Advent második vasárnapja – válogatás

Advent második vasárnapja már a bronzvasárnap, amikor az üzletek gyakran hosszabb nyitvatartási idővel várják a vásárlókat. A zsúfolt plázák és az őrült költekezés helyett egy sokkal nyugisabb programot ajánlok. Csakúgy, mint advent első vasárnapján, ma is ünnepi olvasnivalókat hoztam. Fogadd szeretettel a kis egyveleget!

adventi koszorú négy fehér gyertyával

Advent második vasárnapja – válogatás

Megoszlanak a vélemények, hogy melyik gyertyát kell meggyújtani másodszor. Most ezt próbálom meg körbe járni.

A második gyertya jelentése: Zsidó nép, akinek megígérte isten, hogy a Messiás tőlük származik, reményszimbóluma. 

A többi gyertya jelentéséről itt olvashatsz.

… A második is fényre lobban,
jelzi, angyal szállt a földre:
– Éljetek méltóbban, jobban,
s várjatok az újszülöttre!

A vers folytatását itt találod:

A Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű dalt minden magyar felnőtt ismeri, de a kiskarácsony és nagykarácsony kifejezések tartalmával már sokan bajban vannak.

A gyerekkori karácsonyaim nagyon mások voltak, mint a maiak. Nemcsak azért, mert gyermek szemmel a karácsonynak is más a varázsa. Egyszerűen a lehetőségek, az adottságok voltak teljesen mások. Egyáltalán nem jobbak. Sőt! Változó világunkban talán csak a régi karácsonyi sütemények maradtak a régiek. Ugyanaz az íz, ugyanaz a kulináris élmény… Most egy nosztalgikus személyes írással gondolok vissza ezekre az időkre.

Jó pár éve töretlen a grincsfa, a manófa népszerűsége, annak ellenére, hogy időnként megjelennek körülötte negatív felhangok is. Néha az ördög kísértésének, a gonosz, a  pokol  jelképének tartják. Pedig felesleges összeesküvés elméleteket gyártani, a grincsfa nem antikarácsonyfa, csupán egy modern karácsonyi dekoráció. Nézzük, mi grincsfa jelentése és üzenete!

A mézeskalács a mai karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan kelléke. De vajon mióta van ez így? Csak az utóbbi évszázadokban kezdték el sütni, esetleg már az ókorban is ismerték? Utána jártam és most elárulom, honnan ered a mézeskalács.

Lép a hóban Télapóka, Hátán bugyor, abban cukor. Annak viszi, ki még hiszi, Ha hull a hó, jön Télapó!

Már az ovisok új fújják, ha december 6, akkor jön a mikulás vagy a télapó. A mikulás ajándékozás szokása Szent Miklós nevéhez kötődik. Az Ő tisztelete a bizánci, majd a kopt egyházban terjedt el a VI. században, majd a római katolikus egyház is átvette. December 6-át, a szent püspök temetésének napját a X. századtól ünnepeljük.

Ragyogóra kitisztított csizmák, izgatottan várakozó szempárok, piros ruhás, fehér szakállas apóka teli puttonnyal. Nincs olyan ember, akinek ezekről a szavakról nem a mikulás ugrana be. De vajon azt is tudja-e mindenki, hogy hol lakik a mikulás?  

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük