Karácsony színei – hagyományok, stílusok és trendek

Változó világunkban minden folyamatos átalakulásban van. Ahogy változik a divat, úgy jönnek az új trendek az élet többi területén is. A karácsony színei, stílusai terén is megfigyelhető a változás. A klasszikus piros, zöld, arany hármasát rendre újabb színek szorítják háttérbe.

karácsony színei

Hagyományos ünnepi színek és jelentésük

Sokak számára az év legizgalmasabb időszaka az év vége, a karácsonyi készülődés az összes örömével és néha bosszúságával. A ráhangolódás öröme ilyenkor mindent legyőz, bearanyozza a szürke hétköznapokat.

Már jó ideje vallom, hogy a karácsonynak nem a vásárlásról, az anyagiakról, a külsőségekről kell szólnia. Sokkal inkább az egymásra figyelésről, a szeretetről, a hagyományokról. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kellene karácsony előtt nemcsak a szívünket, a lakást is hangulatos, színes ruhába öltöztetni.

Az ünnephez az adventi koszorú, a gyertya, a fényfüzér, a karácsonyi jelképekkel díszített karácsonyfa és az egyéb kiegészítők is elengedhetetlenül hozzátartoznak. És mint mindenben, a karácsony színeiben, formáiban is vannak divatok, évről-évre átalakuló irányzatok.

A karácsony hagyományos színei:

  • piros,
  • zöld,
  • fehér,
  • arany.

Piros és zöld szín jelentése

A legenda szerint az ősi kelta nép igen kedvelte a magyalt, amely még a tél közepén is színekben pompázott. Szerintük az örökzöld növényben valami varázslat van, így a zöld az örökélet szimbóluma lett. A tél közepén kiakasztott magyal piros bogyója pedig a védelem és a jólét szimbóluma lett.

A keresztények is átvették ezt a színpárost, ám saját magyarázatot társítottak hozzá. Míg a zöld továbbra is az örök életet jelentette – Jézus örök életét -, a vörös a kiserkent vérére utalt.

Fehér szín jelentése

Ma már szinte hihetetlen, de nagyanyánik idejében még karácsony is esett a hó. A téli természet ihlette szín évszázadok óta a tisztaság, világosság, könnyedség jelképe, amely egyúttal erőt és nyugalmat sugároz.

A keresztény szimbolikában a kenyér belsejére, Krisztus testére, a megváltásra utal. A fenyő zöldjével párosítva igazán megnyugtató hangulatot kölcsönöz az ünnepeknek.

Arany szín jelentése

Az arany szín egyaránt utal a Három királyok egyike által ajándékozott aranyra és a bölcseknek utat mutató csillagra is. Az arany akár pirossal, akár fehérrel kombinálva gazdag, elegáns külsőt kölcsönöz az ünnepi dekorációnak. Önmagában és bármelyik színnel együtt is megállja a helyét. Arany színből karácsonykor nem létezik olyan, hogy tú sok.

Karácsony színei és ünnepi stílusok, irányzatok, trendek

Ahány ház, annyiféle színkombináció kerül elő a karácsony dekorációhoz. Van, aki a divatot követi, van, aki a hagyományokat.

A nagyanyáink karácsonyát idéző tradicionális irányzat megunhatatlan. A fenyő zöldje, a piros, a fehér, az arany és az ezüst színű díszítő kellékekkel ízlésesen kiegészítve a gyermekkor ünnepeit csempészi vissza.

Skandináv irányzat

A hagyományos karácsonyi színeket használva apró kiegészítőkkel: a szánkó, a rénszarvas, a sítalp, a sapka, a kesztyű, stb hódít a skandináv stílus. Az adventi koszorú alapja is lehet egy kicsit bevállalósabb, még nagy divat a kötött anyagok, szalagok, prémek alkalmazása. A gyertyák terén is népszerű még a kötött mintájú és a gombolyagot formáló.

Természetes kiegészítők

Az örök klasszikus, a természetes vonulat továbbra is tartja magát. A dekoráció alapját a természetben gyűjtött termések és növényi részek képezik. A hangsúly a természetességen van.  Lágy színű kiegészítőkkel válik teljessé a dekoráció. Az erdők misztikusságát a türkiz, a barna és a világos zöld színek megjelenése tükrözi. A természet színeinek finomságát fényes kiegészítőkkel bolondíthatjuk meg.

adventi negyedik gyertya

Vintage stílus

Az oly népszerű  vintage stílus a karácsonyi dekorációból sem hiányozhat. A natúr színek, a fehér, a szürke és a barna egyszerűségét a különböző textúrájú kiegészítők csak fokozzák. Igazán otthonossá a párna, a szőrme, a gombolyag, a spulni, a gombok, a csíkos, a kockás és a pöttyös anyagok varázsolják. Talán furcsán hangzik, de a fáradt színek, mint a bézs, a mályva felfrissítik a dekorációt.

Hamvas csillogás

A hamvas csillogásnak  valószínűleg az érzékeny lelkületű emberek fognak hódolni. A fehér, az üveg, a fénylő arany, a világos színű fa erőt és energiát sugároznak. Az ezüst vagy zöld alapra helyezett csillogás, világosság méltóképpen emeli az ünnep fényét, hangulatát.

Antik stílus

Az antik varázsa a történelmi értékeket modern tálalásban helyezi a középpontba. Az igéző sötét alapokat a világos színek teszik elegánssá, ellenállhatatlanná. Az antikolt, fémesen csillogó arany, platina és ezüst színeket jól ellensúlyozzák a barack, a púder és a világos zöld különböző árnyalatai.

Candy stílus

A pár évvel ezelőtt oly népszerű candy stílus (cukorkás színek, rózsaszín, világos kék, piros, fehér) leáldozóban van. A türkiz és a rózsaszín együtt már nem jelenik meg, inkább csak a visszafogottabb színvilágú dekorációk kiegészítőjeként találkozunk velük.

Persze a karácsonyi dekoráció terén sem kell feltételnül a trendeket követni és minden évben új díszeket vásárolni. Sokkal jobb és költségkímélőbb megoldás, ha az összes szín lecserélése helyett csak egy-egy szín megváltoztatását választjuk alkalmanként.

Az alábbi színek nagyon jól mutatnak egymás mellett:

  • piros, zöld, arany,
  • krém, arany, rózsaszín,
  • zöld, barna, óarany,
  • rozsda, bronz, arany.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük