2020.02.02 – különleges nap

Igazán ritkán fordulnak elő olyan különleges évszámok egy emberöltő alatt, mint 2020. február másodika. Ha számokkal írjuk le a dátumuot, akkor 20200202-t kapunk, ami visszafelé olvasva is ugyanannyit ad ki. De mitől olyan különleges még a 2020.02.02, mi várható ettől a naptól?

Mit jelenthet a 2020.02.02?

Gondolhatnánk, hogy ez is átlagos februári nap lesz, de sokat sejtet már az is, hogy nem hétköznapra, hanem vasárnapra esik a különleges dátum és ezen felül több népi megfigyelés, hagyomány és jóslás is fűződik hozzá.

Február 2-a emlékezete

Február 2-a katolikusok számára fontos ünnep. Ekkor van Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, vagy más néven Szűz Mária megtisztulásának ünnepe, mivel a zsidó hagyomány szerint a szülő nő negyven nap alatt tisztult meg. Február 2-a pedig a karácsony utáni 40. nap.

A katolikus templomok körül sok helyen körmenetet tartanak, és közben zsoltárokat énekelnek. Ilyenkor kerül sor a gyertyaszentelésre is. A hagyományos néphit szerint a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket, a halottakat.

Ezen a napon kell figyelni a medvét is, hogy kijön-e a barlangjából. A népi megfigyelés úgy tartja, ha a barna medve (egyes országokban a borz, mormota vagy farkas) február 2-án a barlangjából kijőve meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszabújik folytatni a téli álmát. Tehát ha süt a nap, akkor hosszú télre számíthatunk. Ha viszont borús idő van, nincs mitől megijednie a medvének, nincs oka tovább aludni, ezért kint marad, ami korai tavaszt sejtet.

1971. február 2 óta ezen a napon van a Vizes élőhelyek világnapja. Ekkor fogadták el az iráni Ramsar városában az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, s több területet, köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit jelölte a nemzetközi jelentőségű, ún. ramsari területek közé.

Ugancsak ezen a napon van a Szerzetesek világnapja. A katolikus egyház 1997 óta ünnepli ezen a napon II. János Pál pápa kezdeményezésére azt a mintegy egymillió férfit és nőt, akik szerzetesként élik életüket. A magyar katolikus egyház csaknem kilencven szerzetesrendet, 60 női és 28 férfi rendet tart nyilván.

A 0 és 2-es számok jelentése

A számok jelentését vizsgáló tudomány, a számmisztika szerint a nulla és kettes szám is igen kiemelt jelentőségű. A nem mindennapi dátumban egyenlő arányban találunk nullákat és ketteseket. ráadául négyet-négyet.

A nulla a határtalan lehetőségek száma. Az origo, minden kiindulási alapja, az a pont, amiből az összes szám ered. Formája a maghoz, tojáshoz és az anyaméhhez hasonlít, amelyek fontossága a termékenységben rejlik. Kör alakja a örökkévalóságra utal. Ugyanakkor a számértéke miatt a nemlétet és a halált szimbolizálja.

A kettes szám kapcsolatban áll a vonallal, amely két pontot köt össze, így az egyensúlyt és az idő múlását jelenti. A kínai numerológia a kettes számon alapszik, mert a taoista hit szerint a világegyetem két ellentétes, de egymást ki is egészítő erőből, a jinből és a jangból áll. A kettes így a két nemet (férfi és nő) jelenti, de ígérhet könnyű életet is. Szokás a bölcsességet is hozzátársítani.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük