Ágnes-nap – január 21

Január 21-e a katolikus naptár szerint Ágnes-nap, amit a 3. században élt és vértanú halált halt Szent Ágnes tisztelete övez. „Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.” – szól a népi megfigyelésen alapuló jóslat. Szent Ágnes virága a tavaszi tőzike.

Ágnes-nap - január 21 - Szent Ágnes

Ágnes-nap – január 21

Január 21-én az Ágnesek ünneplik névnapjukat. Az Ágnes név görög eredetű, a hagnosz szóból származik, ami szűzies, tiszta, szemérmes, tartózkodó jelentéssel bír. A középkorban a latin agnus (bárány) szóval azonosították, a hasonló hangzás és a bárány egyházi jelképes jelentése okán.

Szent Ágnes élete és legendája

Szent Ágnes a katolikus egyházak szentje, de tisztelete az anglikán egyházban és a keleti ortodoxiában, valamint az amerikai evangélikus egyházban is elterjedt. Egyike annak a hét nőnek, akik szerepelnek a szent szüzek sorában a római misekánonban.

Szent Ágnes a szüzesség, a kertészek, a leányok, a jegyespárok, a nemi erőszak áldozatainak és a szüzeknek a védőszentje.

Szent Ágnes szokták még Római Szent Ágnes és Szent Inez néven is említeni. Életéről és legendájáról nem sokat tudunk. Annyi biztos, hogy fiatalon, tizenéves korában, szűzen halt mártírhalált Rómában 305. január 21-én. Csontjait a római Sant’Agnese fuori le mura-templomban helyezték el, amelyet a sírjának helyet adó katakomba fölé emeltek. Koponyáját a szintén Rómában, a Piazza Navonán található Sant’Agnese in Agone-templom oldalkápolnájában őrzik.

A művészetben fiatal szőke hajú lányként, palástban ábrázolják, pálmaággal a kezében, és egy báránnyal a lábainál vagy a karjaiban.

Ágnes napi hagyományok

A mezőgazdasági munkáktól mentes téli időszak különösen bővelkedik időjárási jóslatokban, így nemcsoda, hogy Ágnes-napja is tartogat ilyet. Elődeink a napi időjárásból próbálták megjósolni az egész év termését. A jóslások nemcsak az alapvető élelmiszerekre, gabonákra vonatkoztak, hanem a farsangi mulatságok fontos kellékére, a borra is.

A bortermést két egymás utáni januári nap időjárásából is prognosztizálták. A január 21-ei Ágnes-nap után Vince-napja van, amiről tudjuk: „Ha fénylik Vince, megtelik a pince”.

„Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.” – ha Ágnes napon fagy, a Vince napon olvadni fog szól a jóslat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük