Karácsonyi díszek jelentése, szimbólumrendszere

A karácsonyi díszbe öltöztetett fenyőfa színeivel és díszeivel különböző üzeneteket hordoz, és fontos dolgokról árulkodik. Mindenkinek van egy kedvenc karácsonyfa dísze, ami nélkül elképzelni sem tudja a karácsonyt. Segítek abban, hogy a karácsonyi díszek jelentése ne maradjon rejtve előtted és megfejthesd szimbólikus üzenetüket.

Karácsonyi díszek jelentése : angyalka a karácsonyfán

Karácsonyi díszek jelentése, szimbolikája

Vannak, akik minden évben új dízseket vesznek, mások féltve őrzött kincsenként óvják a régi időkből örökölt díszeket. Ők egy csöppet sem bánják, ha a karácsonyfájuk nem olyan, mint a legfrissebb lakberendezési magazinok oldalain.

Azok, akik ilyen fát díszítenek, mindent megtaszek, hogy igazi otthont teremtsenek maguk körül, és bár nem szeretnek a figyelem középpontjában lenni,valahogy mindenki náluk köt ki. Számukra a karácsony az év legboldogabb időszaka, amikor végre együtt a család.

Alma és dió

A két gyümölcs az eredendő bűnre és utásra utal. Aranyszínbe csomagolva a fénylő bölcsességet és a jövőbe vetett hitet jelképezik.

Angyalhaj

Régebben szalmát hintettek a karácsonyfára, hogy akárcsak az angyalhaj fátyolként viselkedve egyszerre takarjon és sejtelmessé tegye a fát. Mindez Jézus születésének körülményeire utal.

Angyalkák

Az angyalkák a kék, piros, fehér és lila ruhában érkeznek a földre, hogy elhozzák az adventi vasárnapok üzeneteit. Aki a négy héten át tartó várakozás után felkészült a karácsonyra, minden bizonnyal meghallja az angyalok üzenetét. Az angyalok óvnak és segítenek bennünket.

Az angyalok a jóság és a kedvesség szimbólumai. Aki angyalokkal díszíti a karácsonyfáját, spirituális beállítottságú ember, aki érzékeny a láthatatlan világ üzeneteire, éd fontos számára a belső harmónia és egyensúly.

Az adventi időszak fontos hírnökei az angyalok. A Bibliában az angyalok Isten küldöttei, feladatuk az isteni üzenetek továbbítása, hívő emberek szolgálata, különösen a gyermekek képviselete, védelme. Az angyalok Isten teremtményei, erejük és hatalmuk által magasabbrendűek az embernél. Jó és rossz angyalok egyaránt léteznek, de természetesen jó embrekhez csak a jó angyalok látogatnak el. Olvass tovább és tudd meg, mit üzennek az adventi vasárnapok angyalai a négy adventi hétvégére!

Apró figurák

Az apró figurák a várakozást, a gyermeki hitet, az örömöt és a játékosságot jelképezik. Utalanak saját gyermekkorunk karácsonyaira, az odafigyelés és a szeretet fontosságára. Minél több régi, akár gyerekkori figura díszíti a fát, annál nagyobb a család megtartó ereje.

Csengettyű

A csengettyű csillingelő hangja jelzi, hogy „megérkezett az angyal”, megnézhetjük a pompába öntözött fát és megkezdődhet az ajándékok kicsomagolása. Démonűző hatást is tulajdonítanak neki.

Csillagszóró

A csillagszóró a tüzet, az élet és az érzések mulandóságát is jelképezik. Egyszerre van benne az élet és a halál, a születés és a feltámadás. A szikrák csillag formája a jó hírt is szimbolizálja.

csillagszóró a karácsonyfán

Csúcsdísz

A csillagformájú csúcsdísz a Megváltó születését, megérkezését jelképezi. A csillagot, amely tudtul adta a világnak, napkeleti bölcseknek, hogy megszületett.

Égősor

Az égősor a gyertyák modernebb változata, ugyanúgy a fény megérkezését, Jézus megszületését szimbolizálja.

Girlandok

A girlandok akár a kígyó, úgy ölelik körbe-körbe az élet fáját. Emlékeztetnek az eredendő bűnre, és a tudásra, amit Ádám és Éva megkapott.

Gömb

A gömb Ádám és Éva alakját, valamint a paradicsom almafájának gyömölcsét idézi. Gömbölyded alakjával a teljességet – a Földet, és a körülöttünk lévő bolygókat – jelképezi. Az üveggönbök törékenységükkel, csillogásukkal ugyan az életfára terelik a figyelmet, ga ha minimumkilnecet teszünk a fára, a bolygók ereje kioltja a negatív jelentést.

Gyertya

A gyertya a három sík, a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése.

Az adventi koszorúra kerülő adventi gyertyák száma és színe is jelentéstartalommal bír. Hagyományosan négy gyertyát teszünk az adventi koszorúra, minden adventi vasárnapra egyet. Itt van az adventi gyertyák jelentése.

Karácsonyfa

A fenyőfa, életfa is egyben, ezen az a tény sem változtat, hogy feldíszítjük. Zöld színe az új élet reményét jelképezi, az ágak spirálás elrendezése pedig magát az életspirált.

Ha a fenyőfa szép formás, tömött ágakból áll és még a csúcsa is ép, az ateljes életet szimbolizálja. Többniyre fiatal fákat vágnak ki karácsonyfának, ami Jézus ifjú életének feláldozását jelképezi.

Legjobb, ha gyökeres fenyőt választunk, mert így nem szűnik meg benne az élet, kiültetve a kertbe tovább élhet.

Masnik és szalagok

A masnik és a szalagok az összetartozást, összekötés szimbolizálják az egyes emberi kapcsolatokban, cslágunkban.

Mézeskalács díszek

A mézeskalács kisokos készítésével arra vállalkozom, hogy mindent elmesélek az édes sütemény eredetéről, készítésének fortélyairól és díszítésének praktikáiról. Tarts velem egy tartalmas ízutazásra a mézeskalács körül!

A mézeskalács díszek rajongói praktikus, konzervatív, hagyoánytisztelő emberek, akik két lábbal állnak a földön.

Szaloncukor

Igazi hungarikum az egyesével selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos édesség, a szaloncukor. A magyar családoknál elmaradhatatlan a karácsonyfa díszítéseként a népszerű karácsonyi desszert, amelyet Jókai Mór még szalonczukkedliként fordított. Ma már kb. 150 féle különböző fajtából válogathatunk. De vajon honnan ered a legédesebb karácsonyfadísz, és mi a szaloncukor története?

Akinek a karácsonyfáján a szaloncukor dominál, az adakozó, nagylelkű ember, aki élvezi az ünnepeket és nemcsak a saját életét akarja megédesíteni. Hagyománytisztelő, életigenlő jellem,szereti megosztani másokkal az örömét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük