Adventi várakozás csináld magad ötletekkel

A karácsony előtti négy hetes adventi várakozás megszínezéséhez és megízesítéséhez hoztam egy válogatást. Lesznek benne olvasnivalók, meghitt adventi helyszínek, csináld magad (DIY) ötletek és receptek is.

növények a karácsonyi hangulathoz

Adventi várakozás csináld magad ötletekkel

Kezdem egy verssel.

Rainer Maria Rilke: Advent

A szél pásztorként űzi-hajtja
az erdőn pehely-nyájait,
s a fenyők sejtik, mára-holnapra
gallyukat fények szentelik,
s hallgatóznak. A havas útra
szélesen borul a sok ág,
szelet fog, s várja kinyúlva
a dicsőséges éjszakát.

Fordította Tornai József

A karácsony előtti négy hetes időszakra, azaz advent idejére több jeles nap is esik és ebből adódóan több babona, hiedelem és hagyomány társul hozzá. Az adventi szokások egy része termékenységvarázslás volt, ugyanakkor megjelentek a boszorkányok, a gonosz, a rossz szellemek elűzésére vonatkozó rituálék is.

Adventkor nem maradhat el kézműveskedés sem, így saját magunk által készíthető dekorációkhoz is adok pár tippet.

Egyre jobban közelít az első adventi gyertya gyújtásának napja. Viszont arra még van idő, hogy saját magunk elkészítsük az adventi koszorút, vagy az adventi kalendáriumot. Adventi csináld magad ötleteket hoztam, hogy ezzel is segítsem az ünnepi előkészületeket.

Ha egy igazán különleges adventi kalendáriumot szeretnél, akkor ne keresgélj tovább. A Stars for Europe szakértői segítenek, hogy idén igazán különleges legyen az adventi naptár mikulásvirággal.

Az időszakhoz hozzátartoznak a fények. 

Budapest karácsonyi fényei engem állandóan lenyűgöznek. Bár nem a fővárosban születtem és csak felnőttként költöztem ide, egyszerűen imádom. Szeretem a ködös hétköznapokban és az ünnepi fényeiben egyaránt. Egy csodálatos videót és Kosztolányi Dezső Budapest című versét hoztam, hogy ezáltal másokkal is megszerettesem a világ egyik legszebb városát.

Ha régebb óta követsz, talán tudod, hogy ilyen tájban meg szoktam hirdetni egy kültéri adventi dekorációs versenyt. Az idén ez elmarad, de szívesen megmutatom az előző évek eredményeit, mert igazán megérdemlik és érdemes megnézni mindegyiket.

2019-es eredményről itt olvashatsz:

2020-ban ez lett az eredmény:

Legszebb adventi dekoráció 2020 verseny második helyezését igazán megérdemelten a pirospaprikájáról és hímzéséről is híres Kalocsa városa nyerte. A dunaparti város több pontján is található adventi díszítés. Tarts velem egy sétára és csodáld meg Kalocsa karácsonyi fényeit!

A makói betlehem nem vett részt a Legszebb adventi dekoráció 2020 versenyben, de úgy gondoltam, bemutatom. Makó és Makovecz Imre neve teljesen összeforrt, így nem csoda, hogy még a betlehem is a magyar organikus építészet atyjának stílusában készült. A Makovecz téren (hol máshol!) felállított betlehemről az RTL klub híradója készített egy videót. 

A Vörsi Betlehem több mint 70 éves történetében fogalommá vált. Az apró Somogy megyei falu határainkon túl is hírnevet szerzett magának az évente felépített csodálatos betlehemével. Az ötven négyzeteres, Európában legnagyobb beltéri betlehemet évente 40 ezren keresik fel, sokan a határainkon túlról is.

“Kiskarácsony, nagykarácsony…” dalolják a nótában. De vajon mi a nagykarácsony és mi a kiskarácsony? A november 30-i András-naptól kiskarácsonyig (ami valójában január 1) tartó időszak babonáit, hiedelmeit gyűjtöttem össze ebben a bejegyzésben.

Még mielőtt hiányolnád a kertet…

A természethez vezető legközelebbi út télen is a kertünk. Kerti munkák ugyan nincsenek, de a szürke napokat megszínezhetjük, hangulatossá tehetjük némi kézügyességel és leleményességgel. A kert dekorálás karácsony és advent idején sokkal több lehet, mint a fényfüzérek kihelyezése. Olvasói kert dekorálási ötletekből szemezgettem.

Adventi várakozás receptjei

A készülődés közepette sem feledkezzünk meg a család kényeztetéséről.

Angol teakenyér ünnepi gyümölcsös finomság, ami nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Nem egy egyszerű, hagyományos gyümölcskenyér, igazi angol süteményhez méltóan a gyümölcsök egy éjszakát fűszeres teában áznak. Egyszerű, gyors recept, amit érdemes kipróbálni. 

Az angolokról köztudott, hogy kedvenc italuk a tea. A mindennapokban többynire csak tejjel isszák a fekete teából készülő nedüt, de van ünnepi, fűszeres teájuk is. A karácsonyi angol tea különlegessége az, hogy a tej mellett cukor is kerül bele, jellegzetes ízét pedig a zamatos keleti fűszerek adják meg. Igazi testi-lelki kényeztető, amit érdemes kipróbálni. Az angolok leggyakrabban angol teakenyeret fogyasztanak hozzá, aminek a gyümölcseit épp fűszeres teába áztatják be sütés előtt. 

Adventi koszorú mézeskalácsból is készíthető. Magam még sose álltam neki, mert egy kicsit macerásnak tartom és szeretem, hogy az adventi koszorúm alapja örökzöldekből áll. Takács Ildikó olvasóm viszont évek óta készíti és most meg is osztja hasznos tapasztalatait.

És ha verssel kezdtem, úgy illik, hogy azzal is fejezzem be.

Advent első vasárnapja az András naphoz (november 30) legközelebb eső vasárnap. Ekkor gyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A dátuma változó, de mindig november 27. és december 3. közé esik. 

Kattints Aranyosi Ervin: Advent – első gyertya című verséért.

Remélem tetszett a válogatás. Tervezek majd egy hasonlót karácsony témában is. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük