Holle anyó meséje – videó

A Grimm testvérek híres meséje a dunnáját rázó anyókáról az egyik gyerekkori kedvencem. Holle anyó alakja fontos szerepet játszik a német mondavilágban is. A szájhagyomány szerint Holle anyó a felelős a téli hómennyiségért, ha megrázza dunnáját az égben, akkor havazik a földön. Ezentúl a „tizenkét éj” idején, december 23-a és január 5-e között, amikor is a házimunkát pihentetni kell, lejön a földre, hogy utánajárjon, ki volt az adott évben szorgalmas, és ki lusta. Most egy bájos videót is hoztam a meséről.

Holle anyó megrázta dunnját: hunyor hó alatt

Holle anyó mítosza

Holle anyót (nemetül Frau Holle) számos hegyvidéken tisztelték. Sok monda kering róla, főleg a Hessen északi részén található Hoher Meißner hegység vidékéről. A Holle anyó-tó (Frau-Holle-Teich) állítólag végtelenül mély, valamint ez lehet a bejárat a föld alatti világba, amelyet a Grimm testvérek a meséjükben leírtak.

Úgy tartják, hogy a földben rejlő kincsek úrnője. Tavasszal megáldja a zöldellő mezőket azáltal, hogy végighalad a földeken és réteken. Ezáltal a nedv a növényekbe áramlik, és a természet felébred. Úgy tartják, hogy számos népi kézművességet tanított az embereknek, mint a fonást és a szövést. Ezért lett a fonónők és a takácsok védelmezője.

Neki szentelték a bodzafát és róla kapta a nevét is: németül Holunder vagy Holler.

További mondák szerint Ő hozza a gyerekeket, illetve magával viszi a kereszteletlen, meghalt gyerekek lelkét. Nőknek és lányoknak segít, „jó évet” kíván nekik, valamint egészségessé és termékennyé teszi őket.

Wikipédiában még több érdekesség olvasható róla.

Holle anyó meséje – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük