Virágcserepek megújítása – kreatív újrahasznosítás egyszerűen

A tavasz beköszöntével nemcsak a kertben, de a lakásban is frissességre vágyunk. A szobanövények átültetése mellett a virágcserepek megújítása is remek módja a tavaszi hangulat becsempészésének. Számos kreatív ötlettel dobhatjuk fel a cserépek külsejét, anélkül, hogy mélyen a zsebünkbe kellene nyúlni. Máris mutatom a legjobb megoldásokat, olvasónk is mesélnek arról, ők hogy varázsolták újjá a megunt virágcserepeket.

Virágcserepek festése otthonVirágcserepek festése otthon

Virágcserepek megújítása: kreatív ötletek a tavaszi frissítéshez

Nézzük is rögtön, milyen módszerekkel adhatnk új kinézetet a régi virágcserpeknek, kaspóknak.

Festés

 • Egyszerű színek: Válasszunk egy tetszőleges színt, és fessük le a cserepet egyenletesen. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, amellyel modern és letisztult stílust kölcsönözhetünk a növénytartóknak.
 • Minták: Használjunk sablonokat, maszkolószalagot vagy a szabad kezünket egyedi minták létrehozásához. A geometriai minták, a virágmotívumok vagy a pöttyök mind divatosak és stílusosak.
 • Ombre hatás: Keverjünk össze két-három színű festéket, és fessük le a cserepet egyenletes átmenettel. Ez a technika modern és elegáns megjelenést kölcsönöz a cserépnek.

Dekupázs

 • Szalvétatechnika: Válasszunk ki tetszőleges mintájú szalvétát, és ragasszuk a cserép felületére decoupage ragasztóval. Ez a technika vintage és romantikus hangulatot varázsol a lakásba.
 • Képek és magazinok: Használjunk régi képeket, magazinokat, vagy akár kottapapírt a cserép díszítéséhez. Ragasszuk a kiválasztott anyagokat a cserépre decoupage ragasztóval, majd lakkozzuk le a felületet.

Természetes anyagok

 • Kövek és kagylók: Ragasszunk kavicsokat, kagylókat, vagy csiszolt köveket a cserép felületére. Ez a díszítés mediterrán hangulatot kölcsönöz a növényeinknek.
 • Zuzmó: Használjunk zuzmólapokat a cserép díszítésére. A zuzmó nem igényel gondozást, és egyedi, természetes megjelenést kölcsönöz a cserépnek.
 • Spárga és zsineg: Tekerjünk spárgát vagy zsineget a cserép köré, hogy rusztikus és vidéki hangulatot adjunk neki.

Egyéb ötletek

 • Mozaik: Használjunk mozaikcsempéket a cserép díszítéséhez. Ez a technika időigényesebb, de egyedi és látványos eredményt hozhat.
 • Csillámpor: Fújjunk csillámport a cserép felületére, hogy csillogó és elegáns megjelenést kölcsönözzünk neki.
 • Textil: Ragasszunk textilszalvétát vagy anyagdarabot a cserép felületére. Ez a díszítés modern és eklektikus stílust kölcsönöz a növényeinknek.

A virágcserepek megújítása remek alkalom a kreativitásunk kibontakoztatására. Ne féljünk kísérletezni a színekkel, anyagokkal és technikákkal, hogy egyedi és stílusos díszítést hozzunk létre. A megújult cserépek nemcsak a növényeinket díszítik, de a lakás hangulatát is feldobják.

Tippek:

 • A festéshez és a ragasztáshoz használjunk vízbázisú anyagokat, hogy ne károsítsák a növényeket.
 • A díszítéshez használhatunk újrahasznosított anyagokat, mint például régi konzervdobozokat, üvegcséket, vagy gombokat.
 • A cserép díszítésekor vegyük figyelembe a lakás stílusát és a növények színét.
Karácsonyi ajándék virágcserépből saját kezűleg

Virágcserepek festése otthon

A kertészkedés örömeitől megfosztott téli és kora tavaszi időszak kitűnő alkalmat ad arra, hogy felkészüljünk a következő kerti és balkonszezonra. A megunt virágcserepek festése nem csak hasznos, de kellemes szórakozás is. Olvasóink meséltek arról, hogyan varázsolták újjá az elszíneződött, unalmassá vált virágcserepeiket. Nézd meg a tanácsaikat és fogj hozzá magad is!

Krisztinné Etus: „Amikor a nyári virágokat már kidobom, a balkonládákat alaposan átmosom és fertőtlenítem. De a külső oldalukat nem tudom tisztára mosni, ezért már évek óta újrafestem őket. Ez azért is jó, mert a ládák ellenállóbbak az időjárással szemben, de azért is szeretem, mert mindig új színt kapnak. Az idén a zöld szín nálam a domináns.

Pár éve meg láttam a netten hasonló virágtartókat és gondoltam, ilyeneket én is tudok csinálni. Mivel sok a virágokkal megvásárolt balkonedényem, hát valamit tudok velük kezdeni. Meglátva semminek tűnt a megoldás, de az odavezető út nem volt egyszerű.

Végül megtaláltam a megoldást és nagyon szeretem, mert a kertben nagyon jól mutat és anyagilag nekem is elérhető. Első köntösük kék-fehér volt, de most új köntöst kaptak, mert most a zöldbe vagyok szerelmes.

A legolcsóbbat, diszperziós festéket használok, mert ezt nagyon jól takar, olcsó és nem égeti le róla a nap. Nekem nagyon be vált. Beltérit veszek a legkisebb kiszerelést és nagyon kiadós. Főleg a kopott cserepekre jó, azokat nagyon jól takarja, az újakat meg kell csiszolni. A zománc festék egy idő után le pörög. 

Fehér festéket veszek és olyanra színezem, amilyenre én szeretném. Lakkot erre is föl lehet vinni, de akkor már nem tudom újrafesteni, vagy váltani kell alapozó festékre, de nekem az már drága.”

Gyöngyi Tóth: „Nálam kék színt kaptak a cserepek és a kanna is. Egyszerű kültéri diszperzitet használok.”

Mária Dobai Molnárné: Én a meggyötört cserepeket és kaspókat festés után dekupázsolom. Itt egy példa. Egyszerű akrill festékkel kenem le és végül kap egy réteg csónaklakkot, hogy bírja az időjárást.

Nagyon köszönöm az olvasóknak a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. KÁVAINÉ ICA szerint:

  NAGYON ÖTLETESEK GRATULÁLÓK AZ IDÉN ÉN IS MEGCSINÁLOM.

 2. Marcs szerint:

  Nagyon tetszik, sok kopott cserepem van, elkezdem én is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük