Levendula dekorációk egyszerűen, saját kezűleg

A francia vidékek természetes életstílusára és az elbűvölő, elegáns Provance vidékére emlékeztető levendula sokak kedvence. A méltán népszerű lilás-kékes színű, aromás szépséget fűszer- és gyógynövényként is hasznosíthatjuk. A virágok önmagukban is nagyon mutatósak, hónapokig díszítenek és illatosítanak. Frissen szedve formázható, így egyszerűen készíthetők látványos levendula dekorációk. Videón is mutatok néhány egyszerű fogást és ötletet a levendula dekorációs célú felhasználására.

Levendula dekorációk

Levendula dekorációk egyszerűen, saját kezűleg

A levendula fürdősó után ideje, hogy mutassak néhány levendula dekorációt is.

A levendula szárítása is egyszerű. Azon kevés virágok közé tartozik, amit nem feltétlenül kell csokorba kötve, fejjel lefelé szárítani. Akár egy üres vázában elrendezve is tarthatjuk. Hamar megszárad, mindeközben a virágok megtartják formájukat és illatukat.

Magas illóolaj tartalma miatt akár hónapokkal később is élvezhetjük az illatát, elég csak egy kicsit megérinteni a virágokat.

Az illóolajok párolgását a hő csak fokozza, ezért jó ötlet teamécses vagy gyertya közelében tartani. Akár egy egyszerű, mutatós mécsestartót is készíthetünk belőle.

Egyszerű, háztartásban megtalálható tárgyakban, pl. egy befőttes üvegben vagy egy fonott kosárban is jól mutat, főleg néhány stílusos kiegészítő társaságában.

A levendulát dekorációs céllal akkor érdemes leszedni, amikor már minden szirma már kinyílt, de még tartja szép élénk színét. Ha ilyenkor alaposan levágjuk a virágokat, másodvirágzásra is számíthatunk. A virágok kis csokrokba rendezve csipkével, szalagokkal is jól mutatnak.

A leszedett virágokat nem érdemes vízbe tenni, jobb, ha rögtön megszárítjuk őket. A szárításhoz száraz, hűvös, ugyanakkor jól szellőző helyre, fejjel lefelé helyezzük el a kis csokrokat. Szárazon vázába téve vagy gyertyatartó köré rögzítve is napok alatt szépen megszáradnak a virágok.

levendula dekorációk egyszerűen

Ajtódíszt (kopogtatót) is friss állapotú levendulából készítsünk. A kis csokrokba összefogott virágfejeket drótra, hungarocell vagy szalmakoszorú alapra szorosan rögzítsük fel. Levendula díszünk a száradással vezít színéből és volumenéből, de pár hónap múlva is jól mutat és ha nem bolygatjuk, nem hullanak le a virágok.

Illatzacskókkal nem csak illatosíthatjuk a szekrényt, de a molyokat is távoltarthatjuk. A zacskókat már megszáradt virágokkal töltsük meg, mert egyébként bepenészkedhet.

Zacskó helyett levendulabuzogányt is készíthetünk illatosítóként. Ehhez szintén friss virágokat használjunk.

Levendulabuzogány készítése videón

Levendula dekorációk a Pinterest albumomban

Tudj meg mindent a levenduláról!

Ha nyár, akkor levendula. Mindenhol. A kertben, a lakásban, a konyhában. Az illatos, lila virág joggal lett az utóbbi évek slágernövénye. Bár a levendula nem őshonos Magyarországon, a virágok változatos formájának, üde illatának, ínycsiklandó ízének, dekorációs célú és gyógyászati felhasználásának köszönhetően hamar meghódította a magyar szíveket is. A levendula kisokos mindent tartalmaz, amit tudni akartál az illatos szépség ültetéséről, fajtáiról, gondozásáról, metszéséről, teleltetéséről és felhasználási módjairól.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük