Hol lakik a mikulás?

Ragyogóra kitisztított csizmák, izgatottan várakozó szempárok, piros ruhás, fehér szakállas apóka teli puttonnyal. Nincs olyan ember, akinek ezekről a szavakról nem a mikulás ugrana be. De vajon azt is tudja-e mindenki, hogy hol lakik a mikulás?  

Hol lakik a mikulás

Ki az a mikulás?

A ma ismert ajándékozó őse a IV. században élt Myrai Szent Miklós, az egyik legismertebb, legnépszerűbb szent a világon. December 6-át, a szent püspök temetésének napját a 10. századtól ünnepeljük. Volt időszak, amikor nem illet mikulásként emlegetni, ekkor inkább az orosz nyelvből eredeztethető télapó nevet viselte.

Az emberszerető és mindig segítőkész Szent Miklós nevéhez sok lengeda fűződik, már gyerekkorában is feljegyeztek néhányat. Miklós püspököt sokan a védőszentjükként tiszetelik, pl. tanulók, gyermekek, leányok, hajósok, foglyok, pékek, kereskedők, gyógyszerészek, jogászok.

A középkorban szeretjátékokkal emlékeztek meg a szent püspök jótéteményeiről. Ebből a hagyományból alakult ki az a szokás, hogy piros köpenybe öltözött öregapó, a Mikulás házról házra járva dícsérte és ajándékkal halmozta el vagy éppen virgáccsal bűntette meg a gyerekeket.

Hol lakik a mikulás?

Az Amerikai Egyesült Államokban Santa Claus néven ismert karácsonyi ajándékhozó nem december 6-án, hanem december 25-én örvendezteti meg a kicsiket. Az Északi-sarki lakhelyéről indulva december 25-én 9 rénszarvas repítette szánjával körbe repüli a földet. A kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyez el. A gyerekek tejjel és süteménnyel várják.

A magyar néphagyomány szerint a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte segítőivel a manókkal, angyalokkal és negatív figurákkal, a krampuszokkal együtt. Napjainkban elterjedtebb az a nézet, hogy a Mikulás Lappföldön él és segítők nélkül, rénszarvasok húzta szánon érkezik Magyarországra.

Lappföldi mikulás

Világszerte elfogadott az a vélekedés, hogy a mikulás az északi sarkkörön, Lappföld finnországi részén, Rovaniemi külvárosában él. Az itt található a Santa Clause Village, azaz a Mikulásfalu szeretettel várja a látogatókat, akik bepillanthatnak a fehérszakállú műhelyébe.

Lappföld nem egy ország, hanem egy nagyobb földrajzi egység. Finnországon, Svédországon és Norvégián kívül Oroszországhoz is tartozik egy kisebb része. Őslakói a lappok, más néven a számik. A kb. 100.000 fős népcsoport finnugor nyelvcsaládba tartozó nyelvét és kultúráját a kihalás veszélyezteti, mindent meg is tesznek, hogy ezt elkerüljék. A számik számára a természet és a szülőföld jelent mindent. Nem csak a megélhetési lehetőséget látják a földben, spirituálisan is kötődnek hozzá. Nomád körülmények közt, szerényen, de annál boldogabban élnek. Hegyekhez, forrásokhoz, tavakhoz imádkoznak és áldozatokat mutatnak be nekik. Legfőbb táplálékuk a rénszarvashús, amit rengeteg formában hasznosítanak. Szárítással, füstöléssel tartósítják, szalámit is készítenek belőle.

Lappföld finnországi fővárosa Rovaniemi. Ez az északi sarkkörön fekvő, kb. 60 ezer lakosú város a Mikulás, finnül Joulupukki hivatalos otthona. Az egyetemen Mikulás szakon is tanulhatnak a fiatalok, a helyi focicsapatot pedig FC Santa Clausnak hívják. Két magyar testvér városa is van: Ajka és Veszprém.

Joulopukki minden nap otthon van és a házában fogadja a látogatókat. A Mikulás háza természetesen nem magában áll, ajándékboltok, éttermek épültek köré.

Mikulás háza Rovaniemiben

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük