Karácsonyi érdekességek: a szaloncukor története

Igazi hungarikum az egyesével selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos édesség, a szaloncukor. Magyar családoknál elmaradhatatlan a karácsonyfa díszítéseként. Ma már kb. 150 féle különböző fajtából válogathatunk. De vajon honnan ered, mi a szaloncukor története?

Szaloncukor története

A szaloncukor elődjének tekinthető fondant-cukrot a franciák a 14. században kezdték el készíteni. Magyarországra német bevándorló cukorművesek közvetítésével, a 19. század elején érkezett Magyarországra a cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosodott massza. Az édes finomságot polgári és főúri házak szalonjában kis tálkákban kínálták a vendégeknek, innen ered a szaloncukor elnevezés. Jókai Mór szalonczukkedlinek nevezte.

Kezdetben kézzel készítették. A 19. század végén az első magyar csokoládégyárban jelentek az első fondantkészítő gépek. A gyárat Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította 1868-ban Pesten, az Ősz utcában, amit ma Szentkirályi utcának hívunk. Itt kezdték el nagyüzemben gyártani a szaloncukrot a Gerbeaud cukrászda számára.

Átszitált rizslisztbe mártották a formákat, majd beleöntötték a folyékony, főzött cukormasszát. A cukor megszáradása után fényes sztaniolpapírba csomagolták.

Kugler Géza az 1891-ben megjelent „Legújabb nagy házi cukrászat” című könyvében már 17 féle szaloncukorreceptet írt le. A magyar cukrászdák az általános kínálatukon túl egyedi rendeléseket is felvettek szaloncukorra. A megrendelő határozhatta meg, hogy milyen ízű szaloncukrot, milyen színű szaloncukorpapírba kér.

Az első és a második világháború után a gyári szaloncukor-termelés jelentősen lecsökkent. Az ötvenes években indult újra, ekkor jelentek meg az olcsó, csoki bevonat nélküli rózsaszín, sárga, barna konzum szaloncukrok, aminek később csokival bevont változata is létezett. A napjainkban is igen népszerű zselés szaloncukor a hetvenes években jelent meg. Napjainkra kb. 150 féle olcsóbb és dárgább szaloncukor közül válogathatunk.

A karácsonyfa-állítás szokása Németországból érkezett hozzánk. Eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel, papírból készített díszekkel ékesítettek. Később, az addig tálkából kínált cukorkát is a karácsonyfára helyezték. Ez a szokás csak Magyarországon terjedt el.

Otthon is készíthetünk szaloncukrot. Ajánlom például a diós-narancsos szaloncukor receptjét.

Szaloncukor készítés – videó

Sazloncukor diós-narancsos ízesítéssel

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük