Föld órája 2021 – az élhető jövőért

Minden év március utolsó szombatján egy kicsit sötétbe borul a világ. Ekkor, 2021. március 27-én 20.30 és 21.30 között tartják ugyanis a Föld óráját, hogy a klímaváltozás és a túlfogyasztás következményeire hívják fel a társadalom figyelmét.  

Föld órája 2021

Föld órája 2021

A Föld Órája a világ számos országára kiterjedő mozgalom, melynek résztvevői a klímaváltozás és a túlfogyasztás következményeire hívják fel a társadalom figyelmét.

A Föld órája rendezvény keretében arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére. A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából, ahol 2,2 millióan csatlakoztak hozzá. 2008-ban vált nemzetközivé, mára már 180  ország, köztünk hazánk is csatlakozott a felhíváshoz.

A Föld Órája eredetileg úgy indult, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét. Bár ez az üzenet azóta is aktuális, a szimbolikus 60 perces sötétség mellett az akció 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

Föld órája 2021

A Föld órája 2021 rendezvény az idén talán még aktuálisabb, mint az eddigi években. A kijárási korlátozások miatt egyébként sem lenne lehetőség Budapest fényeinek, így a Lánchíd, az Eiffel-torony vagy a Sydney Operaház díszkivilágításának megtekintésre. A Föld óráján most ezek is sötétbe burkolóznak 20.30 és 21.30 között.

Úgy gondolom nem beszélni kell a témáról, hanem cselekdni kell. Minden nap egy kicsivel többet. Egyik nap a Víz világnapja apropóján, másik nap a Föld órája okán, aztán pedig csak úgy apropó nélkül a jövő nemzedékéért.

Az biztos, hogy mint már jópár éve ma este is kikapcsolom a számítógépet, a Tv-t. Leoltom a villanyokat és gyertafény mellett kellemesen beszélgetve családi körben töltöm az estét. Akár azt is mondhatjuk, hogy nem sok ez az egy óra, de sok kicsi sokra megy. Ha sok közintézmény, háztartás csatlakozik az akcióhoz, akár egy város egy napi áramfogyasztása megspórolható!

Ez az egy óra igazán nem nagy áldozat, így szívesen csatlakozom. Arra buzdítalak, tedd ezt Te is!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük