Radnóti Miklós: Február

Radnóti Miklós: Február című versét ajánlom szeretettel a Böjtelő hava vagy Gyertyaszentelő hava néven is hívott második hónapunk kezdetére.

Radnóti Miklós: Február

Radnóti Miklós: Február

Újra lebeg, majd letelepszik a földre,
végül elolvad a hó;
csordul, utat váj.
Megvillan a nap. Megvillan az ég.
Megvillan a nap, hunyorint.
S íme fehér hangján
rábéget a nyáj odakint,
tollát rázza felé s cserren már a veréb.

További olvasnivalók a februárról

Kosztolányi Dezső: Februári óda című verse 1934-ben íródott. S mint minden óda ez is fennkölt, magasztos tárgyú, gyakran bonyolult ritmikájú és felépítésű dallamos vers. Emelkedett hangvétel, feszült érzelmi állapot jellemzi. A műfaj legismertebb költeménye József Attila Óda című verse.

Az év második és egyben legrövidebb hónapja, a február – régies nevén böjtelő hava, gyertyaszentelő hava – is sok ünnepet tartogat. Másodikán ott van mindjárt Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, amikor a medve kijövetelét is figyelni kell, hogy megtudjuk, mikor lesz vége a télnek. Aztán jön a Valentin-napHázasság hete, a farsang farka, hogy csak a legfontosabbakat emeljem ki. 

Mikor van szökőév, mit jelent ez pontosan és hogy tudjuk kiszámítani, melyik évben lesz? Mi az a szökőnap és mikor van? Ezekre az kérdesekre hoztam választ. Elmondom, mi alapján állapítható meg egy évről egyszerűen, hogy szökőévnek számít-e, azaz a szokásos 365 nap helyett 366 napból áll-e.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük