Rainer Maria Rilke: Advent

Rainer Maria Rilke: Advent című versét ajánlom szeretettel az örömökkel teli adventi várakozáshoz és készülődéshez.

Rainer Maria Rilke: Advent

Rainer Maria Rilke: Advent

A szél pásztorként űzi-hajtja
az erdőn pehely-nyájait,
s a fenyők sejtik, mára-holnapra
gallyukat fények szentelik,
s hallgatóznak. A havas útra
szélesen borul a sok ág,
szelet fog, s várja kinyúlva
a dicsőséges éjszakát.

Fordította Tornai József

További adventi olvasnivalók

Advent a keresztény kultúrákban a karácsonyt (december 25.-ét) megelőző negyedik vasárnaptól négy héten át tartó időszak. A november 30-i András naphoz közelebb eső vasárnap kezdődő periódus a Jézus eljövetelére való készülődés, a várakozás, a remény időszaka. Különös jelentőségük van az adventi vasárnapoknak, amikor meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit. Az advent története és szokásai mellett azt is elmondom, hogy számolható ki egyszerűen az advent első vasárnapjának dátuma.

Készülődjünk adventre, ez a mai rendkívüli bejegyzésem mottója. Az adventet közelítem meg több szempontból. Szólok hagyományokról, szokásokról és neves írók, költők gondolatainak is helyt adok. Persze nem maradhat ki a kézműveskedés sem, saját magunk által készíthető dekorációkhoz is adok pár tippet.

Az évvégi ünnepvárás két legfontosabb jelképe az adventi koszorú és adventi naptár. Az apró szempárokat csillogtató adventi naptár televan édességgel, többnyire az anyukák készítik el nagy gonddal, szeretettel. Az igazán szép és ízléses adventi koszorú elkészítése már nem ennyire egyszerű, érdemesebb egy virágüzletben beszerezni. Akár magunk készítjük az adventi időszak díszét, akár készen vásároljuk, felmerül a kérdés: hány gyertya kerüljön az adventi koszorúra. Nálam a kérdések nem maradnak megválaszolatlanul, így már most mondom mi a legjobb megoldás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük