Melyik gyertyát kell meggyújtani advent harmadik vasárnapján?

Advent harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja, amikor már a harmadik, az utolsó előtti gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún. Na de mégis melyik gyertya kerüljön ekkor meggyújtásra? Mindjárt elmondom az egyértelmű választ.

advent harmadik gyertya, advent harmadik vasárnapja

Advent harmadik vasárnapja és az öröm gyertyája

Amennyiben az első gyertyát jól gyújtottuk meg az adventi koszorún, és a másodikkal sem hibáztunk, egyszerű dolgunk lesz. Annyi biztos, hogy a  második vasárnap meggyújtott gyertya mellett következik. Mivel egyik oldalról az elsőként meggyújtott gyertya van, így csak is egyetlen gyertya lehet, amit lángra kell lobbantanunk.

Az egyházi színű koszorún a rózsaszín gyertyát gyújtjuk meg a harmadik vasárnap, aminek szimbolikus jelentése: Szűz Mária, aki megszülte a fiút, öröm szimbóluma.

A nem egyházi színű gyertyákkal díszített adventi koszorúkon is kiemelt szerepe van a harmadik, azaz az örömöt szimbolizáló gyertyának. Ezt a gyertyát általában valamilyen formában kiemelik a többi közül. Lehet például a többitől eltérő színű, nagyságú vagy formájú.Szintén jó megoldás, ha egy szalaggal vagy egy különleges dísz melléhelyezésével különböztetjük meg a többitől.

Ha több mint négy gyertyánk van, akkor azok száma néggyel osztható, ilyenkor a harmadik négyes csoport gyertyái gondoskodnak a fényről.

Ahogy a többi gyertyát, úgy az advent harmadik vasárnapjának gyertyáját se égessük le teljesen, hisz annak majd a negyedik vasárnapon is égnie kell, csakúgy, mint valamennyi előzőnek.

Aranyosi Ervin: Advent – harmadik gyertya

Advent, harmadik vasárnap
örömgyertyát gyújtunk,
rózsaszínre vált a lelkünk,
nem nyomaszt a múltunk.
Közeledik a Karácsony,
öröm gyúl lelkünkben,
a szeretet és a hála
vendég életünkben.
Az Adventi várakozást
még az is fokozza,
hogy minden nap, a Karácsonyt,
még közelebb hozza.
A szeretet ünnepére
készül minden lélek.
Három gyertya lángja fénylik,
s hálatelt az ének.

További olvasnivalók az adventi gyertyákról és vasárnapokról

Az adventi koszorúra kerülő adventi gyertyák száma és színe is jelentéstartalommal bír. Hagyományosan négy gyertyát teszünk a koszorúra, minden adventi vasárnapra egyet. Itt van az adventi gyertyák jelentése.

Advent első vasárnapja az András naphoz (november 30) legközelebb eső vasárnap. Ekkor gyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A dátuma változó, de mindig november 27. és december 3. közé esik.

Megoszlanak a vélemények, hogy melyik gyertyát kell meggyújtani másodszor. Most ezt próbálom meg körbe járni.

Advent negyedik vasárnapja néha olyan közel esik karácsonyhoz, egyenesen december 24-re, azaz szenteste napjára esik. Ekkor már az utolsó gyertyát gyújtjuk az adventi koszorún, így már mind a négy fénye beragyogja az ünnepvárás pillanatait.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük