Hálanapló, a boldogság záloga és az egó ellenszere

A hála boldogabbá tesz – mondják a bölcsek. De mégis hogy sikerülhet ez egy gondokkal és nehézségekkel teli világban? A küldetés egyáltalán nem lehetetlen, hálanapló írásával sokat tehetünk a boldogságunkért és az egónk legyőzéséért.

hálanapló

Így segít a hála és a hálanapló

A dán Melk Wikingboldogságkutató szerint a hála több mint amikor egy ajándékot megksözönünk. A valódi hála az, amikor értékeljük az életünket, és arra koncentrálunk, ami valóban a miénk. Ha pedig így teszünk,elégedettebbek, boldogabbak lehetünk.

A hála képes csökkenteni a stresszt és javítja az egészségségi állapotunkat is. Ha ugyanis jobbak a kapcsolataink és elégedettebbek vagyunk,akkor kielégítőbben fogunk aludni és erősödik az immunrendszerünk is.

Mindez hatványozódik, ha hálánkat papírra is vetjük, hálanaplóba rögzítjük érzéseinket. A hálanapló vezetése nagyon egyszerű. Nem kell mást tenni, mint minden nap végén összeírni legalább három pozitív dolgot, amiért hálásak vagyunk.

Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy akik heti renndszerességgel feljegyezték, miért lehetnek hálásak, sokkal több pozitív érzelmet élnek át. Ezen kívül jobban tudnak aludni, kevesebb betegségre utaló jelet fedeznek fel magukon, és tudatosan figyelnek azokra a helyzetekre, amelyekben segíteni tudnak.

A hálával a szívükben élők amarabb épülnek fel a traumákból és szemvedésből, mint mások, és kisebb az esélye annak, hogy különböző szituációkban idegesek legyenek.

Így készíts hálanaplót

Írd le, miért lehetsz hálás

A leírt szavak fokozzák az elégedettségérzést, az által, hogy tudatosítjuk, valójában mennyi mindenünk van

Jegyezd fel, kinek mit köszönhetsz

A fenti pontok mellé érdemes odaírni, hogy melyik barátnak, családtagnak, kollégának vagy épp szomszédnak lehetünk hálásak. Erósíti az önbecsülésünket, amikor felfedezzük, milyen sokan szeretnek minket.

Naponta jegyezd le háládat

Segítőkészebbek is leszünk, ha folyamtosan látjuk, hogy mások tettek értünk valamit, és ezt mi is szeretnénk meghálálni. Ha töltögetjük egymás „szeretettartályát”, attól mindannyian jpbban fogkil érezni magunkat.

Állítsd meg a negatív gondolatspirált

Amikor épp rosszkedvűek vagyunk, tudatosan kell megálljt parancsolnunk a negatív gondolatspirálnak, és újnézőpontot kell keresni. Sokszor azért nem vesszük észre, hogy miért lehetünk hálásak, mert természetesnek vesszük a dolgokat, olyasminek, ami ját nekünk.

Magad ritmusa szerint vezesd a hálanaplót

Ha mindennap jegyzetelünk a hálanaplóba, könnyen beleunhatunk, kötelezőnek érezhetjük. Ezért legjobb, ha a saját ritmusunknak megfelelően vezetjük. Elegendő lehet akár heti egy-két összegzés is.

Írj hálalevelet

Írásközben egészen apró örömökre, pozitív élményekre is rábukkanhatunk. Ha pedig már nagyon belejöttünk a naplóírásba, írhatunk hálalevelet is, amelyben megfogalmazzuk, miért tartozunk köszönettel valamely ismerősünknek, szerettünknek. Nagyon jó érzés lesz számára, ha elolvassa a levelünket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük