Színezd újra! – színterápia az egészségért

A színek körülöttünk vannak, függetlenül attól, hogy odafigyelünk rájuk, vagy sem. Pedig nagyon is fontos lenne tudatosan foglalkozni a színekkel. A színek, amelyekkel körülvesszük magunkat, mind hatással vannak az életünkre, fizikai és mentális egészségünkre. A színterápia elveit követve egyedi és hatékony módon átvehetjük az egészségünk feletti irányítást.

kislány színes ujjakkal

Színterápia alkalmazása a fizikai és mentális egészségért

A színek és öltözködés kapcsolatáról már írtam előzőleg, most egy kicsit még tudományosabban, a színterápia bemutatásával próbálom meg jobbá tenni a mindennapjainkat.

A színterápia gyógyászatban is alkalmazott, bevett módszer. Számos tudományos kísérlet és kutatás támasztotta alá a színek anyagcsere-, ideg-, és immunrendszerre kifejtett pozotív hatását.

A kromoterápia olyan kezelési módszer, amely a fény elektromágneses hullámainak energiáját használó terápia során különböző színekkel sugározzák a test problémás részeit, így használják a betegségek gyógyítására. Ez egy olyan kiegészítő gyógymód különböző betegségek gyógyítására, amely a színek segítségével próbálja visszaállítani a test és a psziché természetes egyensúlyát.

A színterápia azt a tényt használja ki, hogy a színek pozitív hatással lehetnek az egészségre és nagyban hozzájárulhatnak a fájdalmak, mentális problémák és betegségek gyógyításához.

Az által, hogy sajátos színekkel vesszük körbe magunkat, meditálunk egy adott színre, vagy akár speciális színes fényeket adunk otthonunk megvilágításához, egyedi és hatékony módon kontrolálhatjuk egészségünket.

Színterápia színei és hatásuk

Bíborvörös

A bíbor az elegancia színe, egyedülálló hatása az, hogy felemel a nehéz helyzetekből. Életterünkbe illesztve hozzájárul a kikapcsolódáshoz.

A fizikai jólét szempontjából a bíborvörös nagyszerű azok számára, akikfejfájástól vagy émelygéstől szenvednek. Bíbor gyertyák vásárlásával könnyen hozzáadhatjuk ezt a színt az életünkhöz. Szakítsunk időt a kikapcsolódásra, koncentráljunk a gyertya lángjára és színére.

Fehér

Nem véletlen, hogy a fehér szín az ártatlansággal, a tisztasággal és a tökéletességgel társult leginkább. Nagyszerű segítség a test és a lélek megtisztításában, gyógyításban. A hálószoba falai és a fehér lepedők kiválóan alkalmasak a fehér színek kiemelésére.

Kék

Noha sok ember sokszor nem is tudja, miért szereti a kék színt, valójában nagyon pozitív hatással lehet a mentális és fizikai jólétére. A kék növeli az intelligenciát, megkönnyíti a tanulás, növeli a bizalom érzetét és a nyugalom megtalálásának képességét az életben.

Fizikai szinten a kék kiválóan alkalmas csuklásból, fekélyből felépülőknek vagy akár asztmában szenvedőknek. Kék víz közelében meditálni a természetben nagyszerű módszer a nyugodt szín előnyeinek kihasznáására.

Lila

A lila olyan szín, amelyet leggyakrabban a rejtélyekhez és a mágiához társítanak. Nagy hatalomérzetet, ugyanakkor megnövekedett lelki nyugalmat eredményezhet. A lila szín segít ellazulni, és így nagyszerű lehetőséget kínál kreatív oldalunk megnyitásához.

Vásároljunk lila izzót és csavarjuk be a hálószobában, hogy teljes mértékben kihasználhassuk a szín pozitív hatásait.

Narancssárga

A narancssűrga szín nagyszerű módja annak, hogy növelje az önbizalmat és energiaszintet és segítsen a fontos döntésekben. Hozzájárulhat a máj egészségéhez és antidepresszáms hatása is bizonyított. A boldogság, az életbe vetett bizalom növekedése jó hatással van a kreativitásra is. Az egiyk módja annak, hogy ezt a színt az életünkbe csempésszük, ha például az egyik szobánkat merész narancssárga árnyalattal festjük ki.

Piros

A vörös vagy piros szín a szenvedélyről szól, erősíti, serkenti és növeli a szenvedélyt. Fizikai szinten a piros szín kiválóan alkalmas zsibbadásra vagy a hideg elleni küzdelemre.

A piros ruházat vagy a vörös rúzs egyaránt hatékony módja annak, hogy hozzáadjuk ezt a tüzes színt a mindennapi élethez.

Sárga

Ha a nap színével vesszük körbe magunkat, nagyszerű lehet a belső erőnk érzékelésében, a pozitivitás és a boldogság szintjének növelésében. A sérag szín pozitív hatással lehet az idegrendszerre és az emésztőrendszerre.

Jó ötlet lehet, ha a számítógép hátterét világos sárga színűvé tesszük. Szánjunk időt arra, hogy vizualizáljuk ezt a színt, és minden nap fletöltődjünk annak örömteli, gyógyító erejével.

Türkiz

Igazságról, kommunikációról és nyugalomról szól a türkiz szín. Türkizkékkel javíthatjuk kommunikációa képességeinket.

A türkiz szín nagyszerű azok számára, akik ekcémától, pattanásoktól vagy magas vérnyomástól szenvednek.. A türkizkő nagyszerű mődja annak, hogy ennek a színnek a frekvenciái a közelünkben legyenek.

Zöld

Mint a természethez leginkább társított szín, a zöld kiválóan helyreállítja az egyensúlyt, a biztonság, a harmónia érzetét. A zöld szín segíthet csönkkenteni a szorongást, és ismert, hogy pozitív hatással van a szív egészségére.

A szabadban töltött idő tökékeltes módja annak, haogy növeljük annak hatását, amelyeet ez a szín képvisel fizikailag és mentálisan egyaránt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük