Vince-nap: Ha fénylik Vince, megtelik a pince

Január 22-e, azaz Vince-nap egy hagyományos jósló nap, amikor a levágott szőlővesszőből következtettek a szőlőtermés minőségére. „Ha fénylik Vince, megtelik a pince” tartották, azaz, ha Vince napján süt a nap, jó bortermés várható.

Vince-nap: Ha fénylik Vince, megtelik a pince

Vince-nap

A mezőgazdasági munkáktól mentes téli időszak különösen bővelkedett időjárási jóslatokban. A január egy-egy napjának időjárásából próbálták megjósolni az egész év termést. A jóslások nemcsak az alapvető élelmiszerekre, gabonákra vonatkoztak, hanem a farsangi mulatságok fontos kellékére, a borra is. Sőt a borra vonatkozóan két egymás utáni nap időjárásából is prognosztizáltak.

Január 21-én az Ágnes-napja van. Az Ágnes név görög eredetű, a hagnosz szóból eredeztethető. Szűzies, tiszta, szemérmes, tartózkodó jelentéssel bír. A középkorban a latin agnus (bárány) szóval azonosították, a hasonló hangzás és a bárány egyházi jelképes jelentése alapján.

„Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.” – azaz, ha Ágnes napon fagy, a Vince napon olvadni fog, szól a jóslat.

Ágnes után, vagyis január 22-e jön Vince-nap. A Vince név a latin Vincentius rövidülése, győztest jelent. A IV. században élt Szent Vincének nem sok köze volt sem a szőlőhöz, sem annak fennséges nedűjéhez. A Vince szó hangzása hasonló a latin a vinum = bor szóhoz, ezzel magyarázható, hogy a Vince a szőlészek és borászok védőszentje lett. Francia változata, a Vincent, ami százannyi bor jelentéssel bír.

A Vince névből ered a vincellér szavunk is. A vincellér a szőlők kezelésével és megőrzésével, nagyobb szőlőbirtokoknál a munkák felügyeletével megbízott személy volt. Jelenleg az országban több helyen folyik vincellér képzés, ahol is a szőlőtermesztés és az alapvető pinceműveletek technológiai folyamatainak ellátására képeznek szakembereket.

Vince-napi jóslások, szokások

Számos nagy bortermelő országban, így pl. Franciaországban is kedvelt a nálunk is ismert időjárási jóslat:

„Ha megcsordul a Vince,
Tele lesz a pince.”

További szólások is ismertek, ezek mindegyike ugyan azt sugallja: ha Vince napján egyhe, napos idő van, jó bortermés várható, ellenkező esetben pedig szomorú évre számíthatnak a szőlősgazdák.

„Fényes Vince, tele pince.”

„Ködös Vince, üres pince.”

Vince napi szokások között találjuk a vincevessző hajtatást. A levágott szőlővesszőt a meleg szobában rügyeztetni kezdték és ennek gyorsaságából, mértékéből, a rügyek nagyságából következtettek az őszi termésre.

Még a 19. század elején is szokás volt, hogy a szőlősgazdák egyik pincéből a másikba járva együtt „áldomásoztak”, azaz együtt iszogattak a bőtermés reményében. Úgy tartották, a bőséges terméshez sok bort kell inni.

A várható kukoricatermésre is volt Vince-napi jóslás: amilyen hosszú jégcsapok lógnak az ereszen, olyan hosszúak lesznek a kukoricacsövek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük