Így készülnek őszi dekorációk tökből

Az ősz színekben és termésekben gazdag, így igazán könnyű helyzetben vagyunk, ha a kertben található virágokból és növényekből szeretnénk lakásdekorációt készíteni. Ma csupán egy növényre, a tökre koncentrálva hoztam ötleteket, és azt mutatom be, hogy készülnek csodaszép őszi dekorációk tökből.

őszi dekorációk tökből

Őszi dekorációk tökből

A dísztök színével és formájával önmagában szépen díszít, de virágokkal kiegészítve még látványosabb dekorációnk lehet.

Az október végi Halloween fontos díszítőeleme tök, nagy divatja van a tökfaragásnak. A virágokkal teli, természetes díszek sokkal közelebb állnak a lelkületemhez, mint az angolszász országokból átvett faragott lámpások, így természetes, hogy ezekre hoztam példákat.

A tök dekorációhoz érdemes olyan dísz- vagy sütőtököt választani, aminek egyenes a talpa és stabilan megáll magától. A tök sapkáját a felső 2/3 résznél célszerű levágni, mert így kapunk majd arányos, harmonikus dekorációt.

A tök belsejét alaposan ki kell vájni, hogy minél kevesebb lágy rész maradjon benne, hisz így biztosítható majd, hogy ne kezdjen el rögtön rothadni. Ajánlatos a kivájt tököt egy napig szárítani.

Ha kiszáradt, mehet bele a pár percre vízben beáztatott nedves tűzőhab, amivel teljesen ki kell bélelni a tök belsejét. A tök méretétől függően a tűzőhab 1-2 cm-rel legyen magasabb a tök pereménél. A tűzőhab sarkait ajánlatos levágni, mert így nagyobb felületet kapunk a virágok beszúrásához.

Ezután következhet a virágok, zöldek és termések betűzése a tűzőhabba. A végeredmény akkor lesz esztétikus, ha a virágokat úgy helyezzük el, hogy a közepétől alacsonyodó ívet, szinte egy félgömb formát alakítunk ki.

őszi dekorációk tökből

A színek kiválasztásánál is törekedjünk a harmóniára.

Ha a dísztök nem áll meg egyenesen a talpán, egy kis kerek formába állítva stabilizálhatjuk.

Naponta érdemes vízzel lespriccelni a virágokat, két naponta a pedig a tűzőhabra öntött vízzel kell pótolni az elpárolgott vízmennyiséget.

Nedves tűzőhab helyett egy konzerv doboz, egy üvegpoharat vagy egy műanyag palack levágott alja is kerülhet tök belsejébe, ami vázaként szolgál. Ezután csak a növényeket kell ízlésesen elhelyezni a vízzel megtöltött edényben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük