Összement gyapjú holmi megmentése

Igencsak bosszantó tud lenni, ha a drágán vásárolt gyapjúpulóver mosás után 3-4 számmal kisebb lesz. Az összement gyapjú holmi ezután nemigen használható, mert az akár harminc százalékot is veszíthet a méretéből. Hacsak nem találjuk meg a megoldást a méretének visszaállítására. Olyan tanácsokat hoztam, amelyekkel egyszerűen megoldható az összezsugorodott gyapjú holmi megmentése. 

összement gyapjú pulóverek

Gyapjú mosása

A gyapjú állati eredetű természetes anyag, ami eredeti formájában nem egyenes. Ha az anyagot nedvességnek és nagy hőnek tesszük ki, a gyapjú szálak összesűrűsödnek, tömörödnek. Gépi mosáskor a mosás, forgatás közben ható erők hatására összeugranak és természetes állapotukba térnek vissza.

Ha szeretnénk, hogy a gyapjúpulóver hosszan megtartsa formáját, akkor kizárólag kézzel mossuk, hideg vagy langyos, maximum 30 °C fokos vízben. Gyapjú mosószer helyett lanolinos hajsampon vagy hajkondicionáló is használható. Egy teáskanál glicerinnel és  egy teáskanál bórax keverékét hozzáadva a vízhez biztosíthatjuk, hogy mindig puha és lágy legyen az anyag.

A gyapjú holmit legjobb fektetve szárítani.

Összement gyapjú holmi megmentése

Az összement gyapjú ruha megmentése nem egyszserű feladat, de érdemes tenni vele egy próbát. Ha a gyapjú holmi teljesen összement mosás közben, akkor sajnos valószínűleg véglegesen megsérült. A gyapjúnál általában a hő és a mechanikai hatások okozzák a zsugorodást, és ha már teljesen összement, az azt jelenti, hogy az anyag szerkezete megsérült.

Természetesen csakis mosógép és centrifuga mentesen van esély a gyapjú megmentésre, amiben a lanolin lehet a segítségünkre.

A lanolin (más néven gyapjúzsír vagy gyapjúviasz) valójában egy zsíros anyag, amely természetesen megtalálható a gyapjú rostjában. Általában azért használják, hogy megőrizzék a gyapjú nedvesség- és koszlepergető tulajdonságait, és némi formában megőrizze az anyag puhaságát.

Bár a lanolin segíthet abban, hogy a gyapjú lágyabb és rugalmasabb legyen, valamint hogy megőrizze a rostok természetes nedvesség- és koszlepergető tulajdonságait, nem feltétlenül képes visszaállítani az összement gyapjút.

Az összement gyapjú anyag szerkezetének sérülése általában olyan mértékű, hogy még a lanolin sem tudja teljesen helyrehozni.

Lanolinos gyapjúmentés lépései

Érdemes lehet kipróbálni a lanolin alkalmazását a gyapjú puhaságának és rugalmasságának fokozására, de valószínűleg nem fogja teljes mértékben visszaállítani az összement gyapjú anyagot.

Ezt tedd a gyapjú holmi megmentésére

 • tegyél langyos vizet a mosdókagylóba vagy egy lavorba,
 • adj hozzá egy evőkanál, durván összement pulóver esetében valamivel több lanolin tartalmú  hajkondicionálót vagy sampont, ez majd meglágyítja a szövetszálakat, így azok elég rugalmasak lesznek ahhoz, hogy visszanyerjék a korábbi alakjukat,
 • tedd bele a vízbe a pulcsit, és áztasd körülbelül fél órán át,
 • vedd ki a vízből és nyomkodd ki egy kicsit a pulóvert,
 • ne öblítsd ki, és ne csavargasd, csak finoman nyomkodd,
 • tegyél egy vastag törölközőt egy vízszintes felületre és fektesd rá a pulóvert,
 • tekerd fel a törölközőt, mint a palacsintát, így a törölköző felszívja a felesleges vizet,
 • finoman nyújtsd ki a pulóvert az eredeti formájára,
 • hagyd fektetve, a levegőn megszáradni,
 • ha nagyon összement állapotban van, félóránként nyújtogasd egy kicsit,
 • jó megoldás az is, ha csipeszekkel vagy nehéz tárggyal rögzíted a ruha széleit, hogy száradás során ne menjen össze.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük