Advent harmadik vasárnapja – válogatás

Advent harmadik vasárnapja már az ezüstvasárnap, amikor plázás vásárlás mellett sokan már a karácsonyi sütegetést is megkezdik. Csakúgy, mint advent első vasárnapján, és a második adventi vasárnapon, ma is ünnepi válogatást hoztam. Fogadd szeretettel a kis egyveleget!

mézeskalács története

Advent harmadik vasárnapja – válogatás

Advent, harmadik vasárnap
örömgyertyát gyújtunk,
rózsaszínre vált a lelkünk,
nem nyomaszt a múltunk.

Aranyosi Ervin versének folytatását a linkre kattintva találod.

Advent harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja, amikor már a harmadik, az utolsó előtti gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún. Na de mégis melyik gyertya a soros?

Ahogy közeledünk a karácsonyhoz, a jelképeivel is egyre többet foglalkozunk. 

A tél legnagyobb és legjobban várt ünnepe kétség kívül a karácsony. Az adventi időszak után  december 24-én először beköszönt a szenteste, majd 25-én és 26-án karácsony első és másodnapja. Az ünnephez nagyon sok jelkép, szokás kapcsolódik. A karácsonyi jelképek eredetének megismerésére hívlak.

Igazi hungarikum az egyesével selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos édesség, a szaloncukor. Magyar családoknál elmaradhatatlan a karácsonyfa díszítéseként. Ma már kb. 150 féle különböző fajtából válogathatunk. De vajon honnan ered, mi a szaloncukor története?

A mézeskalács a mai karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan kelléke. De vajon mióta van ez így? Csak az utóbbi évszázadokban kezdték el sütni, esetleg már az ókorban is ismerték? Utána jártam és most elárulom, honnan ered a mézeskalács.

Napjainkban természetesnek vesszük, hogy karácsony közeledtével szerte a világon állítanak karácsonyfát. Bár már az ókorban is tisztelték az örökzöldeket és használtak fenyőt dekorációs céllal, a karácsonyi fenyőfa állítás története jóval későbbre eredeztethető.

És ha már a fenyő szóba került, a választással kapcsolatban is ajánlok pár gondolatot.

Örök dilemma az ünnepek előtt: vágott fenyő, földlabdás fenyő vagy műfenyő díszítse a lakást? Gyakran a praktikum és vele együtt a műfenyő győz. De nem nálam. El is mondom, miért tettem le a voksom a vágott fenyő mellett és miért maradok annál továbbra is.

Több kérdést is kaptam mostanában arra vonatkozóan, hogy vajon a gyökeres fenyő az erkélyen hogy érzi magát, megmarad-e egyátalán. Teljesen jogos a kérdés, mert mint tudjuk a fenyő kerti növény, nem pedig egy dézsában tartásra nemesített fajta. Olvasónk hasznos tanácsai segíthetnek abban, hogy évekig díszítsen az erkélyen a gyökeres fenyő.

A karácsonyfa beszerzése minden családnál aktuálissá válik advent idején, és gyakran fejtörést okoz, hogy milyen fajtát válasszunk. Szúrósat vagy ne, kicsit vagy nagyot? Konténeres fenyő vagy vágott fenyő legyen? A fenyőillat mindenesetre épp úgy az ünnephez tartozik, mint a hagyományos karácsonyi ételek. Nincs is jobb érzés, mint mikor együtt a család és a karácsonyfa illata betölti az otthonunkat. Jól jönne egy kis segítség a döntésben? Máris mondom az érveket és ellenérveket a konténeres és a vágott fenyő mellett! 

A karácsony előtti négy hetes adventi időszakban világszerte fenyőfát állítanak a központi helyeken. A karácsonyfa a 19. század óta a karácsony nélkülözhetetlen szimbóluma és az ünnep elengedhetetlen kelléke. Az RTL Klub videó válogatása bemutatja, hogy készülnek a karácsonyra világszerte.

Azt nem tudom, hogy az idén lesz-e fehér karácsonyunk, de az biztos, hogy havasan is csodálatos a Kámoni Arborétum.

A Nyugat-Magyarországon élők már az idén is megcsodálhatták téli természet ezernyi csodáját. A Vas megyei megyeszékhelyen, Szombathelyen található Kámoni Arborétum fái és bokrai is csodálatos fehér csipkeruhába öltöztek. Bár a látvány élőben az igazi, de a havas Kámoni Arborétum fotóit is érdemes megcsodálni.

Persze, hogy egy ilyen válogatásból nem maradhatnak ki az ételek sem. Azokat is válogatás formájában kínálom.

Vannak olyan ételek, amelyek szinte minden magyar karácsonyi asztalon ott vannak. Nálunk például elmaradhatatlan étel a halászlé és a rántott ponty is. Mindig készül mákos guba és diós és mákos beigli is. És persze még sok minden más, főleg, ha vendégeket is várunk. A süssünk, főzzünk karácsonyra válogatásommal az ünnepi menüsor megtervezéséhez szeretnék ötleteket adni.

A december 13-i, azaz Luca napi babonák, szokások, hiedelmek, jóslások, tiltások száma szinte számba vehetetlen, nincs még egy jeles nap, amihez ennyi hagyomány kapcsolódna. De ki is volt az a Luca? És miért társítunk hozzá ennyi szerelmi jóslást és házasságkerítési szokást?

Őseink a december 13-i Luca napot tartották ez egyik legnagyobb jövendölő napnak. A következő év termésére vonatkozó előrejelzés mellett a Luca-napi szerelmi jóslások voltak a legnépszerűbbek. Az eladósorban lévő lányok több módot is találtak arra, hogy előrelássák jövőjüket, leendő párjuk nevét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük