A szilveszteri pezsgő története

Napjainkban a szilveszter nem lehet teljes pezsgő nélkül. De vajon mióta használják a gyöngyöző italt az óév búcsúztatására és az új év köszöntésére? A pezsgőt már 1600-as években ismerték, de a szilveszteri pezsgő története még nincs 200 éves.

szilveszteri pezsgő története

Szilveszteri pezsgő története

A pezsgő története 1500 évvel ezelőtt kezdődött Franciaországban. Clovis király, aki a területének megvédéséért küzdött, megígérte feleségének, hogyha győzelmet arat, nemcsak Franciország egész területének uralkodójává válik, de áttér a keresztény hitre.

Győzelme után Clovis betartotta a feleségének tett ígéretét és Reimsben, Franciország Champagne régiójának templomában megkeresztelkedett. Ennek akkora jelentősége volt, hogy évszazadokig itt koronázták a francia királyokat. Rendszeressé váltak a királyi választások és ünnepségek, ahol a régió legfinomabb helyi borait szolgálták fel.

A pezsgő feltalálását Dom Perignonnak köszönhetjük, aki egy szerzetes volt a 1600-as években. Dom Perignon egy bencés kolostor pincemestere volt és a borok kezeléséhez új technikát használt. A borokat vastagfalu üvegekbe palackozta, parafával és dróthuzallal zárta le őket. A pincében történő érlelésnek köszönhetően a nevdű lassan szénsavval telítődött és kellemes aromát nyert. Mára a Dom Perignon a világ egyik legismertebb és legdrágább pezsgő márkája.

A Don Perignon által kikísérletezett borok azonnal kedveltté váltak és a királyi lakomák elmaradhatatlan kellékei lettek. 1790-ben pezsgő borokkal ünnepelték a francia forradalom végét.

A pezsgő lassan külföldön is ismertté vált. Főbb szerződések aláírásának és a diplomáciai találkozók végének megünneplésére szerte a világon alkalmazták. Királyi koronázások és esküvők kihagyhatatlan itala lett.

Újévi ünnepségeket már a Julius Ceasar idején is tratottak, de csak az 1800-as években vált általános hagyománnyá az éjféli koccintás a szilveszteri partikon. A század közepétől jórészt már pezsgővel koccintottak. Előtte a kedvenc ital az Arrack punch volt. A pálmacukorból és rizsből készült, rumszerű szesz a holland gyarmatosított Java-szigetről származik, ez volt Charles Dickens kedvenc itókája.

A pezsgő azóta is töretlenül népszerű. Napjainkban már mindenki megtalálja a számára megfelelő ízű és árfekvésű pezsgőt. A finomabb márkák azonban továbbra a luxust képviselik.

A szilveszter és a pezsgőbontás fontos része a durranás, ami a gonosz elűzését is szolgálja, ugyanakkor benne van a remény, hogy utána minden más lesz…

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük