Julianna napja – február 16

Február 16-i Julianna napja időjárásjósló nap. Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja, szól a régi nép mondás. Azaz, ha február 6-án fagyott, akkor Julianna napon olvadni fog. De ki volt az a Julianna, aki a naptárba is be kerülhetett?

virágos február: hóvirág napsütésben

Julianna napja – február 16

A Julianna név a latin eredetű Juliánusz férfinév női párja. Módosult formája a szintén önálló névként használható a Júlia. Azt viszont kevesen tudják, hogy a napjainkban is népszerű Lilla név szintén a Juliannából származik. A Lilla név a Dorottyához hasonlóan szintén Csokonai Vitéz Mihálynak köszönhető. Csokonai Vajda Julianna nevű múzsáját szólította Lillának. A név a Lilla-dalok hatására vált népszerűvé.

Becéző alapjai között több olyat is találunk, ami a Judit névvel is közös, de két név nem azonos eredetű. A Judit héber eredetű és Júdeából származó nő jelentéssel bír.

Julianna becenevei: Juci, Jucika, Jucó, Jucus, Jucuska, Jula, Julcsa, Julcsi, Julcsika, Juli, Júlia, Julianka, Julika, Julinka, Julis, Juliska, Julka, Juló, Julóka, Jutka, Luli, Lulika

A Júlia név hallatán az emberek többségének a világirodalom leghíresebb Júliája, Shakespeare tragikus sorsú szerelmese jut eszébe. Kevesen tudják, hogy a naptárba egy szentéletű leány révén került be a név.

Szent Julianna rövid élete

Juliannát fiatal lányként egy pogány fejedelemhez adták feleségül. A lány addig nem akart házaséletet élni, amíg vőlegénye meg nem tér. Az ellenszegülésért börtön és kínzások vártak rá. Hajánál fogva felfüggesztették és olvasztott ónt öntöttek a fejére. Miután ez nem használt, vasláncra verették, kerékbe törték. Sötét zárkájában több ízben megjelent nála az ördög angyal képében. Julianna azonban rájött a csalásra, így nem dőlt be neki, nem tántorította el semmi elképzelésétől.

Tehetetlenségében végül a fejedelem a Julianna lefejeztetése mellett döntött. Úton a bitófa felé ismét megjelent az ördög, most fekete gyermek képében. Azonban amint Julianna rávette a szemeit, az ördög fejvesztve elmenekült. Mindeközben a fejedelem hajóra szállt. A kivégzés pillanatában hatalmas szélvész támadt. Az uralkodó gályája elmerült és teljes személyzetével együtt belepusztult a tengerbe. Pár nap múlva a víz által kivetett tetemeket vadak és madarak szétszaggatták.

A liturgikus és népi hagyományban szinte alig találkozunk Julianna alakjával. Ha egy ikonon vagy festményen feltűnik, akkor megláncolt ördögöt ábrázolnak mellette.

Julianna napi hagyományok

A néphagyomány Júlia napjától az idő melegebbre fordulását várja. Ha mégis havazik aznap, akkor „bolondoznak a Julisok” és meg-rázzák a dunyhájukat. Egy nagykőrösi hiedelem szerint: “Julianna kitette a dunnáját levegőzni és az kiszakadt.”

„Ha Dorottya szorítja, Julianna megtágítja.”, szól a másik mondás. Azaz, ha Dorottya napján fagy, akkor Julianna napján olvadni fog. Dorottya, a kertészek és virágárusok védőszentje.

Egy tavaszi népi mondóka:

Esik eső, nő a petrezselyem.
Tótágast áll bennem a szerelem.
Jaj, istenem, vajon mit csináljak:
Szaladjak-e, vagy tótágast álljak?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük