Így hasznosítsd a lepotyogott tűleveleket!

Sokan azért választanak élőfa helyett műfenyőt karácsonyra, mert az nem hullik. Nagyon bosszantó tud lenni, ha potyog az élőfenyő tűlevele. Mérgelődés helyett hasznosítsd a karácsonyfáról lehullott tűleveleket. Mutatom is, hogy mi mindenre használható a lehullott tűlevél!

Erre használható a lehullott tűlevél

Illatosító

A lehullott tűlevelek egy ideig még megőrzik illatukat, így illatosítóként használhatók a lakásban, a ruhásszekrényben vagy az autóban. Egy vászonzacskóba helyezve sokáig kellemes erdőillatot árasztanak, mindenféle egyéb adalékanyag vagy illatosító nélkül.

Ha már kevésbé intenzív már a tűlevelek illata vagy szeretnénk egy kicsit felturbózni, akkor potpourrit is készíthetünk a karácsonyfa maradékaiból. Egy fenyőág mellé tegyünk szárított narancshéjat, fahéj darabkákat, néhány szem szegfűszeget, egy-két pamutgolyót. Ezutóbbiakra cseppentsünk citrom-, narancs-, fenyő- és/vagy kardamonolajat.

Illatos krém csípésekre, horzsolásokra

A tűlevelek olajba helyezve jól kiadják illóolaj tartalmukat. Egy üvegbe töltött tűlevelekat öntsük le olajjal, majd 2 – 3 hétig hagyjuk érlelődni. Ezután szűrjük le. A kapott olajat kókuszzsír vagy méhviasz hozzáadásával krémesebbé tehetjük. Az illatos házi krémet csípésekre és horzsolásokra alkalmazhatjuk.

Tisztítószer lehullott tűlevél felhasználásával

Egy tiszta üvegbe helyezzük be a tűleveleket, öntsünk rá 10%-os ecetet, úgy, hogy ellepje a tűleveleket. Hagyjuk állni 3 – 4 hétig. Ezután szűrjük le és használjuk a konyhában, a fürdőszobában a wc-ben az illatos tisztítószert.

Tűlevelek kerti hasznosítása

A tűlevelek nagyon jó használhatók talajtakaróként, nyár végére lebomlanak a levelek. Különösen jó hunyorok, hortenziák tövéhez önteni. A vakondok és a pockok nem szeretik a fenyőillatot, így azok elűzésére is kitűnő.

Karácsonyfa újrahasznosítás környezettudatosan

Persze arra is van ötletem, ha nemcsak a tűleveleket hasznosítanád újra a levitézlett karácsonyfából.

A legtöbb család január 6-án, vízkereszt napján bontja le az évvégi ünnepek egyik fő kellékét, a karácsonyfát. A közterületekre kirakott fákat hatalmas elégetőkbe szállítják, hogy aztán a távfűtési lakásokba visszajuttatva meleget biztosítsanak az otthonokban. Nem feltétlenül kell azonban a fenyőknek tüzelőként végezniük. A karácsonyfa újrahasznosítás praktikusabb és környezettudatosabb módjaira hoztam követedő példákat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük