Advent negyedik vasárnapja – válogatás

Advent negyedik vasárnapja a karácsonyt megelőző utolsó vasárnap, ami egyes években december 24-re, azaz szenteste napjára esik. Fogadd szeretettel a kis válogatást a negyedik gyertya gyújtása mellé.

négy gyertya ég az adventi koszorún

Advent negyedik vasárnapja

Kezdem is egy verssel.

Negyedik is lángra lobban,
kiviláglik tiszta fénye.
Ott ragyog a csillagokban,
s éled az ember REMÉNYe.

Aranyosi Ervin versének folytatását a linkre kattintva találod. 

Az adventi időszak fontos hírnökei az angyalok. Bibliában az angyalok Isten küldöttei, feladatuk az isteni üzenetek továbbítása, hívő emberek szolgálata, különösen a gyermekek képviselete, védelme. Az angyalok Isten teremtményei, erejük és hatalmuk által magasabbrendűek az embernél. Jó és rossz angyalok egyaránt léteznek, de természetesen jó embrekhez csak a jó angyalok látogatnak el. Olvass tovább és tudd meg, mit üzennek az adventi vasárnapok angyalai a negyedik adventi hétvégére!

A tél legnagyobb és legjobban várt ünnepe kétség kívül a karácsony. Az adventi időszak után december 24-én először beköszönt a szenteste, majd 25-én és 26-án karácsony első és másodnapja. Az ünnephez nagyon sok jelkép, szokás kapcsolódik. Az adventi szokások, hagyományok után most a karácsonyi jelképek eredetének megismerésére hívlak.

 A szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha) neve talán nem sokat mond, de ha azt mondom mirha, akkor sokaknak ismerős a név a Bibliából. A balzsamfa mézgás, illatos gyantájából készül a mirha és a mirhaolaj. Jézus születésekor napkeleti bölcsek (háromkirályok) érkeztek a júdeai Betlehembe a kisded üdvözlésére.Kincsesládikból előkerültek az ajándékok: aranyat, tömjént és mirhát vittek a megváltónak és családjának.

A betlehemezés, betlehemes játék vagy betlehemjárás a legelterjedtebb, a karácsonyhoz kötődő magyar népszokás. A házról házra járva előadott népi pásztorjáték a kis Jézus születésének körülményeit eleveníti fel. 

Régi olvasók megszokták már, hogy időnként bemutatom a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunk lelkes tagjainak balkonjait. Ahogy közeledik a karácsony, egyre több kép kerül fel a csoportba az ünnepvárás pillanatairól. Ezekből hoztam most egy csokorra valót. Nézd meg, milyen az ünnepvárás a balkonokon a Balkonada blog olvasóinál.

Karácsonyi csináld magad válogatást hoztam, amelyben dekorációs ötleteket gyűjtöttem össze az otthon karácsonyi díszekbe öltöztetéséhez. A saját kezűleg megvalósítható kreatív díszítések egy része ajándéknak is kitűnő.

Van még két szuper sütemény ötletem is.

A karácsonyi pöfeteg kívül ropogós, belül puha karácsonyi édesség. Csokis és mézeskalács-fűszeres íze jól illik az ünnephez, és nem mellesleg, nagyon jól mutat a kekszes tálon.

Kakaós piskóta, baracklekvár, tojáshab, csokimáz és mennyei íz: ez a hagyományos néger kocka vagy ha úgy jobban tetszik, néger szelet. Pont ilyen egyszerű a receptje is, mint a sütemény leírása volt. Már mutatom is! 

A karácsonyi ajándékozás mindig nagy fejtörést jelent. Nem elég kitalálni minek örülne a megajándékozott, de még a zsúfolt üzleteket is járni kell, hogy be tudjuk szerezni. A házilag készíthető gasztro-ajándékoknak mindenki örül és ráadásul nem kell a zsúfolt plázákban bolyongani érték, elég csak a leugrani a közeli élelmiszer boltba és már is beszerezhetjük a hozzávalókat. Az elkészítésük pedig igaz élvezet. A végeredménynek pedig a megajándékozott is örül. A legjobb gasztro-ajándékok szubjektív válogatását hoztam.

Vannak olyan ételek, amelyek szinte minden magyar karácsonyi asztalon ott vannak. Nálunk például elmaradhatatlan étel a halászlé és a rántott ponty is. Mindig készül mákos guba és diós és mákos beigli is. És persze még sok minden más, főleg, ha vendégeket is várunk. A süssünk, főzzünk karácsonyra válogatásommal az ünnepi menüsor megtervezéséhez szeretnék ötleteket adni.

Végül videókat ajánlanék. 

Még tavaly karácsony után bukkantam erre a videóra, ami Theodor Seuss Geisel, azaz Dr. Seuss: A Grincs című történetét meséli el. Az idén ismét eszembe jutott, úgy gondoltam, hogy megosztom, hogy más is lássa. Talán a grincsfa negatív megítélése kapcsán kialakult véleményeket is segít árnyalni a mese Básti Juli gyönyörű előadásában.

2021 december 3-án jelent meg Elton John és Ed Sheeran első közös karácsonyi dala. Most itt megnézheted az Ed Sheeran & Elton John – Merry Christmas videóklippet, aztán eldöntheted, hogy jobb lett-e, mint az eddigi bármelyik karácsonyi dal.   

Szokták mondani, hogy az alma nem esik messze a fájától. Andrea Bocelli gyerekei esetében mindenképp így van. Mutattan már azt a videót, amiben az olasz származású tenor csengő hangú lányával, Virginiával együtt énekli el Leonard Cohen csodálatos dalát, a Hallelujah című számot. A mostani videóban Matteo Bocelli énekel együtt az édesapjával, természetesen tökéletesen.

Andrea Bocelli és Matt

Eta néni mesebirodalma fogalommá vált az utóbbi években. A többszörös nagymama évek óta több ezer égősorral díszíti fel és világítja ki dabasi házát. A karácsonyi mesevilágba bárki ingyenesen betekinthet. Karácsony napjainak kivételével 2023. január 6-ig délután 4 órától este 9 óráig ugyanis mindenki előtt tárva van a Csodaház kapuja.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük