Miben különbözik a Halloween és a Mindenszentek?

Halloween és Mindenszentek két különböző ünnep, amelyek hasonló időszakban vannak, de különböző eredettel, hagyományokkal és jelentésekkel rendelkeznek. A tisztánlátás érdekében összeszedtem a Halloween és a Mindenszentek közötti legfőbb különbségeket.

halloween

A Halloween és a Mindenszentek összehasonlítása

Magyarországon a Mindenszentek ünneplésének évezredes hagyománya van, míg a Halloween a 20. század végétől kezdett el népszerűvé válni hazánkban. Sokan úgy tartják, hogy a Halloween megcsúfolja a magyar hagyományokat. Szerintem nincs igazuk.

Valójában három különböző ünnepnap van oktüóber végén, november elején. Halloween október 31-e estéje, a Mindenszentek november 1-e, a Halottak napja pedig november 2-a. Mivel mindegyik másik dátumra esik, semmi akadálya annak, hogy a család minden tagja a saját kedve szerint ünnepelhessen.

Mindhárom napnak ugyanaz a célja: emléket állít elhunyt szeretteinknek, lehetőséget ad, hogy felidézzük személyüket, tetteiket, és rákényszerít, hogy szembenézzünk saját halandóságunkkal is.

Halloween

Halloween október 31-én van, és az angolszász országokban, például az Egyesült Államokban és Kanadában, az ünneplés középpontjában áll. A neve eredetileg „All Hallows’ Eve”-ből ered, ami az Mindenszentek előestéjét jelenti.

Halloween gyakran az ijesztgetés, a jelmezes öltözködés és az ijesztő dekorációk ünnepe. Az emberek jelmezekbe öltöznek, ijesztő maszkokat viselnek, és szellemes vagy ijesztő témájú partikat tartanak. Az ötlet az, hogy a lelkek visszatérnek az élők világába, és az emberek megpróbálnak elijeszteni őket.

A Halloween gyakran összefonódik a tökök faragásával, a töklámpás készítéssel és a kísérteties dekorációk kihelyezésével.

Ugyan a Halloween Magyarországon csak az utóbbi pár évtizedben jelent meg, valójában egy több ezer éves kelta ünnep él benne tovább. Eredetileg a földművelők ünnepelték ilyenkor a termő év befejezését és felkészültek a télre. Ez volt a régi magyar ünnepek célja is.

Mindenszentek (Mindszentek)

Mindenszentek november 1-jén van, és ez egy keresztény ünnep, amely a katolikus egyházban is rendkívül fontos. Ezen a napon az egyház megemlékezik mindazokról a szentekről és mártírokról, akik nem szerepelnek a hivatalos egyházi naptárban.

Az emberek az elhunyt szeretteikre emlékeznek. Elmennek a temetőkbe, hogy a sírokat meglátogassák, és az elhunytak emlékére gyertyákat gyújtsanak és imádkozzanak értük. Gyertyát azért szokás gyújtani, hogy a kóbor lelkek hazataláljanak, és ne ragadjanak az élők világában

„Mindenszentek ha nedves, lágy telünk lesz kedves.” – tartja a nép hagyomány.

Összefoglalva: Halloween inkább az ijesztgetés és a jelmezes öltözködés ünnepe, míg Mindenszentek egy vallási ünnep, amelyen a szentekre és az elhunytak emlékére gondolnak. Mindkét ünnep azonban a halottakkal és a szellemekkel való kapcsolatot hangsúlyozza, és a hagyományok és jelentések különbözőek lehetnek különböző kultúrákban és vallási közösségekben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük