Október: Mindszent hava, Begyűjtés hava, Magvetés hava

Október hónapunkat a népi kalendárium Mindszent hava, Magvetés hava vagy Begűjtés hava néven említi. A katolikus egyház októbert a rózsafüzér hónapjának tekinti. A protestánsok pedig gyakran a reformáció hónapjaként ünneplik, mert Magyarországon október 31-én tartják a reformáció ünnepét. Több neves ünnep és népi hiedelem, hagyomány is van október hónapunkban.

Október: Mindszent hava, Begyűjtés hava, Magvetés hava

Neve a latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc – utalva arra, hogy eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez.

A 18. századi nyelvújítók szerint az október: mustonos, utalva arra, hogy ekkor van az igazi szüreti szezon, a vidéki mulatságok és a szüreti bálok, valamint a kukoricafosztás ideje.

A hónap horoszkóp csillagjegyei:

  • Mérleg (szeptember 23. – október 22.)
  • Skorpió (október 23. – november 21.).

A hónap utolsó vasárnapján van a nyári időszámítás vége és az óraátállítás.

Októberi babonák, népi hiedelmek, hagyomáyok

Úgy tartják, ha zivataros a hónap, akkor hideg és szeles lesz a tél. Elődeink szerint amilyen az október, olyen lesz a jövő március.

Október 4-e Assisi Szent Ferenc ünnepe, ezt a hetet ferenchétnek és búzahétnek is nevezték, mert ezt az időszakot tartották a vetésre legalkalmasabb hétnek. Egyes helyeken ekkor kezdődik a szüret. A gazdák bejárták a földet ostorral a kezükben, csattogtava, hogy elűzzenek minden rosszat a termőföld közeléből. Az asszonyok nyírfaágat tettek a fészekbe vagy fészek fölé, a kotlóshoz, hogy megvédjék a tojásokat, amíg ki nem kellnek a kiscsirkék.

Október 8-a Magyarok Nagyasszonya ünnepe. Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária egyik elnevezése, mely kifejezi különleges kapcsolatát Magyarországgal. A magyar katolikus egyház október 8-án főünneppel emlékezik meg a Szűzanya magyarokat oltalmazó pártfogásáról. Szent István Neki ajánlotta a koronát, így Ő lett Pártfogónk. Ilyenkor a papság és a hívek Mária közbenjárását kérik Magyarországért és a magyar nemzetért. Ez az ünnep tette egész októbert a rózsafüzér és Mária hónapjává.

Október 9-e Dénes napja. Ha jó az idő, akkor enyhe lesz a téli időjárás, ám ha hideg szél fj, esetleg esik az eső, akkor kemény és hosszú tél vár ránk.

A 15-i Teréz napja Egerben a szüretkezdés időpontja, Teréz-szedésnek is hívják. „Teréz napján nincs mosás, nincs fonás, kenyérsütés és izzadás.”Az asszaonyok ezen a napon nem dolgozhatnak, kenyeret sütni pedig egyenesen tilos, mert az nagy veszedelmet hozhat a házra és annak lakóira.

Hogy mikor kell leszedni a szőlőt, arra nincs potos szabály. Függ az időjárástól, szőő szemek érettségétől, de hagyományosan a szüreti mulatságok Teréz napján kezdődnek. Mivel viszonylag rövid idő alatt kell elvégezni a munkát, ahogy régen, ma is a közössség minden tagjára szükség volt hozzá. Hogy semmi ne veszélyeztesse a jövő évi bortermést, a nők számára ezen a napon minden más munak tilos volt.

Ha október 16-án, Gál napján kellemes az idő, meleg, száraz nyárra számíthatunk.Míg az esős, hideg idő nem sok jót ígér a jövőre nyaralni szándékozóknak. A diákok több helyen kakas-ünnepeket tartottak, és kakasból készített ételeket fogyasztottak.

A 20-i Szent Vendel a jószágtartó gazdák és pásztorok védőszentje.

A 21-e, Orsolya napja, megmutatja, hogy milyen telünk lesz. Ha ekkor szép az idő, az karácsonyig ki fog tartani. Legkésőbb ezen a napon felszedték a kerti veteményest, és megkezdődött a feldolgozása.

A szüret mellett a második legnagyobb munka a kukoricahántolás. A levelek leszedése hosszadalmas, unalmas munak, ezért a falu apraja-nagyja közösen csinálta. Míg az emberek keze sebesen járt, énekléssel, meséléssel szórakoztatták egymást.

Ha fekete, üszkös darabot találtak, összekenték egymást vele, aki azonban pirosra lelt, annak nek kellett tovább dolgoznia. Este, ha befejeződött a munka, gyakran csürkét jártak a férfiak, ami azt jelentette, hogy a fiúk megtámadták a lányokat, akik kukoricacsöveket dobáltak védekezésképp. Ez persze lehetőséget adott némi szabadosabb ölelkezésre.

Ha Dömötör napján, 26-án hideg szél fúj, kemény télre készülhetünk. „Itt van már Dömötör, tél mostan rátok tör”. A 19. század végéig Dömötör volt a juhászok patrónusa, és ez a nap volt a legelőről hazatérő juhászok legnagyobb ünepe.

Miután hosszú hónapokig nélkülözniük kellett a családjukat, szeretteiket, az otthonuk kényelmét, a téli hideg közeledtével végre hazatérhettek. Ez volt az az időszak, amikor elszámoltak a gazdával, akinek eddig a jószágár vigyáztak. Ezután megkapták a bérüket, és eljött a jól megérdemelt pihenés és mulatság ideje, ez volt az úgynevezett juhász bál.

28-án, Simon-Júdás napján már hóra is készülhetünk, hidegre fordul az időjárás. Bármiylen is az idő, a Hegyalján ekkor kezdődik a szőlőszüret, erre utal az „Akár haszon, akár kár, Simon-Júda a határ” mondás.

Október jelesnapjai

Október 1.: Zenei világnapja – UNESCO (1975 óta)
Idősek világnapja – ENSZ (1991 óta)

Október 4.: Assisi Szent Ferenc névünnepe, halálának napja
Az állatok világnapja

Október 5.:  Pedagógusok világnapja (1996)

Október 6.: Nemzeti gyásznap – az aradi vértanúk kivégzése

Október 7.: a Rózsafüzér királynője ünnepe

Állami gondozásban nevelkedők napja

Október 8.: Magyarok Nagyasszonya ünnepe

Október 9.: Postai világnap – 1874. október 9-én alapították az Általános Postaegyesületet
Szent Dénes ünnepe

Október 10.: Lelki egészség napja – 1994 óta

Október 11.: az Előbújás Világnapja (coming out) (a melegek önfelvállalása).

Október 13.: Nemzetközi öltözz ki nap

Október 15.: A Fehér bot (a vakok és gyengénlátók) nemzetközi napja (1988 óta)
Ölelés világnapja
A Falusi nők világnapja (1996 óta)
A kézmosás világnapja (UNICEF)

Avilai Szent Teréz napja

Október 16.: Élelmezési világnap
A kenyér világnapja

Október 17.: A szegénység elleni küzdelem világnapja

Október 18.: A magyar festészet napja

Október 20.: A csontritkulás világnapja
Szent Vendel napja

Október 21.: Földünkért világnap

Orsolya napja

Október 22.: Dadogók nemzetközi világnapja

Szent II. János Pál pápa ünnepe

Október 23.: a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe – az 1956-os forradalom kitörése
a köztársaság napja – köztársaság kikiáltása 1989. október 23-án

Október 24.: az ENSZ napja
Az origami világnapja
A Magyar Operett Napja

Október 26.: Dömötör napja

Október 28.: Simon-Júdás napja

Október 31.: Halloween napja

Október első hétfője: Építészek világnapja

Október első péntekje: Mosoly világnapja
Október második szombatja: a Hospice Ellátás Világnapja.
Október harmadik vasárnapja: Misszionáriusok Világnapja 1926 óta.
Október utolsó munkanapja: Takarékossági világnap

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük