Zelk Zoltán: December

Zelk Zoltán: December című versét ajánlom szeretettel az év utolsó hónapjára.

Zelk Zoltán: December

Cammogva lép, szelet köhög

s reszketve rázza vén fejét,

amelyről hulló hajaként repül,

száll a hó szerteszét.

Olykor megáll és nézi

a rőzsegyűjtő szegényeket

s ő őrzi csillaggal ama

jászolban alvó kisdedet….

Zörgőkarú fák sorfala

köszönti őt, amerre jár

s háta mögött jégfogait

csattogtatja már Január!

További olvasnivalók a decemberről

Máris itt az év utolsó hónapja, így eljött a virágos december videó ideje is. A kertben, erkélyeken ilyenkor már kevés virágzó növényt találunk, így végre előtérbe kerülhetnek a szobanövények.

December az év utolsó hónapja, a népnyelv egyszerűen csak karácsony hava néven említi. A 18. századi nyelvújítók szerint a december: „fagyláros”. A hónaphoz több hiedelem, babona is tartozik és ekkor van karácsony is. Ekkor jön a mikulás, készül a Luca-széke, várjuk a Jézuskát, búcsúztatjuk az óévet és várjuk a reményteli új évet.

„Kiskarácsony, nagykarácsony…” daloljuk a nótában. De vajon mi a nagykarácsony és mi a kiskarácsony? A november 30-i András-naptól kiskarácsonyig tartó időszak babonáit, hiedelmeit gyűjtöttem össze ebben a bejegyzésben. Persze elmondom azt, mit nevezünk kiskarácsonynak, és mit nagykarácsonynak.

Advent a keresztény kultúrákban a karácsonyt (december 25.-ét) megelőző negyedik vasárnaptól négy héten át tartó időszak. A november 30-i András naphoz közelebb eső vasárnap kezdődő periódus a Jézus eljövetelére való készülődés, a várakozás, a remény időszaka. Különös jelentőségük van az adventi vasárnapoknak, amikor meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit. Az advent története és szokásai mellett azt is elmondom, hogy számolható ki egyszerűen az advent első vasárnapjának dátuma.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

 1. Bogdán Zsóka szerint:

  Kedves Jucó!

  Nagyon szép, és csodás: Zelk Zoltán verse!
  Köszönöm szépen, hogy olvashattam.

  Szeretettel:
  Zsóka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük