Házi porcelángyurma karácsonyi díszekhez
A házi porcelángyurma készítése igazi jó családi móka. A gyerekekkel közös kreatívkodás boldog perceket okoz a család minden tagjának, az elkészített karácsonyi díszek akár ajándékul is szolgálhatnak. A nagyi tuti elolvad a kis kezek munkájától. Itt a recept a porcelán gyurma saját kezű elkészítéséhez és néhány ötlet a dekorálásához.
Házi porcelángyurma készítése
Illésné Nagy Mária mutatja meg, hogy alakul át az egyszerűen összeállítható házi porcelángyurma a karácsonyfa legszebb ékévé.
„Nagy divatja van ezeknek a fantasztikus szépségű, ragyogó fehérségű díszeknek.
Rengetegféle, fajta dísz, akár medál (nyaklánc) is készíthető belőle, valóban csak a fantázia, a kreatív szárnyalás és a csillagos ég a határ a megvalósításuknál
Olcsó, egyszerű hozzávalók és kis kézügyesség szükséges hozzá, gyerekeknek is kitűnő elfoglaltság és sikerélmény az elkészítése!
Hozzávalók
- 1 csésze kukoricakeményítő (csak a fehér jó hozzá!),
- 2 csésze szódabikarbóna,
- 1 és 1/4 csésze víz,
- a csésze űrtartalma, teljesen mindegy, lényeg, hogy minden hozzávalót ugyanazzal mérjünk ki.
(én 2 dl -es csészével mértem és dupla adagot használtam – ebből lett ennyi díszem).
Házi porcelángyurma karácsonyi díszek elkészítése
- az anyagokat, a vizet, egy edénybe kimérjük,
- simára elkeverjük és főzzük (közepes lángon), addig amíg szépen összeáll, gombócot alkot.
- ez néhány percet vesz igénybe,
- ezután egy nylon zacskóba töltjük a masszát és hideg helyen kihűtjük (hűtő, terasz…),
- ezután kinyújtjuk, kb fél cm vastagságúra, – javaslom a szilikon lapot – mert ehhez nem tapad oda,
- tetszőlegesen kiszaggatjuk, formákat vágunk ki belőle,
- ami marad a szaggatás folyamán újragyúrható, szaggatható,
- lehet nyomdával, pl. üvegpohárral, gallyakkal, bármivel tetszőlegesen díszíteni,
- a hópelyheknél, amit készítettem, célszerű vastagabbra nyújtani az alapot, hogy ne törjön el a kinyomás során,
- miután kiszaggattuk, folyamatosan tegyük egyesével zsírpapírra száradni, érdemes egy késsel alásegíteni, amikor felemeljük a kivágott darabot, hogy ne nyúljon,alakját, formáját ne veszítse el,
- száradási ideje alatt érdemes megfordítani néhányszor, (nekem picit kunkorodott némelyik széle),
- van aki sütőben szárítja ki (160 fokon), én bevallom, tálcán, szobahőmérsékleten hagytam száradni, kb. 2 nap alatt lett tökéletes.
További tippek:
Ha díszeket készítetek, ne felejtsetek el lyukat fúrni ill. alakítani a formán, én hústűt használtam, de jó a fogpiszkáló vagy szívószál, ha nagyobb lyukat szeretnénk készíteni.
Érdemes néhány gyönyörű elkészített munkára rákeresni a neten, lehet róla „koppintani, ihletet, ötletet meríteni.
Amikor először készítettem, akkor sem volt semmi gondom vele, be kell tartani a pontos arányokat és sikerülni fog!
Remélem érthető volt a leírás, igyekeztem részletesen leírni, és a készítés során tapasztaltakat is megosztani veletek.
Aki szeretné lakkozhatja is, csillámos lakkal pl. körömlakkal is díszíthető a kész, megszáradt forma. Sőt, pici festékkel színezni is lehet az alapot. Bár, a hófehér a legszebb,szerintem.
Jó kreatívkodást kívánok !
Megéri belefogni, mert gyönyörű lesz a végeredmény és nagyon jól lehet dekorálni vele!
Nagyon köszönjük a kitűnő ötletet Illésné Nagy Máriának!
További kreatív ötletek a karácsonyi készülődéshez
Karácsonyi csináld magad válogatást hoztam, amelyben dekorációs ötleteket gyűjtöttem össze az otthon karácsonyi díszekbe öltöztetéséhez. A saját kezűleg megvalósítható kreatív díszítések egy része ajándéknak is kitűnő.