Valentin-nap ünneplése nem ciki

A Valentin-nap (Bálint-nap), amit február 14-én tartunk a szerelem, a szeretet és a barátság ünnepe és egyben egy tavaszváró esemény is. Örök dilemma, hogy kell-e nekünk magyaroknak ez a hazánkban csupán pár évtizede, az 1990-es években meghonosodott hagyomány. A válaszom egyértelműen: IGEN! A Valentin-nap ünneplése nem ciki. Sőt! Mondom is, az érveimet!

piros rózsa

Többen azért ellenzik és utasítják el a Valentin-nap ünneplését, mert nem a hagyományos magyar kultúra része. Van benne igazság, de ha jól belegondolunk a többi ünnepünkre is igaz ez az állítás. Vajon a mikulás és a nyuszi várása, a karácsonyfa állítás szokása magyar eredetű? Hát nem, és mégis meghonosodott nálunk is és ma már természetesnek vesszük, teljesen magunkénak érezzük. Sőt, sokan egyenesen az gondolják, hogy ezek ősi magyar szokások.

A Valentin név magyar megfelelője a Bálint. Bálint-napot szintén ezen a napon tartjuk, amihez sok hiedelem, babona társul.

A világ folyamatosan változik, alakulnak és tűnnek el ünnepek. A más nemzetek jó ötleteit, pozitív példáit pedig nem szégyen átvenni és meghonosítani. Ugyanakkor nem szabad túlzásokba esni és az ünnep valódi jelentés tartalmát elferdíteni.

Valentin-nap meghonosítása Magyarországon

A Valentin-napot a virágkötők honosították meg hazánkban a kilencvenes évek elején. Ekkor az ünnep még kizárólag a virágajándékozásról szólt. A Valentin-nap egy szentnek, Szent Valentinnek állít emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát. Az angolok viszont már 1446 óta ünneplik. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek és a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek.

A rendszerváltás után, 1990-ben a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete, élén Guba Ági (1940–2017) mester virágkötővel vezette be hazánkban a Valentin-napot, aminek egyértelmű célja a virágkultúra népszerűsítése és tavaszvárás napjainak megszépítése volt.

Az első években Valentin-napi bált és virágkiállítást is rendeztek. A Váci utcában pedig középkori jelmezekbe öltözött fiatalok ekhós szekérről 4.000 primulát osztottak szét a járókelők között. Kezdeményezésükre ünnepélyes keretek között és a sajtó érdeklődése mellett minden évben kiosztották a Szeretetcsokrot.  Az egyedi csokrot egy arra érdemes, jeles és hiteles személy kapta. A Valentin-napi virágajándékozás igen hamar népszerű lett.

Az ajándék-  és édességboltosok, a szállodák, éttermek hamar jó üzleti lehetőséget láttak benne és megjelentek kihagyhatatlan ajánlataikkal. A virágokat félresöpörve elözönlötték az utcákat a szív alakú lufik, párnák, kulcstartók, szívet tartó plüssállatok és a lehető legkülönbözőbb műanyag giccsek.

Sokan épp az üzleteket elárasztó temérdek piros giccs, illetve az elvárt „kötelező” ajándékvásárlás miatt utasítják el. Mindez abból adódhat, hogy nem látják a Valentin-nap igazi lényegét.

Valentin-napi ajándék ötleteim segíthetnek neked is megtalálni a méltó ajándékot a szeretteidnek, szerelmednek.

Valentin-napi ajándék tippek

Valentin-nap ünneplése trendi és szexi

Direkt írok Valentin-napot és nem Bálint-napot, mert a kettő nem ugyanaz, bármennyire is egy tőről fakad. A Bálint-naphoz népi babonák, jóslások tartoznak, de ajándékozás nem. A szokások jelentős része a párválasztással kapcsolatos, a fiatal lányoknak segítettek abban, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy megtartsák szerelmüket, életük párját. Az almát, mint a termékenység egyik szimbólumát használták jóslásra.

A Valentin-napnak csakúgy, mint a többi ünnepünknek elsősorban nem a nagy ajándékok, nem a rongyrázás és nem a felelőtlen pénzköltés a lényege. Sokkal inkább a szeretet kifejezéséről, a nagyobb odafigyelésről, a kényeztetésről, a szeretetünk, kapcsolatunk megerősítéséről  szól. 

A szeretet kifejezéséhez nincs szükség nagy dolgokra, drága ajándékokra. Egy szál virágnak, egy virágcsokornak, egy kis apró kézzel készített vagy szeretettel vásárolt személyre szóló ajándéknak mindenki örül.

Nem kell hozzá egy kinevezett, dedikált nap sem. Azt minden nap megtehetjük, sőt meg is kell tennünk. Szeretetünket kifejezni sosem felesleges, a szeretetből sosem elég, ki kell mutatni a szeretetünket minden nap, amíg megtehetjük. De még is jó tudni és érezni, hogy a mindennapok rohanásában társunk arra is szakít időt, hogy ezt a napot kicsit kiemelje a szürke februári napok sorából.

Persze semmit nem ér a Valentin-napon kapott ajándék, ha tudjuk, hogy nem szívből jön, ha érezzük, csak azért adták, mert ez szokás, elvárás. Ahhoz, hogy a megajándékozott érezze az ajándék  igazi értékét, az is kell, hogy nap, mint nap átélje a felé áradó szeretetet. Érezze, hogy egy igazi társ van mellette jóban-rosszban, nem pedig csak egy ember, akit mellé sodort az élet és kényelemből, érdekből mellette maradt.

Reményeim szerint szép lassan visszatérünk majd az ünnep eredeti értékrendjéhez és ismét a virágok játsszák majd a főszerepet ezen a napon.

Igenis szükségünk van a Valentin-napra és a virágokra!

A virágok szépségükkel hozzájárulnak a jó közérzethez, ajándékozásuk örömet szerez annak is, aki adja, és annak is, aki kapja.

A Valentin-nap legkeresettebb virágja még mindig a piros rózsa, aminek az ára ilyenkor az egekbe szökik. Mivel ez az ünnep a barátságról és a tavaszvárásról is szól, nyugodtan ajándékozzunk színes tavaszi virágokat. A hipermarketek helyett részesítsük előnyben a helyi kis virágüzleteket, ahol jobb minőségű és egyedileg feldíszített virágcsokrokat, virágtálakat vásárolhatunk a tömegáruk helyett. Saját magunk tehetünk a legtöbbek a multik giccshadjárata és az ezzel járó csöpögő romantika ellen azzal, ha egyszerűen nem hódolunk be nekik és nem vásároljuk meg ezeket.

A Valentin-nap egy kis színt hoz a szürke téli napokba, hogy ebből ízléses, kedves gesztus vagy giccsparádé lesz-e, csak rajtunk múlik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük