Mikor lesz advent és mikor lesz advent első vasárnapja 2022-ben?

Az advent időszaka, a karácsony előtti várakozás változó dátumú, minden évben más napon kezdődik. Az azonban biztos, hogy november 27. és december 3. közé esik advent első vasárnapja. 2022-ben pedig ez nem más, mint a legkorábbi dátum, azaz advent első vasárnapja 2022-ben: november 27. Az adventi időszak kezdetének kiszámítása egyáltalán nem bonyolult. Mondom is a főszabályokat és 2022 adventi vasárnapjainak dátumát.

adventi negyedik gyertya

Mikor kezdődik az advent?

Adventi időszaknak a karácsony előtti, négy egymás utáni vasárnapot hívjuk. A karácsony előtti negyedik vasárnappal indul és Szenteste december 24-én ér véget. Az advent vége ugyan fix dátumra esik, de a Gergely-naptár sajátosságainak következtében változó a hossza. Az advent kezdete minden évben vasárnap, de az évente változik, hogy a hét melyik napjára esik a vége, azaz december 24-e. A szenteste előtti 4 vasárnap az advent, így az adventi vasárnapok dátuma is évről évre változik.

Advent első vasárnapja minden évben a november 30-án tartott Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, ami egyúttal az egyházi év kezdete is. Ebből következik, hogy advent első vasárnapja minden évben csak november 27. és december 3. közé eshet.

A negyedik és egyben utolsó adventi vasárnap pedig december 18 és december 24 közé eső dátumú lehet. Ebből következik, hogy az utolsó adventi hét hossza lehet csupán egy nap, amikor a negyedik vasárnap épp december 24-re esik vagy akár egy teljes hét is, ha az utolsó vasárnap december 18-a.

Mikor lesz advent első vasárnapja 2022-ben?

2022-ben Szent András napja, december 30-a szerdai napra esik. Ez a dátum az előző vasárnaphoz esik közelebb, ezért lesz az advent kezdete és az első adventi vasárnap 2022-ben: november 27.

Adventi vasárnapok dátumai 2022-ben

Első adventi vasárnap 2022-ben: november 28.

Második adventi vasárnap 2022-ben: december 4.

Harmadik adventi vasárnap 2022-ben: december 11.

Negyedik adventi vasárnap 2022-ben: december 18.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük