A gombák csodálatos világa videón

A májusi eső aranyat ér, szól a népi megfigyeléseken alapuló mondás. És ha sok az eső, előbújnak a gombák. Az egyszerűek és finomak. A pirosak és hivalkodóak és nem mellesleg mérgezőek. A légyölő galóca színes, pöttyös kalapjával az egyik legszebb gombafajta. Szabó Andrásnak köszönhetően most videón is betekinthetsz gombaországba, kitárul előtted a gombák csodálatos világa.

gombák csodálatos világa

 

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy minél szebb egy gomba annál inkább kerülendő. Az egyik legszebb mérgező gomba, a légyölő galóca színes, pöttyös kalapja különösen jól mutat az erdők zöld mohapárnái között. Mérgező ugyan, de csodálni attól még lehet! 

A piros vagy narancsszínű kalapot viselő légyölő galócával savanyú talajú erdőségekben, fenyvesekben találkozhatunk. Leginkább Vas és Zala megye hegyvidéki területein bújik elő júliustól októberig az esős napokon.

Bár hasonlít rá, nem azonos a gyilkos galócával és mérgező hatása is kisebb. Embereknél halált ritkán okoz, nem károsítja a májat, de mérgezési tünetei miatt tilos a fogyasztása. A benne található mérgek az idegrendszerre hatnak. 

Mérgezés tünetei: félálomszerű, részeg állapot, hallucinációk, álmosság, szédülés, gyomor- és bélpanaszok, nyáladzás, izzadás és könnyezés, melyek a fogyasztás után  1/2 – 3 óra múlva jelentkeznek. 

Nevét onnan kapta, hogy legyekre halálos méreg. Nagyanyáink a gombát papírra kenték és így szabadultak meg a legyektől.

A gombák csodálatos világa videón

https://youtu.be/76DItygcu80

Nagyon köszönöm a fotókat Szabó Andrásnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük