Milyen az ideális ajándék pedagógusoknak?

Pedagógus nap és ballagások környékén gyakran felmerül a kérdés, hogy mivel lehetne megháláni a tanítóknak, tanároknak azt az áldozatos munkát, amivel a gyermekeinket egész évben okosították és nevelték. Összeszedtem néhány gondolatot arról, mi lehet az ideális ajándék pedagógusoknak.

ajándék pedagógusoknak

Pedagógusok köszöntése

Június első vasárnapján tartjuk a Pedagógus napot. Ilyenkor különösen aktuális, hogy azokra is gondoljunk, akik hatalmas türelemmel, áldozatos munkával naponta újra és újra csemetéink nevelésén, okosításán munkálkodnak. Az óvónénik, tanárok, tanítók, pedagógusok megérdemlik, hogy köszöntsük őket néhány elismerő szóval, egy szál vagy egy csokor virággal, apró személyes ajándékkal.

Tudom, hogy nem minden pedagógus tökéletes, Ők sem tévedhetetlenek. Ők is hozhatnak téves döntést, hibázhatnak. De egyáltalán nem ez a jellemző.  A szülők gyakran nem értenek egyet a tanárok módszereivel. Kérdem én,  minden szülő tökéletesen tisztában van azzal, hogy melyik gyermeknél mi a megfelelő nevelési módszer, tudja előre, hogy hosszú távon mivel tesz jót a gyermek fejlődédésének? A pedagógusok többsége is jól akarja és jól is végzi munkáját. Mindenki lelkileg egészséges, okos, felelősségteljes felnőtteket szeretne látni munkája eredményeként.

Milyen az ideális ajándék pedagógusoknak?

A tanárok örülnek az ajándéknak, mert érzik a megbecsülést, a hála kifejezését. Jól esik nekik, hogy gondolnak rájuk, elismerik munkájukat. Tapasztalatom szerint nem várnak hatalmas ajándékokat, a személyes, szívvel-lélekkel készített ajándékokat sokkal szívesebben fogadják. Örülnek az egészen pici kis ajándéknak is, a saját kézzel készített tárgyak igen becsesek és örök emlékül megmaradnak.

A nagy értékű ajándékok gyakran zavarba hozzák a tanárokat. Divat az osztály közösség által közösen vásárolt ajándék. Emögött gyakran az áll, hogy a szülők többsége az ajándékozás felelősségét áthárítja a szülői munkaközösség tagjaira. Találják ki ők mi legyen az ajándék, részükről a pénz befizetésével minden le tudva. Még a felmentésük is meg van, ha a pedagógus nem igazán örül a kapott tárgyaknak, hisz nem ők választották.  

Családi, ismerősi körben sem egyszerű dolog az ajándékozás, hát még ma valakit csak távolról ismerünk. Ki örülne a huszadik vázának, a harmincadik könyvnek, ami esetleg már meg van vagy a témája sem érdekli? Nem tudhatjuk, mire van szüksége a pedagógusnak, többnyire nem ismerjük az ízlését, hobbijait. Csak sejtésünk lehet, minek örülne igazán.

A sok rossz közül talán még az édességeket tartalmazó csemegekosár a legkevésbé rossz választás, annak tartalmát tudja leginkább használni egy családban. Szerintem viszont a legjobb megoldás egy csodálatos virágcsokor és mellé egy saját készítésű ötletes, különleges ajándék. A gyerekek által rajzolt, festett képek, az Ő arcképükkel díszített ajándékok évek múlva is emlékeztetik a tanárokat a diákokra.

Szintén szuper ajándék egy fénykép album a gyerkőcök boldog pillanataival.

Minden pedagógus megérdemli, hogy időnként virággal és apró ajándékkal kifejezzük köszönetünket. Jár nekik, hogy éreztessük, meg vagyunk elégedve a munkájukkal, szeretjük őket és hálásak vagyunk, hogy foglalkoztak a gyermekünkkel. Ne maradjon hát el a méltó köszönet. Legyen bármi az ajándék, szerintem legalább egy szál virágot illik hozzá adni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük