SOS kézjel – néma segélykiáltás, amit mindenkinek ismerni kell

Az SOS kézjel egy nemzetközileg már ismert és eredményesen használt segítségkérő módszer. Az egyszerű kézmozdulatokkal a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, ha veszélyben vannak. Az Országos Rendőr-főkapitányság „Néma segélykiáltás” névvel indított kampányt, hogy minél többen megtanulják értelmezni, illetve használni az egykezes mozdulatokat. Videón is mutatom a tudnivalókat, amelyekkel akár életet is menthetsz vagy váratlan helyzetbe kerülve egyszerűen kérhetsz segítséget.

segítséget kérő kéz SOS kézjel használatával

SOS kézjel – néma segélykiáltás, amit ismerni kell

Az SOS kézjel vagy néma segélykiáltás (Signal for Help) néven ismert segítségkérő mozdulatsort, segélykérő jelzést a magyar rendőrség is szeretne bevezetni a köztudatba annak érdekében, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek szavak nélkül is segítséget kérhessnek.

A módszer rendkívül egyszerű, csupán a mindig kéznél lévő kezünket kell használni hozzá. A mozdulatsorral egyik kezünket használva olyan helyzetben is jelezhetjük, hogy bajban vagyunk, ha valamilyen oknál fogva nem tudunk vagy nem akarunk beszélni.

Az SOS kézjel nagy előnye, hogy a bántalmazott a bántalmazó tudta nélkül is használhatja, például videóhívásban vagy olyan helyzetekben, amikor másképp nem tud segítséget kérni.

Az egyszerű kézmozdulatokat érdemes megtanítani a gyerekeknek is, hisz sajnos ők is kerülhetnek olyan kiszolgáltatott helyzetbe, amikor szükség lehet rá.

Fontos, hogy az áldozatok úgy és akkor kérjenek segítséget, amikor azt a leginkább biztonságosnak érzik. Az őket támogató emberek pedig előítéletek és áldozathibáztatás nélkül segítsenek, amiben tudnak.

Mit tegyek, ha látom a jelet?

A Magyar Rendőrség azt kéri, hogy ha látják a kézjelet, tárcsázzák a 112-t, és a következő információkat adják át:

  • a bejelentő neve és telefonszáma;
  • a segélykérés helyszíne;
  • a segélykérés körülményei (hol látta a bejelentő, mi történt, kinek van szüksége segítségre, milyen jellegű a probléma);
  • felmerül-e közvetlen életveszély;
  • a bejelentő látja-e az áldozatot (ha nem, akkor merre távozott);
  • személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó személy(ek)ről.

SOS kézjel videón

A videóból pillantok alatt megtanulhatod, hogy használhatod a jelet.

A néma segélykiáltás – videó

Az oktató videóból még többet megtudhatsz a szavak nélküli segítségkérés mikéntjéről, az egykezes kézjel használatáról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük