Mostar óvárosa az Öreg-híddal – videó

Mostar óvárosa az Öreg-híddal 2005-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A Bosznia-Hercegovinában található város legnagyobb látnivalója a török időkben épült Stari most (Öreg híd), melyet valószínűleg I. Szulejmán építtetett a 16. században. Videón mutatom, milyen csodálatos a város.

Mostar óvárosa az Öreg-híddal

Mostar óvárosa az Öreg-híddal – videó

A hihetetlenül türkízkék Neretva folyó által kettészelt Mostar középkori, török mediterrán és nyugat-európai építészeti jegyeiket hordoz. Az 1990-es délszláv háborúban lerombolt, majd újjáépített Öreg-híd és maga a város a megbékélés, a nemzetközi együttműködés és a különböző kultúrájú, etnikumú és vallású közösségek egymás mellett élésének jelképe.

Építése idején a mostari híd volt a legnagyobb egynyílású kőhíd, íve 30 métert hidal át 24 m magasságban az átlagos vízszint felett.

Az 1990-es fegyveres konfliktusok során a történelmi város nagy része és az Öreg-híd is a pusztítás áldozata lett. A hidat 1993 november 9-én a horvát katonák pár óra alatt leromboltak, újbóli felépítése négy évig tartottA 2000-es évek elején egy, az UNESCO által irányított nemzetközi tudományos bizottság segítségével és Világbanki támogatással az Öreg-hidat és az Óváros sok épületét újjáépítették, illetve restaurálták.

Az újjáépítésben jelentős részt vállaltak a Magyar Műszaki Kontingens katonái és a Hídépítő Vállalat szakemberei.

Sok épületen mind a mai napig látszanak a délszláv háború lövéseinek nyomai.

1903-ban Csontváry Kosztka Tivadar A Római híd Mostarban címet viselő festményén megörökítette a hidat.

Mostar és az Öreg-híd – videó

https://youtu.be/cKzoZ01C6hg

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük