet az év első és legkegyetlenebb hónapjára.

Ágh István: Virágosat álmodtam

Készíts túlélési tervet a szürke és zord januárra!

Az alábbi néhány, egyszerűen kivitelezhető ötlettel könnyebben átvészelhető a január. Érdemes ezeknek a boldogság adó tevékenységeknek az időpontját megtervezni előre, és beírni a naptárba, hogy semmi mást ne tervezzünk arra az időszakra.

Örömszerző tevékenység

Találd ki, hogy csempészheted be a napjaidba a hobbidat, azokat a tevékenységeket, amelyek örömet okoznak.

Az új év kezdeténél nincs tökéletesebb alkalom arra, hogy átalakítsuk életünket, új dolgokat próbáljunk ki. Sokan ilyenkor kezdenek őrületes fogyókúrába, amit a legtöbben rövid idő alatt abba is hagynak. Fogadkozások helyett inkább azt ajánlom, ugorj fejest egy új hobbiba, ami boldoggá tesz. Néhány kézműves technikát felvonultatva segítek, hogy kitaláld melyik hobbi a megfelelő számodra, hogy rátalálj arra az elfoglaltságra, ami megszépíti a napjaid és segít az ellazulásban, a kikapcsolódásban.

Minden napban iktass be némi sportot!

A sport remekidőtöltés, hiszen nemcsak az alakunkat formálja, de segít levezetni a stresszt, és boldogsághormont termel.

Engedj meg magadnak egy kicsi luxust!

Valósítsd meg azt, amire már régóta vágysz. Például vegyél mozi- vagy színházjegyet vagy látogassatok el a családdal az egyik fényparkba. A fények terápiás jelleggel is hatnak, ugyanakkor nagyon jó közös élményeket szerezhettek. Különösen ajánlom ehhez a budapesti Füvészkert fényshowját, ahol csodálatos környzetben, a szabadlevegőn tültődhettek fel.

2023. október végétől 2024 tavaszáig valóságos mesekertté változik hazánk első botanikus kertje, a több mint 250 éves ELTE Füvészkert. Több lengyel város – köztük Krakkó – után Budapestre is megérkezik a Garden of Lights multimédiás fényshowja, hogy a látványos színeivel és fényeivel elbűvölje a családokat. A különleges program előkészületei már megkezdődtek, már alakul a mesevilág a Füvészkertben, hamarosan a jegyek elővételi értékesítését is megkezdik.

Keress társasági elfoglaltságokat!

Találhatunk olyn boldogsághormont termelő elfoglaltságokat is, amelyek egy fillérbe sem kerülnek. A családi társasjátékokon túl összejöhetünk egy kártyapartira vagy egy elmehetünk közösen sétálni, túrázni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük