Könyvszobrászat kiállítás: Régi könyvek új élete

Igazán különleges rendezvényre invitállak: Régi könyvek új élete című könyszobrászat kiállításra. Farkas Ancsa könyvszobrász 60 remekművét bemutató kiállításának megnyitóját 2024.03.01-én 17 órai kezdettel tartják a Zuglói Civil Házban. A kiállítás március 31-ig hétfőtől péntekig 9 és 20 óra között látogatható. Olvass tovább, és tudd meg, mi a könyvszobrászat és ismerd meg Ancsa néhány művét.

könyvszobrászat kiállítás plakátja

Könyvszobrászat, a rengeteg türelmet igénylő hobbi

A könyvszobrászat olyan művészeti forma, amely könyvekkel és papírral dolgozik, hogy alkotásokat hozzon létre. Ez lehet a könyvek hajtogatásával, vájásával, vágásával, ragasztásával vagy más módon történő manipulálásával. A könyvszobrászat lehet egyszerű, mint például egy lapokból álló kompozíció, vagy bonyolultabb, mint egy részletes szobor vagy installáció.

Ez egy viszonylag új művészeti forma, amely egyre népszerűbbé válik a kortárs művészeti világban. Sok könyvszobrászat például az eldobott vagy megsemmisített könyvek újrahasznosítására összpontosít, miközben művészi kifejezésmóddal is szolgál.

A könyvszobrászatot akár a többi hobbi, nagyon jó és boldogító elfoglaltság, de igen költséges, sok szakértelmet, türelmet és rengeteg időráfordítást követel.

Na de nézzük, mit mond Farkas Ancsa könyvszobrász a kezdetekről, hogyan szeretett bele a könyvszobrászatba és milyen úton jutott el a kiállításig.

„2018. novemberében kezdtem el foglalkozni a könvszobrászattal. Segítség nélkül, az interneten keresgélve, de nem nagyon sikerült. Kb. egy évem arra ment rá, hogy találjak valakit, aki megtanít az alapokra, és  segít a haladásban. Szerencsém volt, mert egy könyvszobrász társam felajánlotta a segítségét, akivel azóta is kapcsolatban vagyok, és bármikor fordulhatok hozzá, ha elakadok.

Egy könyvet több módszerrel lehet elkészíteni. Sima hajtással, ez a legegyszerűbb. Mindenki ezzel kezdi. Vágott_hajtott, ez már bonyolult, idő és eszköz igényes, de nagyon szép mintákat lehet vele létrehozni.

Viszonylag új technika a fotócsíkos módszer. Jó minőségű képekből nagyon látványos  könyv lesz.

Mint minden a mai falgyorsult világban, a könyvszobrászat is folyamatosan változik. Van már egy újabb módszer, de még kidolgozás alatt van. A fentieket is sokféleképpen lehet variálni, sőt működő órát is lehet bele építeni. Igazán különlegessé teszi.”

Ancsát a Balkonada találkozókról személyesen is ismerem. Sőt mi több két könyvet is kaptam már tőle. Az első hajtogatással készült és ey locsoló kislányt ábrázolt, a másodikra pedig az én facebookos fotómat varázsolta rá.

A könyvszobrászat nagyon időigényes

De ismét átadom a szót a művéstnőnek.

„Az elkészítése nagyon eszköz és anyag igényes, és csak minőségi eszközökkel lehet szép munkát létrehozni. Veszteség is adódik. Nagyon sok múlik a könyveken. Nagyon fontos a mérete, a lapvastagság, az oldalszám, a lapok vastagsága, törékenysége.

Én csak  új könyvekkel dolgozom, mert a régi használt könyvek vetemednek, veszítenek a tartásukból, és sokszor állott szaguk van, vagy molyosak. Sem venni, sem elfogadni nem szoktam őket. Vásárolni az akciós könyveket szoktam, töredék áron. Így is elég költséges, mert nem annyiból áll, hogy van egy könyv, megvágom és kész. Speciális vonalzó kell hozzá, és azon kívül is számtalan eszköz, színes nyomtató, ragasztó, stb.

Meg kell venni hozzá egy szoftvert, amit minden évben újra meg kell vásárolni. Ha megérkezik az átutalt összeg, akkor rátöltik a gépemre, és dolgozhatok vele. Egyetlen példányban kapom, saját email címemre. Nem osztható, nem átruházható, és nem készíthetek vele másnak, csak saját magamnak. Csak a kész könyvet adhatom vagy ajándékozhatom el.

Egy könyv elkészülési ideje hosszú órákba telik, az átlag munkaóra 20-30 óra között van. De készítettem már könyvet, amibe több mint 100 órát dolgoztam bele.

Ezzel még nincs kész a könyv, külső borító, és díszítés a befejezés, illetve díszcsomagolás, masni, esetleg virág, világítás…

Farkas Ancsa könyszobrász kiállítása

A mostani kiállításon mintegy 60 darab könyvön keresztül mutatom be azt, amiről írtam. Lesz olyan könyv, amit a megnyitó után kiveszek a vitrinből, mert rendelésre készült, azzal a megállapodással, hogy a megnyitón bemutathatom. Ilyen például a Guillaume Musso francia íróról készült könyvszobor.

Jó náhány könyvet kölcsön kaptam a tulajdonosaitól a kiállításra. Nagyon sok könyvet ajándékoztam már el a családban, és a baráti, vagy ismeretsédi körömben. Svédországban is van már, és nemsokára  a Benedek Elek emlékházat fogja díszíteni egyik könyvem. A fogorvosunk rendelőjében is helyet kapott egy odaillő könyv.

Egyedi igények szerint is készítettem, és készítek a jövőben is. Jön az anyák napja, a ballagások. Szép emlék lehet a végzős osztálytól kedvenc tanáraiknak. Diplomaosztóra is készült már egy friss diplomásnak, vagy nászajándéknak is. A dekoráció általában a könyv és az ajándékozott személyhez igazodik.

A kiállított könyvek a helyszínen is megvásárolhatók, illetve egyéni igény szerint kívánságra elkészítem.”

Gratulálok Ancsának a rengeteg szépséghez és sok látogatót kívánok a kiállításra!

Menjetek, nézzétek még a régi könyvek új élete kiállítást, élőben még szebbek ezek alkotások!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük