II. János Pál pápa ünnepe: október 22 + kvíz

1920. május 18-án a lengyelországi Wadowice-ben született Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa, aki 1978-tól 2005-ös halálig volt a katolikus egyház feje. 1978. október 16-án választották pápává, október 22-én, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét. Utódja, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta, és ünnepét október 22. napjára jelölte ki. 2014. április 27-én Ferenc pápa szentté avatta. Ő a történelem eddigi legismertebb és legközkedveltebb pápája, ugyanakkor a legismertebb lengyel a világon. Most egy kvízzel is kipróbálhatod, mennyire ismered II. János Pál munkásságát.

II. János Pál pápa szobra Krakkóban

II. János Pál pápa élete röviden

A későbbi II. János Pál pápa hívő katolikus családból származott, édesapja katonatiszt, édesanyja tanítónő volt. Harmadik gyerekként érkezett a családba, a Karol nevet azért kapta, mert édesapja nagy tisztelője volt IV. Károly magyar királynak. Nővére meghalt, mire ő megszületett. Édesanyját kilencéves korában vesztette el, két évre rá orvos bátyja is meghalt. Édesapja egyedül nevelte, huszonegy éves volt, mikor édesapja is elhunyt.

A krakkói Jagelló Egyetemen folytatott tanulmányai mellett drámaiskolába járt, színjátszó csoportokban játszott. Imádta a Magas-Tátrát, sokat síelt, túrázott itt, valamint kajakozott, úszott és focizott is.

Hittanárként kajak- és sítúrákat szervezett tanítványainak. A sporttal pappá és pápává szentelése után sem hagyott fel, amikor tehette, a hegyek közé ment túrázni, télen síelni. Kedvenc síterepén róla nevezték el az egyik pályát és az egyik közeli hegycsúcs is viseli a nevét.

Karol Józef Wojtyłat 1978. október 16-án választották pápává, a 264. volt az egyházfők sorában. 455 év óta az első nem olasz származású pápa. Október 22-én, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét.

1981. május 13-án egy török terrorista, Mehmet Ali Agca rálőtt II. János Pálra. Az eset után biztonságosabbá tették a pápamobilt, de nem hagyott fel az utazásokkal. Később meglátogatta merénylőjét a börtönben, és megbocsátott neki.

2005. április 2-i, Vatikánban bekövetkezett haláláig aktívan dolgozott, teljesítette küldetését. 2005. április 8-án helyezték örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika alagsorában.

Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta és ünnepét október 22. napjában jelölte meg. 2013. július 5-én Ferenc pápa aláírta a szentté avatásához szükséges dokumentumot. Szentté avatására 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján került sor. Ugyancsak ezen a napon avatták szentté XXIII. János pápát.

Tényadatok II. János Pál pápa munkásságáról

II. János Pál fontos feladatának tekintette a népek és vallások közti egyetértés elősegítését, ennek jegyében bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Erkölcsi tanításában konzervativizmus, valamint az emberi élet és méltóság melletti kiállás jellemezte. Szorgalmazta a keresztény gyökerek megemlítését az Európai Unió alkotmányában. A béke híve volt, többször felemelte szavát a háborúk ellen.

II. János Pál volt a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő pápa Szent Péter és IX. Piusz után. Nagyobb utat járt be, mint az összes addigi pápa, ezért is kapta az „Utazó pápa” nevet. 104 apostoli utazást tett Olaszországon kívül, Olaszországon belül pedig 146-ot. Róma püspökeként az örök város szinte összes plébániáját meglátogatta.

Két alkalommal ellátogatott Magyarországra is: 1991. augusztus 16. és 20. között, valamint 1996. szeptember 6–7-én. Mindkétszer több helyen is hívők százezrei előtt tartott misét.

A 27 éves pápasága alatt 1338 embert avatott boldoggá és 482-t szentté. Ő avatta boldoggá avatta többek között Kalkuttai Teréz anyát, a magyarok közül pedig Apor Vilmost és Batthyány-Strattmann Lászlót, illetve az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt. A magyar szentek közül ő avatta szentté Kingát, IV. Béla király egyik lányát 1999-ben, valamint Hedviget, Nagy Lajos leányát.

Mennyire ismered II. János Pált és munkásságát? – kvíz

Olvasnivalók II. János Pál pápától

II. János Pál pápa nagyon szerette a természetet. Idősebb korában is rendszeresen túrázott, hogy kikapcsolódjon és erőt nyerjen a természet szépségéről. Gondolatait rendszeresen versbe is foglalta. A forrás című versei is a természet szépségeinek felfedezésére és elmélyülésre csábít.

A mosoly annyira fontos része mindennapjainknak, hogy külön világnapot is kapott, október első péntekén ünnepeljük. II. János-Pál pápa: Mosolyod című költeménye is arra buzdít, hogy ne fukarkodjunk a mosollyal, ezzel az ingyenes, kedves gesztussal. II. János-Pál pápa napján, október 22-én nem is hozhattam volna jobb idézetet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük