Ballagás és az elmaradhatatlan ballagási csokor

A ballagás fontos mérföldkő a fiatalok életében. Egy korszak lezárása, mely után új élet vár rájuk. A végzős diákok nemcsak az iskolájuktól, hanem eddigi életüktől is búcsút vesznek. Az első ballagást a 1870-es években Selmecbányán tartották. A szokás hamarosan elterjedt az egész országban, csak úgy, mint a ballagó diákok virágokkal való köszöntése. A továbbiakban a ballagás jelentőségén túl összefoglalom a ballagási csokor választás tudnivalóit is.

ballgás: ballagó diákok

Ballagási virág jelentősége

A ballagás, az iskolától vett búcsú a fiatalok életében nagy mérföldkő, aminek méltó megünnepléséhez a virágok nagyban hozzájárulnak. A virágdíszbe öltöztetett osztálytermek, folyosók, lépcsők csodás hátterek nyújtanak a búcsúzásnak. Az osztálytermeken át tartó meneteléshez akár egy szál feldíszített virág is megteszi, de csokrok elegánsabbak.

Milyen legyen a ballagási csokor?

Ballagásra bármilyen virágcsokor vihető, de érdemes praktikussági szempontokat is figyelembe venni. A ballagási csokor arra szolgál, hogy azzal a fiatalok lassan bandukolva végigjárják a termeket, azt a kezükben tartva hallgassák végig a búcsúztató beszédet.

Nagyon szépen mutatnak a hatalmas csokrok, de gondoljunk bele, hogy nem túl egyszerű ezekkel sétálgatni. Főleg nem, ha népes családtól, rokonságtól kap virágokat a ballagó. Nemcsak a csokrok súlya, kiterjedésük is gondot okozhat a szűk folyosókon kanyarogva. A kerek csokrok nehezen foghatók egymáshoz. A hosszúkás, nyújtott csokrokat a diákok kényelmesen a karjukra tudják fektetni.

Akkor jó a ballagási csokor, ha a fiatal nem érzi terhesnek, nyűgnek. A visszafogottabb csokor mellett szól az is, hogy a fiatalok általában nem értékelik a nagy csokrokat. Különösen igaz ez a fiúkra.

A virágüzletekben széles a választék, érdemes inkább egy kisebb, de ötletesebb, egyedi csokrot ajándékozni. Az ötletesség alatt nem pénzzel, kabalával, csokoládéval, szeszes itallal megspékelt csokrokat értem. A plüssök, pénz, stb a fennkölt ünnepi eseményre nem valók. Egy szál virágból elkészített csokor is lehet szemet gyönyörködtető, ha azt kreativitással, a természet szépségeiből, jó ízléssel állították össze.

Ballagási ajándékok

Csokor helyett nagyon jó alternatíva lehet a napjainkban oly divatos a ballagási ruhadíszek, virágtáskák, csukló- és kardíszek ajándékozása. A hosszú hajba helyezett virágok eleganciát sugallnak.

Praktikus, ha a ballagáshoz egy egyszálas vagy egy kisebb csokrot kap a fiatal, majd a családi ünneplésnél az ajándék mellé egy nagyobb csokrot vagy manapság oly divatos virágdobozt is adunk. Ez a másik csokor már lehet bohókás, vicces, plüssökkel megpakolt.

A virágcsokrok terén is folyamatosan változik a trend. A virágüzletek virágkínálata évről évre bővül, legyünk bátrak és merjünk új növényeket választani. Mindenképp hallgassunk a szakemberre. Elég annyit mondani a virágkötőnek, hogy kinek, milyen alkalomra készül a csokor és ő már tudni fogja, milyen virágfajták és színek illenek leginkább az adott csokorba. Ismeri a trendeket is, tudja épp melyik virágnak és stílusnak van divatja. Celofános csokrokat már ne keressünk, az már a múlt.

A ballagási csokor nem egyenlő a ballagási ajándékkal, ne keverd hát össze. A csokor legyen valóban csokor, vagyis élővirágból készített alkotás. A pénz, a plüssállat, a kabala, a csokoládé, az ital, a mobil telefon, az egyéb kütyü nem való a virágok közé. Ugyan egyre szebb mű-, és selyemvirágok kaphatók, de ezek sem illenek az ünnep fényéhez. A ballagás viszonylag rövid idejét az élővirágok is kibírják víz nélkül, így semmi nem indokolja a művirágok használatát. A fiatalok üdeségéhez, lendületéhez, életerejéhez csak is  az élővirágok passzolnak.

A legtöbb virágüzletben a csokrok mellé kérhetünk ballagási szalagot is. Találhatunk köztük olyanokat is, amikre saját kezűleg írhatjuk fel a kiválasztott idézetet vagy személyes üzenetünket. Ballagási szalagot érdemes akár a nagyobb, akár az egyszálas csokrokra is tenni. Míg a virág kb. csak egy hétig díszít, addig a szalag eltehető és akár évtizedekig megmaradhat a nagy nap emlékeként.

ballagási virágok

Ballagási virágcsokor lányoknak

Lányok részére mindig könnyebb virágot választani, mint a fiúknak. A ballagási csokornál sincs ez másként. Bátran lehet viszont szakítani a hagyományokkal és modernebb megoldást preferálni. A csokrot helyettesítheti pl. egy különleges virágdísz a hajba, egy kar-, vagy csuklódísz, egy meseszép virágtáska.

A karra akasztható kerek csokor vagy színes virágkosár nemcsak szép, de különleges és praktikus is. A lányoknak bármilyen szín és virág adható, nincsenek kötött szabályok. Javaslom azonban az élénk és a világos színek használatát, hisz ezek a fiatalságot tükrözik. Kitűnő választás a halvány vagy púderszínű rózsa, a szarkaláb, a csokros rózsa, az inkaliliom is. A lányok részére egyaránt készülhetnek kerek és nyújtott csokrok.

A virágválasztásnál akár virágnyelvet, az egyes virágok szimbolikáját, jelentésrendszerét is figyelembe vehetjük.

Milyen a fiús ballagási csokor?

Hazánkban nem divat a férfiak részére virágot ajándékozni, sőt többen egyenesen cikinek tartják. A férfiak többsége csak ballagáskor kap virágot. Ideje változtatni ezen. Szerintem bátran vásároljunk virágot férfi ismerőseinknek  bármilyen jeles alkalomra, akár névnapra vagy születésnapra is. A virág ideális ajándék az üveg ital vagy egyéb tárgy mellé, de semmiképp nem helyette.

Fiúknak válasszunk hosszúkás csokrot vagy egy szál mutatós virágot. Amennyiben még is a nagyobb csokorra esik a választásunk, célszerű egyedi alappal kérni a csokrot. Pl. a filmrajongó részére jó ötlet a diafilm tekercsekből készített csokoralap.

Klasszikus fiús színek a kék, a zöld, a sárga, a narancs. A ballagási csokornál, ami több virágból áll az egyes színek elvesztik önálló jelentéstartalmukat, ilyenkor a színek összhangja a dominál. Fiús csokornál mindenképp kerülendő a rózsaszín és a sok piros virág, de ezentúl szinte minden szín használható. Jó ötlet lehet például a kedvenc csapatának a színeiből összeállított kompozíció is.

A trópusi virágok egyedi karakterformája önmagában is szépen mutat, de egy kis zöld növénnyel, ballagási szalaggal kiegészítve még dekoratívabb lesz. Mindenképp rusztikus, férfiasságot, erőt szimbolizáló virágokat ajánlok, mint a protea, a  papagájvirág (strelitzia), a flamingó, a sötétszínű kálák, a napraforgó, a zöld orchidea, a sárga és zöld rózsa, hortenzia, az írisz, a gerbera, a fehér szegfű, a kardvirág, a búzavirág, a különböző termések és bogyók vagy akár a szerencse bambusz.

Lehetőleg egyfajta vagy egyforma színű virágokat köttessünk a csokorba. Maximum három szín domináljon, mert míg a színárnyalatok használatával elegáns hatást érünk el, a színek keverése ízlésromboló.

A ballagás egyik biztos kellékei a virágok. A mindenféle plüssökről, kabalákról le lehet mondani, de az élő virág kötelező elem, ami méltó módon emeli az ünnep fényét. Virágok nélküli a tantermek és a folyosók pont olyan sivárak lennének, mint egy átlagos tanítási napon. Semmiképp ne mondjunk le az ünnepélyesség fontos kellékeiről, a virágdíszekről és csokrokról!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Németh Anna szerint:

    Köszönet az összefoglaló és hasznos írásért! Miközben olvastam, az jutott eszembe: vajon tudják-e a ballagási virágcsokrot megvásároló hozzátartozók és barátok, hogy mekkora munka áll amögött, hogy a boltban megrendelhessék vagy kiválaszthassák a megfelelő összeállítást. Nyilván fogalmuk sincs róla, de nem is baj, mindenki végezze jól a maga munkáját. Ugyanakkor az már aggályos, hogy a ballagási csokorról lemondva, annak árát jótékony célra, ki tudja hova átutalva megfosztják magukat a ballagó gyerekek ettől a szép hagyománytól… Mert lehet, sőt, biztos a jó szándékuk, a segíteni akarásuk, ám nem valós az adományuk, mert nem a sajátjukból adják! A kisebb-nagyobb ajándék pénzösszegek, a szépítkezésre fordított ezrek, a ballagási bulira fordított összeg — ebből, némi lemondás árán, a „sajátjukból” adni, az már valós adomány. Lehetett volna. Így viszont a virágosok felkészülése, tengernyi munkája és nem utolsó sorban anyagi biztonsága sínyli meg ezt az alapjában nem rossz, de megvalósításában hibás kezdeményezést. Ha a virágboltos beszerzi a készletet, felkészülve az aktuális ünnepre, alapjáraton disznóság, hogy rárohad a rengeteg virág — egy kellően át nem gondolt partizánakció miatt. Szerintem a virágosok el tudják dönteni maguk is, hogy mikor és kinek adományozzanak, a ballagó gyerekek meg tanulják meg, nem a máséból adunk, ha jótékonykodni akarunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük