Karácsony színei – hagyomány és trendek

Változó világunkban minden folyamatos átalakulásban van. Ahogy változik a divat, úgy jönnek az új trendek az élet többi területén is. A karácsony színei terén is megfigyelhető a változás. A klasszikus piros, zöld, arany hármasát rendre újabb színek szorítják háttérbe.

karácsony színei

Karácsony színei

Sokak számára az év legizgalmasabb időszaka az év vége, a karácsonyi készülődés az összes örömével és néha bosszúságával. A ráhangolódás öröme ilyenkor mindent legyőz, bearanyozza a szürke hétköznapokat.

Már jó ideje vallom, hogy a karácsonynak nem az üzletről, az anyagiakról, a külsőségekről kell szólnia. Sokkal inkább az egymásra figyelésről, a szeretetről, a hagyományokról. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kellene karácsony előtt nemcsak a szívünket, a lakást is hangulatos, színes ruhába öltöztetni.

Az ünnephez az adventi koszorú, a gyertya, a fényfüzér, a karácsonyi jelképekkel díszített karácsonyfa és az egyéb kiegészítők is elengedhetetlenül hozzátartoznak. És mint mindenben, a karácsony színeiben, formáiban is vannak divatok, évről-évre átalakuló irányzatok.

A nagyanyáink karácsonyát idéző tradicionális irányzat megunhatatlan. A fenyő zöldje, a piros, a fehér, az arany és az ezüst színű díszítő kellékekkel ízlésesen kiegészítve a gyermekkor ünnepeit csempészi vissza.

Ebbe az irányzatba nagyon jól beleillenek a skandináv stílus hagyományos kiegészítői: a szánkó, a rénszarvas, a sítalp, a sapka, a kesztyű. Az adventi koszorú alapja is lehet egy kicsit bevállalósabb, még nagy divat a kötött anyagok, szalagok, prémek alkalmazása. A gyertyák terén is népszerű még a kötött mintájú és a gombolyagot formáló.

Az örök klasszikus, a természetes vonulat továbbra is tartja magát. A dekoráció alapját a természetben gyűjtött termések és növényi részek képezik. A hangsúly a természetességen van.  Lágy színű kiegészítőkkel válik teljessé a dekoráció. Az erdők misztikusságát a türkiz, a barna és a világos zöld színek megjelenése tükrözi. A természet színeinek finomságát fényes kiegészítőkkel bolondíthatjuk meg.

adventi negyedik gyertya

Az oly népszerű  vintage stílus a karácsonyi dekorációból sem hiányozhat. A natúr színek, a fehér, a szürke és a barna egyszerűségét a különböző textúrájú kiegészítők csak fokozzák. Igazán otthonossá a párna, a szőrme, a gombolyag, a spulni, a gombok, a csíkos, a kockás és a pöttyös anyagok varázsolják. Talán furcsán hangzik, de a fáradt színek, mint a bézs, a mályva felfrissítik a dekorációt.

A hamvas csillogásnak  valószínűleg az érzékeny lelkületű emberek fognak hódolni. A fehér, az üveg, a fénylő arany, a világos színű fa erőt és energiát sugároznak. Az ezüst vagy zöld alapra helyezett csillogás, világosság méltóképpen emeli az ünnep fényét, hangulatát.

Az antik varázsa a történelmi értékeket modern tálalásban helyezi a középpontba. Az igéző sötét alapokat a világos színek teszik elegánssá, ellenállhatatlanná. Az antikolt, fémesen csillogó arany, platina és ezüst színeket jól ellensúlyozzák a barack, a púder és a világos zöld különböző árnyalatai.

A pár évvel ezelőtt oly népszerű candy stílus (cukorkás színek, rózsaszín, világos kék, piros, fehér) leáldozóban van. A türkiz és a rózsaszín együtt már nem jelenik meg, inkább csak a visszafogottabb színvilágú dekorációk kiegészítőjeként találkozunk velük.

Persze a karácsonyi dekoráció terén sem kell feltételnül a trendeket követni és minden évben új díszeket vásárolni. Sokkal jobb és költségkímélőbb megoldás, ha az összes szín lecserélése helyett csak egy-egy szín megváltoztatását választjuk alkalmanként.

Az alábbi színek nagyon jól mutatnak egymás mellett:

  • piros, zöld, arany,
  • krém, arany, rózsaszín,
  • zöld, barna, óarany,
  • rozsda, bronz, arany.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük