Advent negyedik vasárnapja

Advent utolsó vasárnapja néha olyan közel esik karácsonyhoz, egyenesen december 24-re, azaz szenteste napján tartjuk. Ekkor már az utolsó gyertyát gyújtjuk az adventi koszorún, így már mind a négy gyertya fénye beragyogja az ünnepvárás pillanatait.

advent negyedik vasárnapja

Advent utolsó vasárnapja

Advent utolsó vasárnapja december 18 és december 24 közé eső dátumú lehet. Ebből következik, hogy az utolsó hét hossza lehet csupán egy nap, amikor a negyedik vasárnap épp december 24-re esik vagy akár egy teljes hét is, ha az utolsó vasárnap december 18-a. December 24 minden évben az advent utolsó napja és még nem karácsony.

Az utolsó adventi gyertya jelentése:  Keresztelő Szent János, aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette az utat az emberek szívéhez, a szeretet szimbóluma.

Az egyházi színű gyertyákkal díszített adventi koszorún ilyenkor gyújtjuk a harmadik lila gyertyát.

Aranyosi Ervin: Adventi negyedik gyertya

Negyedik is lángra lobban,
kiviláglik tiszta fénye.
Ott ragyog a csillagokban,
s éled az ember REMÉNYe.
A szívünkben BÉKE lángja,
HITünk ajtót nyit a jóra.
Aki ránk néz, máris látja:
– Elérkezett hát az óra.
S bizony, hol a SZERETET él,
ott gonosznak helye nincsen.
Hol a jóság jövőt remél,
ott megjelenik az Isten.
Eljön a mennynek országa,
tudom, itt lesz, lent a Földön.
Nyíljon ki szívünk virága,
aki remél, készülődjön!

További olvasnivalók az adventi gyertyákról és vasárnapokról

Az adventi koszorúra kerülő adventi gyertyák száma és színe is jelentéstartalommal bír. Hagyományosan négy gyertyát teszünk az adventi koszorúra, minden adventi vasárnapra egyet. A keresztény egyház három lila és egy rózsaszín gyertyát hazsnál, amelyek meggyújtási sorrendje is meghatározott. Erről is mesélek bővebben, ahogy adventi gyertyák jelentése, szimbolikáa témakört is körbe járom.

Advent első vasárnapja az András naphoz (november 30) legközelebb eső vasárnap. Ekkor gyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A dátuma változó, de mindig november 27. és december 3. közé esik. Többek közt Aranyosi Ervin versét hoztam az első gyertyagyújtáshoz.

Advent második vasárnapja 2018-ban december 9-re esik, ekkor gyújtjuk a második gyertyát az adventi koszorún. Megoszlanak a vélemények, hogy melyik gyertyát kell meggyújtani másodszor. Most ezt próbálom meg körbe járni.

Advent harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja, amikor már a harmadik, az utolsó előtti gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún. Na de mégis melyik gyertya a soros?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük